Chcete upéct něco rychlého, jednoduché, na oko velmi vábného a chutného? Není nic lepšího než muffin.
Tento recept jsem dostala od své kamarádky před několika lety a dělám ho celkem pravidelně. Lahodnost banánového muffinu je ta, že se do muffinu dává čerstvý banán, který udělá muffin krásně vláčný po několik dní.
A co je k tomu potřeba? Postačí muffinové košíčky a muffinový plech.
Proč to tak peču? Protože, když vložíte těsto do košíčku, tak má tendenci se rozevřít a stane se z košíčku placka.
Doba přípravy: 45minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 muffinů
INGREDIENCE:
- 2-3 banány (nejlépe zralé, měkké)
- 3 vejce (zvlášť žloutek a bílek)
- 150 g Hery
- 150 g cukru krystal
- 150 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- kousky čokolády, nahrubo nasekané oříšky (mandle, vlašské, lískové...), lentilky
- 250 g tvarohu
- 1/2 kelímku šlehačky
- 1 ztužovač šlehačky
- 30 g másla (rozpuštěného)
- 70 g moučkového cukru
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 150 stupňů.
V jedné míse si vyšleháme bílky se špetkou solí. Do druhé vložíme žloutky.
V hlubokém talíři si vidličkou rozmačkáme banány a vložíme je do mísy ke žloutkům. Postupně přidáváme mouku, cukru, Heru (doporučuji rozehřát v mikrovlnné troubě), kypřící prášek.
Vše důkladně prošleháme šlehačem. Nakonec lehce metličkou nebo stěrkou vmícháme bílky.
Někdy těsto dochutím nahrubo posekanou čokoládou (výborná je mléčná Milka a ořechy).
Vložíme po lžíci do košíčku a dáme péct do trouby na cca 20 minut. Hlídáme, až budou kloboučky zlatavé, tak je vyndáme a necháme důkladně vychladnout.
Zdobení:
Někdy muffinky pouze poliji čokoládovou polevou a posypu dekoračními kuličkami, srdíčky atd.
Ale poslední dobou mám v oblibě dělat tvarohový krém. A u toho budeme postupovat takto:
V misce si vyšleháme šlehačku do tuha, přidáme ztužovač šlehačky a ještě prošleháme.
Poté přidáme tvaroh a rozpuštěné máslo a cukru a zase prošleháme a dáme vychladit do ledničky.
Nakonec přendáme do zdobícího sáčku a zdobíme. Tvaroh můžete ozdobit opět cukrovými ozdobami nebo čerstvým ovocem.
Ahoj, vymenila som muku za kokosovu muku + pohank.muku 2:1. Cesto bolo tuhsi:-/ Asi to tak nema byt. Cesta na muffiny som doposial mala viac riedke. Aku konzistenciu malo tvoje cesto s klasickou mukou? Dakujem za odpoved :-))
OdpovědětVymazatAno to těsto je lehce řidší, ale po upečení bude nadýchané a držet.
VymazatNaprosto dokonalý recept. Dnes dělám po druhé a má to veliký úspěch! Z více stran okomentováno, že jsou mnohem lepší, než ve "spešl" obchodech kupovány. :-) Příště ale musím dělat aspoň ze dvou várek, protože z téhle várky je to hned pryč.
OdpovědětVymazatNicméně od Tebe vařím spousty dalších receptů a má to vždy veliký úspěch! Mmj. i makronky se mi od Tebe napoprvé povedly.
Děkuji za skvělé recepty! Jseš božíííí :-)
Simona
Simčo, to slyším moc ráda. Máš pravdu, po nich se jen zapráší. Dělám je často na piknik a jsou vždy pryč jako první :-) A děkuji moc za milá slova.
VymazatDelam uz ponekolikate, super recept. Dekuji :-)
OdpovědětVymazatTo mám radost :-)
VymazatSkvělý recept! Muffiny jsem upekla kolegům do práce a všem zachutnali, takže jim právě přeposílám odkaz na něj. :) Děkuji za inspiraci nejen zde na blogu, ale i na ostatních sociálních sítích! :) Jen tak dál, Iva
OdpovědětVymazatJéé děkuji moc
Vymazat