PAŘÍŽSKÉ OŘECHY

A máme tu něco opět z té Francie. Lahodné ořechy plněné pařížským krémem. Olala.
Já tedy osobně nemám formičku na ořechy, tak si z těsta vykrájím hvězdičky a slepím je krémem a je to také dokonalé :)


Doba přípravy: 15 minut
Chlazení: 60 minut
Pečení: 5 - 8 minut
Náročnost: malá

INGREDIENCE:
  • 180 g moučkového cukru
  • 25 g kakaa holandského typu
  • 280 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička nastrouhané kůry z citronu

PAŘÍŽSKÝ KRÉM
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g másla, změklého
  • 100 g krupicového cukru
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Ze surovin na těsto vypracujte hladké těsto a dejte ho na hodinu do lednice.
Pak odebírejte kousky a vtlačujte je do formiček na ořechy; těsto by mělo pokrýt celou formičku, ale zároveň by v každé měl zůstat malý důlek na krém.


Pečte při 200 °C asi 8-10 minut. Vyndejte z trouby a cca po dvou minutách vyklopte. Ořechy uschovejte na suchém a chladném místě a krémem je plňte přibližně deset dní před Vánocemi.


Nebo:
Vyválejte placku, vykrájejte například do hvězdiček, koleček či jiného tvaru a dejte na plech na pečící papír. Po upečení slepujte cca 10 dní před Vánocemi. Lehce posypte moučkovým cukrem nebo hořkým kakaem.


Krém:
Na krém svařte smetanu na šlehání s čokoládou a nechte do druhého dne stát. Pak ručním šlehačem utřete do pěny máslo s cukrem, přidejte čokoládu se smetanou a vymíchejte na nadýchaný krém. Ten přendejte do cukrářského sáčku a spojujte k sobě vždy dvě ořechové půlky.

Místo šlehačky a kakao můžete použít již hotovou pařížskou šlehačku od fi. Olma. Stojí cca 17,9 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat