Tento recept si pamatuji, že jsem dostala od mé tety. Co si pamatuji, tak pokaždé, když jsme k tetě přijeli na návštěvu, tak Míša řezy měla na stole.
Je to jemný tvarohový dezert s čokoládou a kakaovým korpusem. Když se nechá uležet v ledničce přes noc, tak korpus krásně provlhne a je opravdu dokonalý.
A výhoda tohoto dezertu? Je velmi snadný, rychlý a ohromí každou návštěvu.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 24 kousků
INGREDIENCE:
Těsto:
- 3 vejce, zvlášť bílky a žloutky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 8 lžic polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 6 lžic kakaa na vaření (čím kvalitnější, tím je výsledek lepší)
- 6-8 lžic mléka
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- kdo má rád vanilku, tak vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 2 tyčinky Ledové kaštany nebo 100 g čokolády
Postup aneb jak jsem postupovala já:
V jedné misce si vyšleháme bílky do sněhu a do druhé postupně vložíme všechny ingredience. Takže žloutky, cukr, mouka, kypřící prášek, kakao, olej a mléko. Vše důkladně promícháme.
Co doporučuji, nekrátit čas při šlehání. I když těsto vypadá že už je důkladně promíchané, je dobré ho míchat ještě další 3-5 minut. Poté opatrně vložíme sníh z bílků a lžící důkladně promícháme, ale zase ne tak důkladně, aby nám sníh slehl.
Když je vše promíchané, těsto vložíme na vymazaný a vysypaný plech.
Já používám menší, cca 30x20 cm a pečeme na 180 stupňů po dobu cca 15 min.
A jak zjistit, že těsto je upečené? Vezmeme špejli a opatrně těsto na několika místech propíchneme. Když se těsto nelepší na špejli, tak je upečené.
Zatímco se nám peče korpus, tak si připravíme krém a to tak, že ušleháme cukr, tvaroh a máslo, popřípadě vanilku.
A jdeme na krém. Potřebujeme vodní lázeň. Vezmeme si střední a malý hrnec, do toho většího dáme vodu tak, aby se nám lehce dotýkalo dno vody v druhém hrnci a dáme vařit. Do menšího hrnce nalámeme čokoládu.
To vypadá božsky, už je konečně musím zkusit.
OdpovědětVymazat