Pro tuto příležitost se hodí pouze nějaká delikatesa. A proč zrovna ne líčka? Je to lahodné maso, které se rozpadá pohledem, ale aby tomu tak bylo, musíte mu věnovat svůj čas, je to vůbec nejnamáhavější sval v těle přežvýkavce.
Důležité je také nepodcenit víno. Nikdo neříká, ať líčka podléváte vínem za několik set, ale určitě ne nějakým, které byste sami nepozřeli. K poměrně drahému masu chce investovat alespoň víno za 100-150 Kč. Já použila Chateau Valtice.
A výsledek? Všichni jsme si připadali jako v luxusní restauraci. I já bych tomu nic nevytkla a to jsem snad ten největší kritik sama sebe :)
Doba přípravy: 40 min. příprava, 4- 5 hod. pečení (
Náročnost: střední
Počet porcí: 7
INGREDIENCE:
- 1,5 kg hovězích líček
- trocha olivového oleje
- 3 petržele, 6 mrkví, 1/2 středního celeru pokrájené na kostičky
- 2 velké cibule pokrájené najemno
- 2 stroužky česneku pokrájeného nadrobno
- 0,7 l kvalitního červeného vína
- 1 l vývaru
- 3 polévkové lžíce rajského protlaku
- 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, rozmarýn, tymián, sůl, pepř
- 100 g másla
- 20 žampionů
- plátky z mrkve a petržele
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme suroviny, vykrájíme z líček nevzhledné části, pokrájíme na kostičky kořenovou zeleninu, cibuli, česnek.
Poté ve větším kastrolu rozpálíme olej a zprudka opečeme osolená a opepřená líčka, tak aby se nám ze všech stran zatáhla. Jakmile jsou líčka zatáhnutá, vyjmeme je z kastrolu a přendáme na talíř či do mísy.
Do výpeku z líček přidáme ještě trochu oleje a orestujeme cibuli s česnekem.
Když je cibule zlatavá přidáme do ní kořenovou zeleninu. Chceme docílit zlatavého nádechu.
K zelenině přidáme zpět maso...
A pak rajčatový protlak, nové koření, bobkové listy, rozmarýn, tymián a pár kuliček pepře...
...a zalijeme vše červeným vínem a vývarem. Pozor používejte jen to červené víno, které Vám chutná a sami byste pili!!!
Přivedeme k varu a vaříme cca 30 min. dokud se tekutina v hrnci zredukuje cca o jednu třetinu.
Rozehřejeme si troubu na 150 stupňů.
Jakmile je tekutina zredukována, přendáme obsah kastrolu do pekáče. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme cca 4-5 hodin péct.
U líček platí, čím na méně stupňů a déle tím lépe. Určitě se nesmí spěchat. Ale výsledek stojí za to. Je to tvářička přežvýkavce, takže je to velmi tuhé maso, ale pomalým pečením docílíme jeho křehkosti.
Jakmile jsou líčka měkká a doslova se rozpadají, vyndáme pekáč z trouby, vyjmeme líčka na talíř a zbytek co je v pekáči přecedíme v cedníku. Pořádně například hranou naběračky vymačkejte veškerou šťávu ze zeleniny. Zbyde nám krásná hustá omáčka, kterou není vůbec potřeba zahušťovat.
Do přeceděné omáčky vložíme líčka, necháme rozpustit máslo a můžeme podávat. (Popřípadě dosolíme, ale já na to většinou vůbec nemusím sahat.
Příprava žampionů a plátků zeleniny:
Na pánvi rozpustíme kousek másla a vložíme žampiony (když jsou malinké můžeme v celku, když jsou velké pokrájíme na plátky) a restujeme. Když nám zezlátnou, tak je vyjmeme.
Poté vezmeme mrkev a petržel a škrabku na brambory a škrabkou si uděláme tenké plátky, které také orestujeme na pánvi.
Příprava bramborového pyré:
K tomuto pokrmu je opravdu nejlepší bramborové pyré. Není nic lepšího, než si promíchat omáčku s bramborovou kaši a vložit za doprovodu líčka do ústu. Mňam.
Recept naleznete ZDE.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kam se poděl vývar který je uvedený v ingrediencích? Jídlo vypadá velice lákavě, už se těším až ho také vyzkouším. Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatDobrý den,
Vymazatvývar se přidává spolu s červeným vínem. Už to tam je doplněné. Určitě tento recept zkuste. Už jsem ho dělala několikrát a vždy toto jídlo mělo absolutní úspěch. A tu kaši také doporučuji. Se smetanou je TOP :)
Myslela jsem si to, děkuji moc :) V pondělí vyzkouším na přítelovi a dám vědět jestli se mi povede aspoň z poloviny tak lákavě jak vypadá to Vaše na fotce! Hezký den.
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazato víkendu se chystám dělat hovězí líčka podle vašeho receptu :-). No, nemůžu se dočkat a jsem na ně strašně zvědavá :-)
Děkuji za recept
Soňa
Tak jak to dopadlo? :-)
VymazatDneska už tohle jídlo vařím potřetí podle Tvého receptu a vždycky se podařilo. Opravdu super recept, díky moc :-)
OdpovědětVymazat