Základem je listové těsto, které můžete koupit v téměř každém obchodě, potom cibule, cukr a špetka soli a pepře. Nic víc, nic míň. To je ten zázrak.
To co mě ale šokovalo, bylo to, jak koláč rychle zmizel. Na to, že to byl takový hokus pokus, tak nadšení pro něj bylo veliké ze všech stran.
Od té doby ho dělám na každý piknik, každé posezení na terase či doma u vína a piva. Výborný je i druhý den, ale to většinou nevydrží :)
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 16 ks
INGREDIENCE:
1 balíček listového těsta
50 g másla
800 g cibule
3 lžíce cukru krystal
špetka soli a pepře
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejdříve si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Oloupeme si cibuli a nakrájíme a půl měsíčky. Rozpálíme si pánev a když je horká dáme na ní máslo, necháme rozpustit a přidáme cibuli. Restujeme jí tak dlouho, až chytne krásnou zlatavě hnědou barvu. Když se máslo vstřebá, přidejte ještě trochu. Spíše dělejte déle a na méně stupňů, ať máslo nepřipálíte.
Když cibule krásně voní a má požadovanou barvu, tak zvedneme stupeň na sporáku. Přidáme 3 plnější lžíce cukru. Teď už to ale bude fofr. Mícháme a mícháme, vše rychle, aby cibule zkaramelizovala. Celé to děláme max. 45 sekund!
Stáhneme ze sporáku, přidáme špetku soli a pepře.
Teď si připravíme listové těsto, to si rozválíme cca 3 mm. Já ho vždy rozdělím na dva kusy a udělám dva menší koláče. Lépe se to pak přenáší a asi i vypadá.
Na plech dáme pečící papír, poté přendáme rozválené těsto a poklademe zkaramelizovanou cibulku.
Celé to vložíme do trouby a pečeme. Až je těsto zlatavé, tak vyndáme.
DRUHÁ VARIANTA JE:
Rozkrájíme vyválené těsto na cca 8x8 cm velké čtverečky.
Doprostřed každého vložíme zkaramelizovanou cibuli.
Zahneme okraje a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Nakonec dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme cca 10 minut. Vyndáváme, jakmile je těsto zlatavé.
Velmi se hodí na piknik.
No a schválně, jak Vám to chutnalo? :)
To musím taky vyzkoušet, nejvíc se mi líbí , jak to všechno hezky popisuješ ! :) Naty
OdpovědětVymazatTo jsem ráda. Snažím se, aby to bylo pochopitelné. Kolikrát mám sama problém s kuchařkou, že nevím, co tím myslí :-)
VymazatVe ctvrtek mam navstevu..vyzkousim :-)
OdpovědětVymazatUvidíš, že si ho zamilujete. Neznám nikoho, kdo by ho nemiloval. I člověk, který nesnáší cibuli ho začal jíst :-)
VymazatByl vynikající :) Tuhle karamelizovanou cibuli dělám na steaky a je to taky moc dobré
OdpovědětVymazatDěkuji Barů, vidíš, já říkala, že to je naprosto snadné. A vždy tím okouzlím každou návštěvu :-)
VymazatAhoj Kačí, tedka jsem to dodělala na odpolední návštěvu a je to prudce jedlé. Děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazatPamatuji si chvíli, kdy jsem to poprvé udělala. Stala se z toho totální závislost :-)
VymazatVypadá to lákavě, uvažuju že to zkusím udělat na oslavu narozenin, jen mám strach, že se mi nepovede ta cibule. Jak poznám, že už mám pánev odstavit? :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za odpověď :-)
Kačí, cibule se dělá opravdu dlouho, protože jí je hodně. Proto to chce jí dělat na malý plamen. Hotová bude, když bude krásně hnědo zlatá, pak tam dáš ten cukr a to maximálně minutu.
VymazatJe to dobré i na druhý den? chystám oslavu narozenin v neděli, a už toho mám na přípravu hodně, tak že bych si to udělala už v sobotu. Děkuji
OdpovědětVymazatJe, ale je to lepší čerstvé :-)
Vymazat