Je to základ všeho vaření. Už jste ji aspoň jednou dělali?
INGREDIENCE:
- 50 g cibule
- 60 g másla
- špetka pepře
- 60 g mouky
- 1 l plnotučného mléka
- 1 bobkový list
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 kávová lžička soli
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Oloupeme si cibuli a nakrájíme najemno.
Na středním ohni rozehřejeme máslo a jakmile začne pěnit, přidáme cibuli a za stálého míchání na středním ohni necháme 30 vteřin zpěnit.
Přidáme pepř a promícháme. Pak přisypeme mouku a 1 minutu mícháme.
Přilijeme studené mléko, promícháme metlou a přidáme bokový list, muškátový ořech, sůl a přivedeme k varu.
Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.
Hotový bešamel přecedíme přes cedník.
Uděláme-li prstem čáru na lžíci namočené v bešamelu a rysy čáry zůstanou jasně ohraničené, tak má bešamel tu správnou hustotu :) Rada z Prakulu.
Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáš už otestované i nějaké skladování již hotové omáčky? Mražení, lednice nebo zavařování. Díky za odpověď :)
OdpovědětVymazatMyslíš omáčky, jako svíčkové nebo samotného bešamelu? Omáčky mrazím pravidelně. Bešamel jsem ještě nezkoušela.
VymazatMyslím samotného bešamelu :) Přišlo mi jako dobrý nápad udělat si ho ve větším a pak jen vždycky vytáhnout, dát do lasagni nebo ho třeba dodělat se špenátem nebo něčím jiným :)
OdpovědětVymazatjá si myslím, že zrovna bešamel je tak jednoduchá omáčka, že by bylo i škoda mrazit. Je hotová raz dva. Ale zkus to a uvidíš :-)
VymazatNo ono těch 20minut, kdy se u toho musí prakticky stát celou dobu, občas bývá kritických :D
OdpovědětVymazatJo táák, tak to zkus a dej vědět, jak to dopadlo :-)
Vymazat