Tiramisu...už jen z toho názvu se mi sbíhají sliny :) Tento dezert pro mě patří mezi TOP 10. Bohužel je problém, že v málo které restauraci si můžete dát do "pravé" tiramisu, většinou je to jen našlehaná šlehačka. Dokonce teď vstoupil na trh člověk jako Láďa Hruška a dělá tiramisu z pomazánkového másla. Ach jo. Proč se to nazývá tiramisu, ať to nazve smetanový krém á la tiramisu, lahodný kávový dezert, ale tiramisu?
Nehledejte v tomhle dezertu žádnou vědu, ani ho neškatulkujte mezi drahé dezerty. Z této várky vždy udělám 10 skleniček. A jelikož manžel nemá rád kávu a já nemám ráda alkohol v dezertech, děláme ho s holandským kakaem a bez Amareta :)
Na blogu naleznete i variantu bez smetany, ale s bílky a je pod názvem Tiramisu s bílky. Zde je varianta pro ty, kteří se bojí sirových bílků. Pro mě favorit :)
Nehledejte v tomhle dezertu žádnou vědu, ani ho neškatulkujte mezi drahé dezerty. Z této várky vždy udělám 10 skleniček. A jelikož manžel nemá rád kávu a já nemám ráda alkohol v dezertech, děláme ho s holandským kakaem a bez Amareta :)
Na blogu naleznete i variantu bez smetany, ale s bílky a je pod názvem Tiramisu s bílky. Zde je varianta pro ty, kteří se bojí sirových bílků. Pro mě favorit :)
Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 5
INGREDIENCE:
- 5 žloutků
- 200g/200ml smetany ke šlehání, nejlépe 40%
- 500 g mascarpone
- 5 lžic cukru krupice
- kakao na posyp
- 20 cukrářských piškotů
- espresso zředěné trochou vody + panák Amareta
nebo
- kakao na vaření rozpuštěné v dcl horkého mléka
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
Bílky si necháme na jiný dezert, např. z nich uděláme kokosky, viz recept ZDE nebo ovesnou kaši k snídani, viz recept ZDE.
Žloutky s cukrem si vložíme do šlehače.
A ušleháme do táhlého krému.
Do misky si vložíme mascarpone a přidáme ušlehané žloutky s cukrem.
Děláme to ručně metličkou. V žádném případě ne elektronickou metlou.
Nyní si ušleháme šlehačku do tuha
A přidáme ji do krému s mascarpone a opět ručně zamícháme.
Do hlubokého talíře si nalijeme silnou kávu s Amaretem nebo silné kakao. A jdeme sestavovat.
Připravíme si skleničky, ve kterých tiramisu budeme podávat.
Namočíme si piškot a vložíme do skleničky.
Na piškot přidáme krém z masrpone. Přidáváme ho neupraveně, neuhlazeně.
Takto opakujeme až po vrch skleničky.
Nyní si připravíme hořké kakao a sítko. Tím poprášíme vrch skleničky.
Kakao se přidává až těsně před podávání, aby bylo suché a ne zvlhlé.
Každou skleničku můžeme ozdobit ovocem, jako jahodami, malinami či borůvkami. Nebo ovoce můžete podávat vedle v mističce či na talířku.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:mascarpone - Penny
šlehačka - Penny
cukr - nevím
vajíčka - domácí
jahody - SvětBedýnek.cz
kakao - Lidl
mléko - Kunín
skleničky - Butlers
ubrousek - Butlers
kameninová deska - Kitchenette shop
sítko - Ikea
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
- Instagramu - smoothcooking.cz
- Facebooku - DIY Smooth cooking - Vaříme hladce
- Youtubu - Kateřina Kuranova SmoothCooking.cz
- Twitteru - SmoothCooking
- SnapChatu - SmoothCookingCZ
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Skvělý recept.
OdpovědětVymazatráda bych tiramisu zkusila, ale mám čtvercovou formu o velikosti cca 28 cm x 28 cm. Měla bych dávku zvýšit nebo myslíte že to bude stačit?
Díky
Jana
Ahoj Jano, na tuto formu by to mohlo stačit, ale doporučuji dělat tiramisu do skleniček. Klidně do skleniček od vína, také to vypadá pěkně, nebo do malých jako mám já. Za prvé to vypadá lépe, za druhé každý dostane svou porci a nemusíte nic krájet (pak je to nevzhledné) a za třetí občas se stane, že krém není tak tuhý a při porcování, by se mohlo tiramisu rozpadnout.
VymazatSklenička je prostě jistota.
A i v Itálii a všude, kde jsem tiramisu viděla, tak ho vždy podávají ve skleničkách :-)
Vypadá to lahodně =) A přesně jak říkáš, když někde jsem a dám si tiramisu, na 90% jsem zklamaná, protože z tiramisu to má pouze ten název.
OdpovědětVymazatA nejvíc mě to vždy zklame, když si ho dávám v italské restauraci. Nebo jednou byla food akce a bylo to na téma myslím středomořská kuchyně nebo dokonce Itálie. A prodávali tam Italové dezerty a tak jsem si dala předražené mini tiramisu a byla to našlehaná šlehačka. Takže už si ho dávám opravdu jen tam, kde tomu věřím. A nebo si ho udělám sama. Je to rychlovka a je dokonalé :-)
Vymazat