LÍVANCE (KYNUTÉ LÍVANEČKY)

Neznám větší klasiku, jako jsou lívanečky. Je to pokrm, na kterém asi vyrůstal každý z nás. Vůně smažených lívanečků, která se line z kuchyně od babičky nebo maminky, olala.

Vím, že tento recept nikoho asi nezaskočí, ale mít ho na blogu je téměř povinnost.

Třeba alespoň pár fotek, které jsem nafotila za poslední dobu při výrobě lívanců Vám způsobí nekonečný příval slin a chutí. A nakonec si je doma, třeba dnes k snidani uděláte :)

Doba přípravy: 25 minut (+ 30 minut kynutí)
Náročnost: malá
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:
  • 700 ml vlažného mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krupice nebo krystal
  • kostka droždí nebo1 pytlíček sušeného droždí na 500g mouky (uvedeno na zadní straně obalu)
  • špetka soli
  • Na dochucení - javorový sirup, marmeláda, bílý jogurt, zakysaná smetana, šlehačka, skořicový cukr, levandulový cukr, Nutella, čerstvé ovoce... Chuti se meze nekladou :)

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do vetší mísy navážíme mouku, cukr, přidáme vejce, pytlíček droždí (nebo kvásek z kostky droždí), špetku soli a vlažné mléko. Vše důkladně ušleháme.

Poté si dáme vařit do rychlovarné konvice vodu. Vezmeme ještě větší mísu, do té nalijeme horkou vodu a položíme na ni mísu s těstem. Přikryjeme utěrkou. Necháme kynout.
Rozpálíme se pánev, potřeme mašlovačkou olejem a pomalu vytváříme lívanečky.

Jelikož jsem dlouho neměla lívanečník, tak jsem objevila tato silikonová kolečka, se kterými se dají vytvářet lívance, volská oka a jiné pochutiny.
Lívance jsou úžasná věc i na piknik.


16 komentářů:

  1. ahoj! :) super recept, dnes ho vyzkouším! :) chtěla bych se zeptat, ten tvar srdíček, :D tos dělala pomocí nějakého tvořítka? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj mám myslím od Tescomy taková srdíčka, která se položí na pánev a těsto se nalije do nich :-)

      Vymazat
  2. To vypadá tak skvěle, hnedka si recept zapíšu, a vyzkouším ❤️

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem zkoušela a jsou naprosto vynikající! Moc děkuji za recept :) lepší jsem neměla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lívanečky jsem dnes vyzkoušela a jsou opravdu skvělé! Dali jsme si je s kysanou smetanou a jahodami a všichni jsme si pochutnali. Díky za báječný a jednoduchý recept :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Dostala jsem hlad i chuť. Zítra si polévku udělám. Fazolky mám zavařené svoje ze zahrádky. Naštěstí je má rád i manžel. :-) Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  6. Dostala jsem hlad i chuť. Zítra si polévku udělám. Fazolky mám zavařené svoje ze zahrádky. Naštěstí je má rád i manžel. :-) Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejlepší lívanečkové těsto na světě !!!
    Už jsem ho dělala snad na 100 způsobů.
    Nejvíce, ale překvapilo jak mě tak i mé známé kynutí v míse s horkou vodou... :D Ale hned jak zjistili,že těsto je cobydup musela jsem dělat vzápětí další várku, protože těsto nestačilo :D
    tímto ti Kačí opravdu děkuji.
    pro přátele jsem už jen a jen lívanečková královna :D
    P.S. teď v kaufu je naše oblíbená Sanpelegrino limonáda !!! citronová a pomerančová !!
    Vaření a pečení zdar
    L.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky, díky za super recept! Lívance jsou opravdu jednoduché, nevím, proč jsem je nezkusila udělat už dřív :-) těším se, až vyzkouším zase něco dalšího od Tebe.
    PS: pusu pro Tobíka
    Klára

    OdpovědětVymazat
  9. Prave jsem na livance zadelala, tak se moc tesin. :) Sleduji te uz dlouho na instagramu a hrozne se mi libi tvuj zivotni styl. Miska :)

    OdpovědětVymazat