Líbí se mi, že mám krásnou odezvu od Vás čtenářů. Inspirujete se mými recepty a s radostí pozoruji, že je i vaříte.
Každý by mohl říct, že hrachová kaše není žádná věda. Ano, není. Ale.... Většině z nás (to jsem si potvrdila dnes v práci) kaše nechutná, protože si jí pamatujeme jako odpornou hnědo-spíše nezelenou kejdu, kterou nám servírovali ve škole a školce. Nejhorší na tom bylo, že jsme jí vždy museli dojíst. Ach jo...
Tato kaše ale zdaleka nepřipomíná tu hmotu podávanou ve školství, naopak. Má chuť, barvu, správnou konzistenci.
Když mi dnes manžel poslal zprávu ve znění: "Mnam, ta kase s tou cibulkou je naprosto exkluzivni!!!", tak jsem si řekla, že jí na blog musím dát. Už kdybych to měla udělat jen z toho důvodu, abych věděla, jak přesně na ní já osobně, až jí budu chtít dělat znovu.
Tak jdeme vařit...
Doba přípravy: přes noc namáčení, vaření 1,5 hodiny, příprava 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4 porce
INGREDIENCE:
- 0,5 kg zeleného hrachu
- 2 bobkové listy
- 2 střední cibule
- lžička másla
- 2 dcl mléka
- majoránka, sůl, pepř
Přes noc namočíme hrách do vody. Je dobré, aby bylo cca 10 cm vody nad hrachem. Ten vodu vstřebá, tak ať je stále potopený.
Před přípravou hrachu vodu z hrnce vylijeme. Napustíme novou, čerstvou, přidáme bobkový list a dáme vařit.
Vaříme cca 1,5 hodiny. Hrách se začne slupovat z tenké slupky. Na hmat bude stále tvrdší, ale to by byl i další dvě hodiny.
V tuto chvíli vezeme ponorný mixér a hrách celý rozmixujeme. Půjde to špatně. Ale jakmile trochu povolí, půjde to lépe a lépe.
Teď si vezmeme pánev, rozpálíme jí. Poté na ní vložíme kousíček másla a cibuli a orestujeme jí krásně do zlatova.
Do rozmixovaného hrachu přidáme 3 lžičky majoránky, pepř a sůl, k tomu přidáme cibuli z pánve a opět mixujeme. Pomalu přiléváme teplé mléko.
Kaše by neměla být řídká, ale ani moc hustá. Přes noc ještě zhoustne.
Nejlepší je jí podávat s orestovanou cibulkou, kyselou okurkou a kouskem uzeného masa.
Žádné komentáře:
Okomentovat