Pátrala jsem tedy po internetu a zkoušela různé druhy. Každý pokus ale nebyl povedený. Jednoho dne jsem pořádala piknik pro své přátelé a řekla jsem si, že zrovna tohle jídlo by se tam perfektně hodilo. Vypiplala jsem si svůj recept a bylo. Jenže zkoušela jsem je dle úžasného návodu rozválet, smotat, nakrojit, proplést a stočit. Nebyla to rolka, ale role. Když jsem tu roli vložila do trouby, sedla jsem si na gauč k filmu a čmuchala tu nádherně linoucí se vůni z trouby.
Bohužel zklamání přišlo ihned po vyndání. Z role se stala jedna velká hrouda. Ale voněla a chutnala. Každopádně těsto bylo asi řídké a vše se speklo. K jídlu to bylo ale...Tímto moje výzva nekončila. Má to být výzva a výzva má být zvládnuta, tak se přeci nevzdám. Tak jsem se pustila do nových skořicových rolek. Tentokrát jsem udělala opravdu rolky a přidala do skořice nastrouhaná jablka, aby rolka byla pěkně vláčná. Tímto byla výzva zvládnuta. Kolegové v práci rolky snědli a pochválili, rodiče také, manžel také a já také. Takže jsem spokojená a tento recept se stal naší stálicí.
A recept? Zde:
Doba přípravy: 20 minut + 60 minut kynutí a pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 8 rolek
- 400 g hladké mouky
- 60 g cukru krystal
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1/4 lžičky soli
- 250 ml mléka
- 80 g změklého másla
- 25 g droždí (půl kostky)
- 80 g másla
- 60 g cukru krystal
- 1 lžíce skořice
- popřípadě 1 jablko
- 1 bílek
- cukr krystal na posypání
Do mísy vložíme cukr.
Přidáme špetku soli.Dále přidáme mouku.
Rozdrobíme droždí do vlažného mléka a promícháme.
Mléko s droždím nalijeme do mísy.Přidáme povolené máslo.
Rozmícháme a dáme kynout na teplé místo.
Mezitím si připravíme náplň.
Do misky vložíme povolené máslo, skořici, kardamon a cukr.
Důkladně promícháme.
Pokud budete přidávat jablko, tak si ho nastrouháme.
Vykynuté těsto přendáme na vál.
Rozválíme do obdelníkového tvaru, potřeme skořicovým máslem a popřípadě přidáme nastrouhaná jablka.
Rolku zatočíme a vysteleme si formu pečícím papírem. Ovšem můžeme šneky péct i na klasickém plechu jednotlivě.
Váleček si rozkrájíme na stejně vysoké rolky.
Vyskládáme je do formy nebo na plech.
Potřeme bílkem.
A pocukrujeme.
Dáme ještě na chvíli kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Vykynuté rolky vložíme do trouby a pečeme cca 10-15 minut do zlatova.
Upečené vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Podáváme vlažné nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Mňam 😍 to musí být naprosto luxusní! Kynuté těsto miluji, skořici ještě víc a o jablkach ani nemluvím :D tex na podzim to bude ideální bašta ;) :D
OdpovědětVymazatTak to jsme na tom stejné, teplé hrušky či jablka se skořicí, to je vůně podzimu.
VymazatAhoj, miluju tenhle recept, děkuju :) Jen mám problém s náplní, tak, jak jí máš na obrázku, se mi povedla snad jenom jednou :D Jak dlouho to vaříš? Nebo to jenom spojíš a necháš vystydnout? Fakt jen jednou jsem z toho měla takovou směs, kterou by šlo lehce namazat těsto... Jindy mám 'skupiny' cukru a skořice + skořicové rozteklé máslo... Pak mi to na tom těstě hrudkatí a nemám to rovnoměrně rozprostřené, protože to jde prostě blbě... Děkuji :)
OdpovědětVymazatAhoj, to je zvláštní. Máslo by mělo být roztáté a tak by mělo jít krásně roztírat.
VymazatCo se spánku týče, nám pomohlo, že jsem spala jinde a tatínek v ložnici konejšil a donesl na kojení jen jednou za noc. U druhého dítěte jsme se jen přehodili na posteli, abych byla dál a necítil tu vůni blízkého mléka.
OdpovědětVymazatMno my už snad zkusili vše a nic nepomáhalo, ale teď dáváme meduňkový čaj pro malé děti a spí déle. Tak snad jsem to právě nezakřikla :-)
VymazatAhoj Kačí, musím ti říct že je to nejlepší ! úplně jsem si vzpomněla jak jsem jezdila na střední školu a každé ráno jsem si kupovala svou skořicovou rolku! nevěřila jsem tomu, že bych někdy mohla upéct ještě něco lepšího! moc děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatJééé tak to je ta největší odměna. Děkuji moc :-)
VymazatMňam to vypadá dost dobře :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky
Vyzkoušeno, jsou boží, díky.
OdpovědětVymazat