THE BEST CHOCOLATE CAKE IN THE WORLD / NEJLEPŠÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT NA SVĚTĚ



Určitě máte občas stejný problém jako já a to, když má někdo narozeniny, co upéct. Nebo spíše jaký dort.
Vždy se prvně řídím, zda oslavenec má rád světlé ovocné dorty či čokoládové.
Tentokrát volba byla jasná, dort pro mojí maminku a mého přítele bude čokoládový, řekla jsem si.


Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 10 kousků

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 170 g cukru moučka
  • 170 g hořké čokolády (nejlépe 60% a výš)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polohrubé mouky

Náplň světlá:
  • 1 šlehačka (nejlépe 40%, ale lze použít 31%)
  • 1/2 sáčku ztužovače šlehačky

Náplň tmavá:
  • 1 šlehačka (nejlépe 40%, ale lze použít 31%)
  • 1/2 sáčku ztužovače šlehačky
  • 3 lžíce kvalitního holandského kakaa
nebo
  • 1 šlehačka pařížská (myslím, že olma ji prodává již ochucenou)
  • 1/2 sáčku ztužovače šlehačky

Další:
  • nutela
  • čokoláda
  • můžou být lentilky, karamelky, cokoliv dobrého :)


Postup aneb jak jsem postupovala já:
Vyndejte si dortovou formu o velikosti - průměr cca 25 cm. A druhou jakoukoliv zapékací mísu, pekáček, něco menšího a vyskládáme pečícím papírem.


Připravte si vodní lázeň, tj. jeden velký hrnec a jeden malý, do velkého dáme vodu, aby se dno menšího hrnce dotýkalo vody a dáme vařit. Do menšího hrnce vložíme čokoládu a máslo a necháme rozpustit do hladké hmoty.


Než se vše rozpustí, tak si oddělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu se špetkou soli. Sníh zatím uložíme do ledničky.
Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme do hladké našlehané hmoty.
Jakmile je z cukru a žloutků pěna, přidáme obě mouky a ještě prošleháme.
Poté do směsi pomalu vléváme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Je lepší, když je lehce vychladlá. A šleháme a šleháme. Hmota musí být opravdu dokonale prošlehaná a nadýchaná.
Pak lehoulince vmícháme sníh.


Nyní vlijeme těsto do dortové formy, aby výška těsta byla cca 2 cm vysoká. Zbytek těsta vlijeme do druhé formy.
Ta nemusí být úhledná, toto těsto se později bude strouhat.


Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut dokud těsto není upečené. Zjistíme, když do něj píchneme špejlí a těsto se na ni nelepí. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout.


Mezitím si připravíme krém.
Já to dělala tak, že jsem ušlehala obě šlehačky, přidala ztužovat a odebrala půlku do misky. Do druhé půlky jsem si zašlehala kakao. Opravdu je důležité použít kvalitní. Já koupila v obchodě Lindt.
Když máme šlehačky připravené, tak začneme zdobit.


Těsto, které jsme pekli v dortové formě potřeme nutelou, nemusíme šetřit, je to pak lepší:)
Na nutelu poklademe celou ušlehanou bílou šlehačku.


Pak vezeme druhé těsto pečené v pekáčku a nastrouháme ho nahrubo na struhadle.
Půlku nastrouhaného těsta nasypeme na bílou šlehačku a rozprostřeme do okrajů.
Pak jsem vzala čokoládu Milku a nastrouhala ji najemno na struhadle a dala na nastrouhaný korpus a zatavila flambovací pistolí. Pokud ji nemáte, nevadí.


Na nastrouhané těsto natřeme druhou šlehačku, ale tu pařížskou. Poté nasypeme zbytek nastrouhaného těsta.
Aby mi to krásně drželo, tak jsem opět nastrouhala čokoládu a zapekla ji flambovací pistolí. Čokoláda se krásně rozteče a drží nastrouhané kousky pohromadě.
Ale není to nutné, jakmile vložíme dort do ledničky, tak se vlhkost ze šlehačky natáhne do korpusu a krásně to drží pohromadě.


Nejlepší je dort nechat přes noc v ledničce, pak můžeme podávat.
Je to dokonalost nad dokonalost, ale musíte mít rádi chuť kvalitní hořké čokolády.
Pokud máte radši sladší věci, přidejte cukr do šlehačky :)
Ať se dílo daří.




3 komentáře:

  1. Ahoj Kaci, dekuju za tenhle bozi recept na dort. Pouzivam z nej hlavne korpus, , ktery rozriznu,promazu visnovou marmeladou, cely pak poleju cokoladou a jeste na to hodim namocene jahody v cokolade. Pritel a jeho kamaradi prohlasil, ze je brutalni, a na zitra ho uz podruhe pecu do kavarny, takze moc dekuju!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný!!! :) Moc chutnal, děkuji!

    OdpovědětVymazat