Rizoto...to je v Čechách velmi zvláštní věc. Pokaždé, když ho vidím napsané v jídelním lístku, tak si musím uvědomit, v jaké restauraci sedím. Rizoto totiž miluji, ale rozhodně ne to české slepené s mraženou mrkví a hráškem.
Miluji to vláčné s kousky rýže, které jsou na povrchu kluzké a uvnitř na zkus al dente, doplněné chutí parmazánu a hub, chřestu, cukety či rajčat.
Tento recept jsem dala dohromady a trochu poupravila oproti pravým italským receptům, aby to nebyla zase taková kalorická bomba, což rizoto opravdu je. Vynechala jsem tedy máslo.
Určitě tento recept zkuste, zabere Vám pár minut a pokud Vám bude stačit místo v žaludku, tak během chvilky nezbyde ani zrnko rýže v pánvi - stejně tak, jako to je vždy u nás doma :)
Příprava rizota na jednu stranu není žádná věda, ale na druhou je. Musí se dodržovat pár zásadních pravidel a to hlavní je, rýži lehce podlévat vývarem, pomalu míchat a hlavně nepřikrývat pokličkou!!!
Tak jdeme na to...
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
- 1 cibule (já použila červenou)
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek (250 ml) rýže Arborio (kulatá, střednězrnná rýže)
- c0,5 l zeleninového Konečně vývar nebo domácího vývaru
- 1 l vody
- 10 ks sušených rajčat v olivovém nebo rostlinném oleji
- 1 střední cuketa
- 60 g parmazánu
- sůl, pepř, bazalka
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Na trošce olivového oleje si zlehka orestujeme cibulku.
Když je cibulka krásně zlatavá, přidáme na max. 30 vteřin na kousky pokrájený česnek. Lehce promícháme.
Poté přidáme hrnek rýže Arbori a cca 1 minutu restujeme.
Mezitím si smícháme vývar s vodou.
Začneme podlévat rizoto. Zprvu přidáme cca 3 naběračky a poté budeme postupně přidávat po jedné. Vždy musí být rýže lehce potopená, ale ne moc.
Určitě od pánve neodcházejte. Je důležité rýži stále pomalu míchat a dolévat.
Mezitím co podléváte, pokrájejte si rajčata a cuketu.
Doporučuji tyto rajčata, jsou výborná a celkově od této značky kupuji i olivy :)
Jakmile do rýže přidáte poslední naběračku vývaru, tak přidejte i pokrájená rajčata a opět míchejte.
Vše je důležité dělat s pílí a chutí a na nic nespěchat, takže určitě nedávejte plamen na maximum.
Jak já říkám svému manželovi "Jak se s tím budeš mazlit ty, tak tě to bude mazlit v žaludku.".
Když se pomalu začne vývar vypařovat, přidejte cuketu. V tu chvíli ochutnejte rýži a pokud je ještě tvrdší, tak si přilijte ještě trochu horké vody. Rizoto musí být mazlavé, hlavně ne vysušené a slepené. Trošku kašovité.
Cuketu stačí prohřát minutku. Bude teplá, lehce uvařená, ale na skus stále ve výborné konzistenci.
A už se blížíme do finále. Takže potřebujeme parmazán, já použila už nastrouhaný 60g, samozřejmě použijte jakýkoliv a v podstatě množství je také na Vás. Někdo ho má rád opravdu hodně. A pokud chcete zjemnit chuť, tak přidejte máslo, klasické.
A máme hotovo. 15 minut za námi. Vše lze krájet při vaření, ale pokud víte, že na krájení surovin potřebujete více času, předpřipravte si to, protože je to opravdu rychlovka, tak ať se Vám to nespálí.
Rizoto nakonec posypte čerstvou bazalkou a hoblinkami parmazánu a šup jdeme podávat. Až strčíte první sousto do úst, pochopíte, co jsem tím lahodným dokonalým a neodolatelným rizotem s lehce mazlavou chutí myslela :)
Dělala jsem několikrát s vždy má obrovský úspěch! :) Mňamka
OdpovědětVymazat