Tenhle recept je jeden ze základních, který musí mít asi každý bloger na svém blogu. Mně to trvalo kolem 9ti měsíců, než jsem se do něj pustila.
I když jsem guacamole připravovala už několikrát, tak nikdy sama. Vždy s mým kamarádem, když jsme u něj grilovali. Přesný postup jsem si tedy nepamatovala.
K Vánocům jsem dostala knížku Snadno a rychle od Romana Vaňka. Tento recept byl pro mě velmi inspirativní. I když v lednici mi chyběla limetka a koriandr, tak jsem se do toho pustila. Hledala jsem další recepty a hledala, co opravdu v quacamole musí být.
Někdo ho dělá s limetkou, někdo s citronem. Někdo s koriandrem a někdo bez. Takže u mě byla jasná volna a to s citronem a bez koriandru. A výsledek? Ten byl tak mňamózní, že jsme guacamole slupli s manželem na jeden nádech.
Časem jsem ale koriandru propadla a netrvalo dlouho a začala jsem ho do něj přidávat také. Takže tak i tak, je to prostě skvělé.
Takže, kdo se do něj pustí se mnou?
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4 porce
INGREDIENCE:
- 1 avokádo
- 80 g vydlabaných rajčat (nejlépe cherry)
- 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1/4 malé cibule
- 4 lístky koriandru
- sůl, pepř, chilli, citron na dochucení
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme ingredience.
Rajčata si rozřízneme na půlky a vydlabeme. Vnitřek rajčete použijeme třeba do jiného salátu. Do guacamole patří pouze ta tvrdá část.
Do misky si vložíme 2 polévkové lžíce jogurtu. Rajčata pokrájíme nadrobno. Velikost cca 2-3 mm.
Přidáme prolisovaný stroužek česneku.
Dále přidáme nadrobno pokrájenou cibuli. Čím drobněji, tím lépe.
Nyní budeme připravovat avokádo.
Avokádo rozřízneme podélně uprostřed. Každou půlku otočíme jiným směrem a tím ho rozloupneme.
Pecku vyndáme tak, že do pecky zasekneme nůž a opět otočíme. Když je avokádo pěkně zralé, jde do lehce.
Když vybíráme avokádo, nikdy ho nemačkáme prstem, ale celou dlaní! Musí být celoplošně měkké.
Vnitřek avokáda vyndáme hlubokou lžící. Jde krásně vydlabat.
Jednu půlku si pokrájíme na drobné kousky a vložíme do misky.
Druhou půlku rozmačkáme na kaši vidličkou a přidáme také do misky s ingrediencemi.
Nakonec vše zakápneme olivovým olejem a přidáme posekané lístky koriandru.
Opepříme.
Zakápneme šťávou z citronu.
A zájemci přidají špetku chilli. Špetka chilli je výborná. Guacamole má poté místy lehce štiplavou chuť.
Servírovat můžeme se slanými nachos.
My je doma neměli a chtěli jsme i takovou lehčí verzi. Tak jsme vzali kukuřičné placky na tortily, pokrájeli na trojúhelníky a dali na suchou pánev. Opekli z obou stran. Bylo to tak výborné, že bych tomu nevytkla vůbec nic.
Díky za recept. Určitě vyzkouším... Guaca jsem dělala alespoň podle pěti různých receptů a stále nechutná tak, jak si ho pamatuji z US, kde ho podávají snad v každé restauraci. Já tedy určitě nevynechám koriandr, ale možná právě jogurt je ta "tajná" přísada a bude to TO ono! Hned dnes jdu na to ;-) Věra
OdpovědětVymazatÚplně správně tam má být creme fraiche nebo zakysaná smetana, když to převedu na naše české podmínky.
VymazatJá to chtěla ale ještě trošku odlehčit a dala tam jogurt a byla jsem nadšenější, jak když jsme to dělávali se zakysačkou. Takže to nebo to :-)
Mě taky koriandr nevadí, že tam není. Mám ho ráda opravdu jenom občas. Spíše v asijských jídlech, takže jsem ho s radostí vynechala.
Můj oblíbený recept :) Miluju avokádo takže tohle je i naše oblíbené jídlo :) Bez něj to prostě delší dobu nejde, asi máme závislost
OdpovědětVymazatNejlepší je si vytvořit závislost na něčem, tak zdravém, jako je avokádo :-) A vlastně guacamole.
VymazatMňam. ♥
OdpovědětVymazatℓα ℒιcσrηe - ℒa vie est ℓa petite ℓicorne.
❤❤❤
Vymazat❤❤❤
VymazatTak jo jdu zkusit dát avokádu třetí šanci, zatím mě absolutně nenadchlo
OdpovědětVymazatBacha taky je dost důležité vybrat dobré zralé :-)
VymazatDíky za tipy na vybrání dobrého avokáda a příště zkouším tvůj recept, když jsme ho dělali prvně s přítelem, dávali jsme celá rajčata a bez jogurtu a oleje, i tak nám to moc chutnalo. Ale věřím, že tohle bude ještě lepší!
OdpovědětVymazatOno receptů je vážně hodně. Na téhle variantě mi strašně chutná to, že díky jogurtu je takové odlehčená.
VymazatZdravíčko :) , tak dnes jsem se odhodlala zkusit něco dalšího s avokádem,zatím jsem byla vždy zklamaná,ale dnes je to ♥! Jen teda moje guacamole není tak zelené :D... Každopádně díky moc :)
OdpovědětVymazatTo může být čímkoliv. Jiná odrůda, nebo je zralejší, ale na chuti to nemění. Mám radost i za tebe :-)
VymazatAno přiznávám dělala jsem poprvé a už nikdy jinak....to bylo tak boží!! :-)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda :-)
Vymazatzkusila jsem, a úúúžasné ♥
OdpovědětVymazatTo mám radost :-)
Vymazat