Asi jako každá, či každý z vás, si nemohu představit Vánoce bez lineckého cukroví. Proto vám zde píši recept na ozkoušené těsto, které má každoročně u všech úspěch.
Doba přípravy: 45 minut
Chlazení: 60 minut
Pečení: 5 - 8 minut
Náročnost: malá
- 240 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru + na poprášení
- 160 g másla
- 2 žloutky
- kůra z jednoho citronu, jemně nastrouhaná
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžička kypřícího prášku
- marmeláda na slepování
Všechny ingredience, kromě marmelády vložte na vál nebo do robota a vypracujte hladké těsto.
Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na hodinu do ledničky.
Poté troubu předehřejte na 180 °C, z těsta vyválejte plát silný zhruba 2-3 milimetry. Můžete použít embosovaný váleček.
Vykrajujte do požadovaných tvarů. Jedna půlka by měla mít vždy s vykrojenou dírku.
Pečte asi 8 minut dorůžova. Vychladlé cukroví slepujte zavařeninou a poprašte cukrem.
Pečte asi 8 minut dorůžova. Vychladlé cukroví slepujte zavařeninou a poprašte cukrem.
prosím tě kolik gramů bude lžička kypřícího prášku? Děkuji :-)
OdpovědětVymazatcca 1/4 pytlíčku. Bohužel nemám váhu která by tyto malé gramy ukázala. Asi jako kdyby sis dala lžičku cukru do kávy. Když dáš lehce víc, nic se nestane :-)
VymazatDobře, děkuji J.
VymazatAhoj, chtěla bych se zeptat, jestli jsou zde uvedené ingredience správně? citronová šťáva a kypřicí prášek potom už v postupu uvedený nemáš, myslela jsem, žes zapomněla..ale spíš se připletl navíc do toho seznamu ingrediencí, ne? Včera jsem pekla podle tohoto receptu a katastrofa :-D
OdpovědětVymazatOpraveno, děkuji moc :-)
VymazatAhoj Kačí, koľko cca kúskov vyjde z jednej dávky?
OdpovědětVymazatAhoj, chtěla bych se zeptat kolik je z teto dávky kusů po slepení? Děkuju 😊
OdpovědětVymazatÚžasný <3 ta citrónová vůně, když se linula po kuchyni... a chuťově jsou úžasný, baví mě :-) Moc díky za inspiraci
OdpovědětVymazat