Není nic lepšího než vůně čerstvě upečeného chleba. Vlastně omyl. Je. A to, když tento krásně vláčný chléb potřete máslem a posypete solí.
Sbíhají se vám sliny? Mě taky a proto ho jdu upéct.
Doba přípravy: 1 hodinu
Náročnost: střední
Počet porcí: 1 bochník
INGREDIENCE:
- 600g pšeničné hladké mouky
- 400g žitné chlebové mouky
- 25ml octa
- 25g soli
- 30g čerstvého droždí
- 5g celého kmínu
- 700ml vlažné vody
- slunečnicová semínka, arašídy, dýňová semínka - prostě co vás napadne
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy nalijeme vlažnou vodu a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu (já dělala vařečkou a taky to jde) a mícháme cca 10 min. Hladké těsto dáme na slabě pomoučený vál, trošku ho poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
Po vyzrání těsto rozdělím na dva díly a z obou dílů vypracujeme na pomoučeném vále bochánky. Bochánky přemístíme do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme je kynout 50 minut. Poté chleby vyklopíme na plech a dáme do zapařené trouby(vystříkám trochou vody)vyhřáté na 250 C stupňů, po 3 minutách troubu otevřu a odvětrám páru, teplotu snížím na 160 C stupňů a pečeme cca 35-45 minut.
Ahoj jde to udelat jen ze zitne mouky?dekuj
OdpovědětVymazatUpřímně nevím, sama jsem nezkoušela ...
VymazatTento chleba miluju a i všichni kolem :-) Když řeknu, že jdu péct chleba, tak vždy chtějí jen tento :-)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda :-)
Vymazat