Proč a jak vznikl tento název? Sami jste si ho zvolili na Instagramu. Napsala jsem k fotce tohoto dortu, že nevím, jak se jmenuje, protože je to spontální novinka. Strhla se debata a postupně se kombinovala slova za slovem, až vnikl Smooth Chocolate cake. Je hladoučký, proto Smooth, je čokoládový, proto Chocolate a je to dort, proto Cake :-)
A teď Vám povyprávím další příběh, jak tento dort vznikl. Vlastně jak vznikl tento recept.
Minulý víkend jsme v rodině měli další narozeniny. Poslední dobou mi přijde, že slavíme každý víkend. Ale mě to nevadí, ba naopak. Miluji připravování dortů, sezení s rodinou, pojídání všech možných pochutin a užívání si té příjemné rodinné atmosféry.
Na každou oslavu peču svůj "VIP karamelák". Recept nikde není, i když mě o něj žádá opravdu hodně lidí. Ale na popud mého kamaráda, který mi řekl, ať si ten recept nechám patentovat, že to je neuvěřitelná chuť. Tak jsem recept smazala, trošku pozměnila a přivedla k naprosté dokonalosti a ukryla do mé rodinné kuchařky.
Tato oslava si už ale říkala o změnu. Tak jsem přemýšlela, co udělat, aby to byl "jiný" dort. Miluji čokoládu a čokoláda je u mě na denním pořádku. (takže sponzoři hlašte se :-D).
Přemýšlela jsem a přemýšlela a promítala si chutě a složení. Až jsem přišla na toto. Sušenkový korpus, jako na cheesecake a čoko bomba navrch.
Otestovala jsem ho na své rodině a byl naprosto úžasný. Ozdobila jsem ho karamelovými střípky. Na tyto střípky chci udělat video návod, protože se to špatně popisuje. Takže se těšte na moje první video :-) Už mám koupený i stativ, takže přituhuje a už vážně musíme něco natočit.
Tak jdeme na to.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 porce
INGREDIENCE: dortová forma o průměru 22 cm
Krém:- 1 smetana ke šlehání
- 250 g čokolády (já použila 52% z Lidlu, cena 29,9 Kč) Za jinou neručím, že to ztuhne!
- 60 g másla
- vanilkový extrakt
- trocha hořkého kakaa a skořice na posypání
Korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 90 g másla
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Já používám tyto sušenky z Lidl. 400 g stojí 25 Kč a vystačí na 2 dorty.
A tuto čokoládu. 200 g stojí 29,9 Kč.
Nejprve si odvážíme sušenky a máslo.
Poté oboje vložíme do mixéru a rozmixujeme do hmoty.Vysteleme si dno dortové formy (já použila průměr 22 cm IKEA). Nasypeme na dno směs ze sušenek a másla.
Lžící uhňácáváme a uhlazujeme.
Po chvilce snažení a nezdařených pokusech docílíme takhle hladkého těsta. Trochu můžeme dát i na strany.
Dále si připravíme a odvážíme suroviny na krém.
Vytvoříme si horkou lázeň. Do vrchního hrnce nalijeme smetanu a ohřejeme jí.
Když je smetana horká, přidáme do ní máslo.
Necháme ho rozpustit a důkladně promícháme se smetanou.
Nakonec přidáme čokoládu.
Také jí necháme rozpustit.
Přidáme 1-2 lžičky vanilkového extraktu. Já používám z www.kitchenetteshop.cz.
A nadále mícháme. Směs musí být důkladně promíchaná, jemná a všechny suroviny musí být spojeny.
Krém nalijeme na korpus.
Několikrát s ním klepneme o desku. Aby všechen vzduch vylezl na povrch.
Vložíme do lednice a necháme přes noc zatuhnout. Druhý den vyjmeme dort lednice a ostrým nožem odřízneme okraje, aby nám šel dort vyndat z dortové formy.
Připravíme si směs z 1 lžičky hořkého kakaa a 1 lžičky skořice. Tu přendáme do sítka a poprášíme s ní celý dort.
Dort bude takhle krásně hladký.
Nakonec ho ozdobíme ořechy nebo karamelem. Postup, jak udělat ořechy v karamelu a karamelové střípky Vám brzy natočím :-).
Tak ten je naprosto kouzelný a navíc vypadá jednodušše, tak snad ho zkusím :)
OdpovědětVymazatJe úplně jednoduchý, jen je důležité dobře promíchat vše v krému, aby tam nebyly hrudky z čokoláda a je to. Pak nechat zatuhnout.
VymazatJo a použít čokoládu s větším obsahem kakaa. Mléčná by nemusela zatuhnout.
Vypadá to úžasně, asi ozkouším na přítelovo narozeniny, je velký milovník čokolády :)
OdpovědětVymazatTak jestli je velký milovník čokolády, tak tohle rozhodně uspokojí jeho chuťové buňky :-)
VymazatÚžasné, těším se na video! :)
OdpovědětVymazatNo já jsem sama na sebe zvědavá :-D
VymazatVypadá to skvěle, zkusím upéct pro přítele, vždycky chtěl po mně něco hoodně čokoládovýho :) . Jen se bojim toho korpusu, když jsem ho dělala minule, tak se mi pak drobil ...A ještě se zeptám na konzistenci tý čokolády , není moc tvrdá ? :D NAty
OdpovědětVymazatTen korpus je dobré dělat déle v mixéru. V takovém tom s tím sekáčkem na zeleninu. A mixovat a mixovat až se z toho stane jakoby pasta. Máslo se rozteče a krásně zapracuje do sušenek. Zkus kdyžtak přidat více másla. To když zatuhne, tak určitě se to drobit nebude :-)
VymazatA čokoláda je tvrdá, ale rozpustí se krásně do smetany, chce to míchat nespěchat na to a bude to krásná konzistence jako na fotce :-)
Tak hurá do toho :-)
Super ,hned o vikendu se do toho pustim :-)
VymazatTak ten vypadá opravdu luxusně! :) Nádhera, opravdu, věřím, že úplný ohňostroj pro chuťové pohárky :D ;)
OdpovědětVymazatTo teda byl. Už se těším až ho budu dělat znovu, ještě ho zkusím trochu pozměnit a udělat jinou verzi která mě už napadla :-)
VymazatTak už ho mám taky za sebou..použila jsem větší formu, takže nebude příliš vysoký, ale to vůbec nevadí :-) Hrozně se na něj na zítra těším :-)
OdpovědětVymazatNižší si myslím nevadí, je tak čokoládový, že stačí opravdu kousíček :-)
VymazatTak uz je v ledničce. :) Použila jsem menší formu,tak doufám, že ztuhne jak má a přítel z něj bude mít radost :)
OdpovědětVymazatTak jestli menší tak to nevadí. Aspoň bude vyšší. Chutnat bude určitě. Neznám nikoho komu by nechutnal :-)
VymazatProjíždím ten recept a fotky pořád dokola a zdá se mi, jako kdyby ten korpus v momentě, kdy na něj leješ krém byl upečený, ale v popisku nic takového není, jsem zmatená :D peče se teda a nebo ne? díky za odpověď :)
OdpovědětVymazatHih ty jsi holka všímavá. Máš pravdu. Když jsem tento recept dělala poprvé, tak jsem korpus opravdu na chvíli dala upéct. Jenže jsem zjistila, že to je naprosto zbytečné. Máslo vyteče ven a zbytečně to trvá. Takže bez pečení je to mnohem lepší.
VymazatDort vypadá nádherně! Prakticky stejnou hmotu, ze které je krém používám na čokoládové lanýže, ale nenapadlo mě použít ji takhle. Ještě přidávám poznatek právě z lanýžů, je fajn nechat ve smetaně ohřát i nějaké koření a pak ho před přidáním čokolády zase vyndat, krém pak dostane další rozměr. Mám ozkoušené chilli, mátu(té je potřeba víc), skořici(ta chce pak přidat i jako mletá) a citrusovou kůru :)
OdpovědětVymazatA přesně takhle ten dort vznikl :-) Dělal jsem lanýže a pak jsem si řekla, že to zkusím dát do dortu a je to úžasné. Ještě na to kolikrát dám kopu šlehačky a čerstvé jahody a to je teprve pecka. :-) Za poznatek děkuji :-)
VymazatMůžu se zeptat co to je "jedna smetana"? Kupuju půl litrovou :) Děkuju
OdpovědětVymazat