Tento recept naleznete na každé stránce o vaření. Není to žádná novinka, avšak plno lidí stejně neví, jak si je připravit.
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE:
Jakmile je slanina vyškvařená, tak do ní přidáme pokrájenou cibuli. Restujeme do zlatova.
Když je cibule zlatavá, tak do ní přidáme očištěná játra.
Hlavně nesolíme. Vnitřnosti se solí, až se zatáhnout. Orestujeme játra ze všech stran.
Nyní přidáme provensálské koření.
Přidáme sůl a pepř.
Podlijeme červeným vínem.
(Nějakým dobrým, hlavně si neříkejte: tohle víno bych nepila, tak hod dám do jídla. Tím byste celé jídlo zkazili. Do jídla vždy používejte to víno, které si s radostí vychutnáte ve skleničce.)
Ihned s vínem přidáme i balsamico.
Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 15-20 minut na střední plamen.
Občas zkontrolujeme, zda šťáva nevysychá. Kdyby tomu tak bylo, tak játra lehce podlijte vodou. Chceme tam mít i trochu šťávy.
Rýži si uvaříme dle návodu na obalu. Já jí vařím v rýžovaru.
Dobrou chuť :)
Já omáčku z jater nijak nezahušťuji, a tím pádem je beru jako zdravou stravu. Když je chci mít lehce chutnější, přidám pod cibuli slaninu. Ale pokud jsem v nějaké redukčním programu, tak slaninu vynechávám.
Specialitou tohoto receptu je, že se játra podlévají červeným vínem a zakápnou balsamicem. Nebojte se toho. Kdo o tom neví, tak by to nepoznal. Avšak dodá to tomu takovou zvláštní a velmi příjemnou chuť. K červenému masu se vždy hodí červené víno.
Tak ho zkuste a dejte mi vědět do komentářů, jak Vám to zachutnalo.
Náročnost: střední
Počet porcí: 4
- 50 g slaniny (v redukčním režimu vynecháme)
- 4 velké cibule
- 500 g vepřových nebo drůbežích jater
- 2 dcl červeného vína
- 1 lžíce balsamica
- provencálske koření, sůl, pepř
- rýže jako příloha
Nejprve si připravíme suroviny, pak vše půjde jako po másle a bude to rychlost.
Dejte si vařit rýži dle návodu.
Očistíme si játra od nevzhledných kousků. (ty já nevyhazuji, ale povařím ve vodě a dávám psům)
Pak si pokrájíme cibuli na půlměsíčky. (tj. cibuli rozkrojíme na půl a pak na čtvrt a krájíme na proužky)
Odměříme si víno a pokrájíme slaninu na kostičky. (pokud jste v redukčním režimu, tak ji vynechejte)
Rozpálíme si pánev na maximum, poté na ní přidáme pokrájenou slaninu. Teplotu ohně snížíme. Restujeme slaninu tak dlouho, až se vypeče veškerý tuk.Jakmile je slanina vyškvařená, tak do ní přidáme pokrájenou cibuli. Restujeme do zlatova.
Když je cibule zlatavá, tak do ní přidáme očištěná játra.
Hlavně nesolíme. Vnitřnosti se solí, až se zatáhnout. Orestujeme játra ze všech stran.
Nyní přidáme provensálské koření.
Přidáme sůl a pepř.
Podlijeme červeným vínem.
(Nějakým dobrým, hlavně si neříkejte: tohle víno bych nepila, tak hod dám do jídla. Tím byste celé jídlo zkazili. Do jídla vždy používejte to víno, které si s radostí vychutnáte ve skleničce.)
Ihned s vínem přidáme i balsamico.
Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 15-20 minut na střední plamen.
Občas zkontrolujeme, zda šťáva nevysychá. Kdyby tomu tak bylo, tak játra lehce podlijte vodou. Chceme tam mít i trochu šťávy.
Rýži si uvaříme dle návodu na obalu. Já jí vařím v rýžovaru.
Dobrou chuť :)
Díky za tip, dnes jsem udělala játra podle tohoto receptu a moc nám s přítelem chutnala :-)
OdpovědětVymazatHani to mě moc těší, já už na ten recept úplně zapomněla :-) Jakmile porodím, tak si ho zase dám. V těhotenství by se játra totiž neměla :-)
VymazatTak to jsem ráda, že jsem ti ho připomněla :-D Já jsem se k němu dnes s radostí vrátila a máme k večeři zase játra :-) Už se těším, až budu moct vyzkoušet více receptů z tvého webu.
Vymazat