U mě na blogu naleznete další super ozkoušené dýňové recepty, jako Dýňový koláč s tvarohovým krémem, Dýňové muffiny, Bezlepkový dýňový koláč, Těstoviny s dýní a Noky s dýní. Určitě minimálně jedno z toho zkuste. Barva je krásně podzimová, chuť lahodná a vše Vám dodá živiny potřebné pro podzimní pochmurné počasí a zahřeje v žaludku.
A teď pojďme vařit tu polévku :)
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:- 1 ks dýně hokaido nebo 1/2 dýně velké na halloween
- 6 středních mrkví
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mm plátek zázvoru nebo chilli
- 100 ml mléka
- sůl, pepř, chilli
- voda, cca 1l
- ciabatta nebo jiné pečivo
- pro zájemce kousek vysmažené slaniny
- parmazán
- petreželka
Dýně Hokaido má jednu velkou výhodu a to, že se nemusí loupat, tudíž, zda máme tuto tak ji rozkrojíme na měsíčky, vydlabeme a pokrájíme na kousky o velikosti cca 3 - 5 cm.
Pokud máme velkou dýni, tak ji rozkrojíme na měsíčky, vydlabeme a okrájíme slupku a také pokrájíme na kousky.
A máme tu dvě možnosti jak začít. Jedna varianta trvá déle, druhá méně.
Delší a lepší varianta:
Pokrájíme si dýni na kousky a vložíme do pekáčku.
Oloupeme s pokrájíme mrkev a také vložíme do pekáčku.Stejně tak i cibuli. Vše nahrubo. Stejně to pak budeme mixovat.
Zalijeme olivovým olejem.
Opepříme.
Osolíme.
A vložíme do rozpálené trouby na 200 stupňů. Pečeme cca 20 minut. Zelenina se začne opékat, tak jí jednou za čas promíchejte, aby se nespálila.
Zeleninu přendáme do hrnce a zalijeme vodou a rozmixujeme. Zapneme plotýnku a přivedeme jí k varu.
Do polévky přidáme zázvor.
A také česnek. A chvíli povaříme.
A znovu rozmixujeme.
Nakonec polévku zalijeme mlékem a 5 minut povaříme. Dosolte a pokud máte rádi štiplavost, tak přidejte ještě namleté chilli.
ZDOBENÍ A DOCHUCENÍ:
Nakonec můžeme posypat parmazánem a petrželkou.
Kratší varianta:
Orestujeme cibuli a poté přidáme pokrájené kousky dýně a mrkve vložíme do hrnce, dále přidáme stroužek česneku, zázvor, bobkový list a vaříme dokud dýně není měkká.Poté odlejeme trochu vody, vyndáme bobkový list a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme sůl, pepř, mléko a provaříme.
Když je polévka hustá, přidáme ještě trochu odlité vody.
ZDOBENÍ A DOCHUCENÍ:
Nakonec můžeme posypat parmazánem a petrželkou. Kdo má rád ostřejší dochutí chilli.
DALŠÍ ZDOBENÍ A DOCHUCENÍ:
Na pánvi si opečeme plátky slaniny, které poté pokrájíme na menší kousky. Opečeme i kousek pečiva.
Nandáme polévku na talíř, přidáme slaninku a přidáme kousek pečiva a můžeme podávat.
Dobrou chuť :)
Už dlouho si chci uvařit dýňovou polévku a myslím si že tento recept bude nejlepší. Určitě vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej. Jen teď bude asi problém sehnat dýni. Nebo víš, kde je prodávají?
VymazatKoupila jsem krasnou malou min. tyden u Vietnamce v Nuslich- naproti zastavce Horky :-) Dnes jsem ji upekla a mela k veceri s linguine - dle receptu tady objevenem- s salveji a sus. rajcaty. Mnam!
OdpovědětVymazatTak to můžu říct, že i závidím. Já jsem jí nepotkala už strašně dlouho a ta chuť mi chybí :-)
VymazatTa tahle polévka se hned po prvním soustu zařadila mezi mé oblíbené. Místo vody jsem přidala opravdu lehký zeleninový vývar (jak to dělám u všech krémových) a je to prostě pecka. Ještě jednou MŇAM a děkuji za recept! :-)
OdpovědětVymazatJá tam ten vývar dávám také. Nějak mi z tohoto receptu unikl. Děkuji za připomenutí, už to tam je dopsané :-)
VymazatTak to mě moc těší.
VymazatMmmmm! Zrovna jsem dovařila podle první varianty a je to VYNIKAJÍCÍ! Děkuji za tento recept :)
OdpovědětVymazatjupíí, mě tyhle komentáře vždy tak potěší :-)
VymazatTa nema chybu.. Ted jsem ji dodelala podle prvniho lepsiho postupu a je vazne vyborna 😋 dekuji za super recept
OdpovědětVymazattak to mám obrovskou radost. Zkus i další dýňové. Opravdu doporučuji Dýňový koláč.
Vymazat