V dnešní době máme 3 možnosti, jak sehnat bulku na burger. Buď si jí můžeme koupit, ale to je většinou taková ta vzduchem napuštěná bulka, která se při prvním kousnutí rozpadne. Upřímně, pokud tohle dostanu v restauraci, tak mě to opravdu naštve a už tam nikdy na burger nejdu. Naštěstí dobré burgrárny si bulky pečou a nebo mají dobrého dodavatele. Bulka je totiž základ.
Pak je další možnost a to využít toho, čeho využívají často burgrárny. Najít si nějakou pekárnu, která je už dnes peče a prodává. Dobré je mají třeba v Le Caveau.
No a máme tu poslední a to třetí možnost. A to upéct si vlastní, dobré a hutné bulky. Proč hutné? Protože šťáva vytékající z masa má tendenci bulku rozmáčet a tak je lepší, když je hutnější a udrží burger pohromadě do posledního kousnutí.
Tak jdeme na to a napište mi, jak vám chutnají :-)
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina kynutí
Náročnost: střední
Počet porcí: 9x 100 g bulka větších bulek / 12 středních
INGREDIENCE:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml mléka vody
- 1 a 1/2 panáku olivového oleje
- 1 pytíček sušeného droždí na půl kg mouky nebo 1/2 kostky čerstvého droždí
- 2 vejce
- 3 lžičky soli
- 5 lžičej cukru krupice
- hrubá sůl, sezamová semínka, ... na ozdobu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Přilijeme 280 ml vlažné vody.
Nalijeme panáka a půl olivového oleje.
Přidáme sušené droždí.
Přidáme jedno vajíčko.
Druhé vajíčko rozšleháme.
Půlku nalijeme do těsta a druhou si schováme na potření bulek.
Dále přidáme 3 lžičky soli.
Také 2 lžičky cukru.A vše důkladně uhněteme. Buď ručně a nebo v robotu na nejnižší stupeň cca 10 minut. Těsto bude krásně hladké a propracované.
A dáme těsto vykynout.
Pokud chcete kynutí podpořit, tak si napusťte velkou mísu horkou vodou a vložte do ní mísu s těstem a přikryjte utěrkou. Těsto bude v teple a bude rychleji kynout.
Po hodině by mělo být těsto krásně nakynuté. Tak ho přendáme na pomoučený vál.
Rozdělíme si těsto na 9x 100g bulek. Těsto opět zpravujeme a vyválíme z něj bulky. Ty vložíme na plech.
A necháme pod vlhkou utěrkou ještě tak 20 minut kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 stupňů.
Bulky potřeme zbytkem vajíčka.
A posypeme sezamem nebo hrubou solí.
Nyní můžeme dát bulky péct cca na 15 minut. Ale řiďte se barvou.
Hotové bulky přiklopíme vlhkou utěrkou. Kůrka nebude pak až moc tvrdá a bude krásně vláčná.
Teď se mi sbíhají sliny a to jsem právě doobědvala! :-)
OdpovědětVymazathttp://kamenurazu.blogspot.cz/
tak to mě těší, to znamená, že to vypadá dobře:) Teď mi akorát kyne další várka, tak jsem zvědavá :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJdu delat bulky. Jak cca dlouho se pecou? Radka
OdpovědětVymazatZáleží jak jsou velké. Takže nejlepší je sledovat barvu :)
VymazatRecept na bulky je super. Konečně se mi jednou povedly :-). Já jsem dělala akorát vegetariánský karbanátek z hokaida. Manžel ani nepoznal, že tam není maso :-)
OdpovědětVymazatTak to zní úžasně, z hokaida to musí být výborné. Jsem ráda, že se povedly :-)
VymazatTak už kynou, jsem zvědavá, já a kynuté moc nekamarádíme ;-D
OdpovědětVymazatDržím palce. Jinak já také ne, proto používám sušené :-) To mě nikdy nezklamalo.
VymazatTak upečeno, jsou skvělé, nahoře křupavé, uvnitř vláčné, díky!
OdpovědětVymazatSuper. Mám opravdu radost :-)
VymazatVypadají skvěle! :-)Nevíte přesně, jakou mouku by bylo dobré použít, na bezlepkovou variantu? :-) nejsem v tom bezlepkovém pečení zatím zaběhlá, často se mi po upečení pečivo rozpadá pod rukama, díky nevhodnému typu mouky.. :(
OdpovědětVymazatBohužel s bezlepkovým pečením nemám vůbec zkušenost. Ale zkus se podívat na katescuisine.cz nebo cookingwithsusa.cz :-)
VymazatMožná je zkusím jako houstičky ke snídani, burgrům totiž moc neholduji :)
OdpovědětVymazattripsandweekendactivities.wordpress.com
Určitě zkus, jsou moc dobré. Jen upozorňuji, že jsou více hutnější. Protože to burger potřebuje. A nebo si udělej burger jako já. Dávám si dovnitř avokádo jahody a rukolu :-)
VymazatAhoj, recept vypadá moc dobře :) Určitě ho zkusím. :) Jen nejsem zvyklá používat to sušené droždí. Jak to vyřešit s běžnou kostkou droždí?
OdpovědětVymazatPostupuj stejně, jako když dáváš kynout těsto. Tedy půl kostky na půl kg, udělej si kvásek, pak to zapracuj do těsta.
VymazatDíky za odpověď :) já nejsem moc zaběhlá kuchařka, zatím jsem ráda, když zvládnu nějakou tu rychlovku :) přítel bude mít obrovskou radost, když příště překvapím vlastními houskami pro jeho narozeninovou hamburger párty :D :)
VymazatTak proto možná zkus to suché droždí. Mně to hodně pomohlo v začátcích, kdy mi kostka nevykynula a já byla nešťastná :-)
VymazatKolik ml je panak? 20 ml nebo 50 ml?
OdpovědětVymazatMy jedeme v malých. Takže 20 :-)
VymazatDobrý den, bude velký rozdíl když použiji zitnou mouku místo klasické?
OdpovědětVymazatProsim kolko vody tam ide? Raz je uvedene 300 ml a na obrazku 280 ml.
OdpovědětVymazatReceptik je to prekrasny. A tie fotky az vonaju.
LUBA
Liji 280 ml a v případě potřeby dodám ten zbytek :-)
Vymazat