Zde vám sepíši recept na žampionové rizoto, které je neuvěřitelně jednoduché a neuvěřitelně výborné.
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 5
INGREDIENCE:
- 200 g rýže Arborio (nejvhodnější rýže na rizoto)
- olivový olej
- 2 cibule
- 100 g slaniny (nejlépe domácí z farmářských trhů)
- 250 g žampiónů (nebo lesních hub)
- 0,5 l zeleninového Konečně vývar/ nebo 1,5 l domácího vlastního
- cca 1 l vody
- sůl, pepř
- parmezán či jiný tvrdý italský sýr
- bylinky (rozmarýn, tymián)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme rýži.
Poté pokrájíme cibulku a zlehka, pomalinku ji orestujeme na kapce olivového oleje. Přidáme pokrájenou slaninku a dále restujeme.
Připravíme si vývar a naředíme vodou. Pokud máme svůj tak neředíme.
Tento vývar si dle návodu rozpustíme v horké vodě. Budeme potřebovat cca 1,5 litru. Já si to rozmíchám nejprve v litru a pak popřípadě dodělám.
Poté do pánvičky vložíme pokrájené žampiony, rýži a postupně zalíváme vývarem. Osolíme, opepříme.
Na vývar nespěchejte. Je lepší vždy dolévat po naběračce. Proto v této chvíli přichází ta "nejsložitější" fáze.
Stoupněte si k pánvičce a míchejte, pomalinku, ode dna, prostě si krásně hrajte se zrníčky rýže. Když voda začne mizet, přilijte další naběračku.
Končíme ve fázi, kdy je rýže měkká a rizoto lehce blemcavé.
Nakonec dochutíme sýrem, ten si nastrouháme na jemno a nasypeme do rizota. Přisypeme i bylinky. Já dávám pažitku nebo bazalku.
Vše zamícháme a můžeme podávat. Na talíři ještě posypeme sýrem.
Bude rizoto výborné i z rýže Basmati?:))
OdpovědětVymazatZrovna Basmati se na přípravu italského rizota úplně nehodí. Měla by být kulatozrnná.
Vymazat