BEŠAMEL OMÁČKA

Tato omáčka je vhodná k těstovinám a zelenině, jak vařené, tak zapékané.
Je to základ všeho vaření. Už jste ji aspoň jednou dělali?

INGREDIENCE:
  • 50 g cibule
  • 60 g másla
  • špetka pepře
  • 60 g mouky
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 bobkový list
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 kávová lžička soli

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Oloupeme si cibuli a nakrájíme najemno.
Na středním ohni rozehřejeme máslo  a jakmile začne pěnit, přidáme cibuli a za stálého míchání na středním ohni necháme 30 vteřin zpěnit.

Přidáme pepř a promícháme. Pak přisypeme mouku a 1 minutu mícháme.
Přilijeme studené mléko, promícháme metlou a přidáme bokový list, muškátový ořech, sůl a přivedeme k varu.

Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.

Hotový bešamel přecedíme přes cedník.

Uděláme-li prstem čáru na lžíci namočené v bešamelu a rysy čáry zůstanou jasně ohraničené, tak má bešamel tu správnou hustotu :) Rada z Prakulu.

6 komentářů:

  1. Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáš už otestované i nějaké skladování již hotové omáčky? Mražení, lednice nebo zavařování. Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš omáčky, jako svíčkové nebo samotného bešamelu? Omáčky mrazím pravidelně. Bešamel jsem ještě nezkoušela.

      Vymazat
  2. Myslím samotného bešamelu :) Přišlo mi jako dobrý nápad udělat si ho ve větším a pak jen vždycky vytáhnout, dát do lasagni nebo ho třeba dodělat se špenátem nebo něčím jiným :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si myslím, že zrovna bešamel je tak jednoduchá omáčka, že by bylo i škoda mrazit. Je hotová raz dva. Ale zkus to a uvidíš :-)

      Vymazat
  3. No ono těch 20minut, kdy se u toho musí prakticky stát celou dobu, občas bývá kritických :D

    OdpovědětVymazat