Tomatové rizoto jsem vařila už jednou, ale nestihla jsem ho nafotit. Tak jsem se do něj pustila o víkendu znovu.
Nehledala jsem recepty, neinspirovala jsem se na internetu nebo v kuchařkách, prostě jsem jela dle chuťových buněk.
Snažila jsem se do rizota zapojit i dvě značky, které jsem o víkendu testovala. A to Pulpamen a Oliva-gourmet.
Jako obvykle jsem použila i sušená rajčata od Efko a také Konečně vývar. A celé jsem to směřovala k tehdy připravované soutěži. Dnes už běží na blogu. Tak se ihned po přečtení tohoto článku můžete pustit do přípravy rizota a zaslat ho dle instrukcí ZDE.
K tomuto rizotu doporučuji použít lososa, pstruha lososovitého, krevety a nebo jen tak.
Je to jeden z receptů, který když jsem jedla, tak jsem si u toho pomlaskávala, líbala ručičky a prohlašovala: "To máme ale štěstí, že jsem tak šikovná!:-)". Trošku to zní sebevědomě, ale já jsem takový kritik a tohle bylo tak dobré, že jsem musela :-).
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 5 porcí
INGREDIENCE:
- 500 g filet z lososa, pstruha lososovitého nebo několik velkých krevet
- 200 g rýže arborio (kulatrozrnná)
- 1 sklenice Konečně vývar nebo vlastní vývar + popřípadě čistá voda
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 plechovky pokrájených rajčat
- 9 cherry rajčat
- provensálské koření
- sůl, pepř
- olivový olej
- sušená rajčata
- tomatové pesto
- trocha parmazánu nebo grana padano
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme suroviny, ať se poté nezdržujeme krájením. Mohlo by se něco připálit. Cibuli si pokrájíme na trobonko, rajčata překrojíme na půlku. Odvážíme si rýži. Oloupeme česnek. Pokrájíme rybu na kostičky cca 2cm x 2cm.
Filet ze pstruha lososovitého. Mají v Lidlu i Kauflandu.
Testovala jsem tento olivový olej pro tepelnou úpravu. Článek ZDE.
Také jsem testovala toto Tomatové pesto od firmy Pulpamen. Článek ZDE.
Nejprve si rozpálíme hrnec. Když je rozpálený, tak na něj nalijeme trošičku olivového oleje a...
A ihned přidáme pokrájenou cibuli. A restujeme, aby byla krásně zlatavá.
Když je cibule krásně orestovaná, tak přisypeme rýži.Nyní si smícháme vývar s provensálským kořením a budeme rizoto podlévat.
Osolíme...
Opepříme... A stále mícháme. U rizota je důležité podlévat postupně. Zapomeňte na to, že nalijete celý vývar a odejdete.
Rizoto se musí dělat pomalu a s láskou. Takže přidejte naběračku a pomalými pohyby rizoto míchejte. Když se vývar vstřebá, tak ho opět podlijte. Takto opakujeme do té doby, než rýže bude napůl hotová. To zjistíme tak, že do ní kousneme. Uvnitř musí být ještě lehce tvrdá. Pokud Vám nevystačí Konečně vývar, tak dále podlívejte vodou. Je hodně silný a může se tedy naředit.
V tuto chvíli do rizota nalijeme rajčata a opět mícháme.
Rizoto nesmí být nikdy suché, vždy musí být lehce řídké. Když ho dáte na mělký talíř a klepnete s ním, tak by se mělo roztéct do stran.Teď přidáme prolisovaný česnek.
Lžičku tomatového pesta.
Lžičku sušených rajčat. Pokud je máte na velké kusy a ne pokrájené jako já, tak si je ještě pokrájejte na 0,5cm velké kousky. A je hotovo. Ještě ochutnejte a popřípadě dosolte a dopepřete.
Nyní stáhneme rizoto z plotýnky a rozpálíme si pánev. Když je pánev rozpálená kápneme olivový olej a položíme na ní cherry rajčata. Orestujeme. Trvá cca 2 minuty. Neobracíme a rovnou sundáváme.
Do stejné pánve přidáme kousky ryby a orestujeme. Když používáme krevety, tak nemusíme.
Restujeme tak 4 minuty. Losos nemusí být úplně dodělaný. Dodělá se v rizotu.
Když máme vše hotové, tak...
Rajčata i lososa nasypeme do hrnce s rizotem. Můžeme si pár kousků nechat na ozdobu.
Promícháme. Ale opatrně. Ať z lososa nemáme fašírku a zůstane pěkně na velké kusy.
A můžeme nandavat. Sevírujeme na mělký talíř.
Když vložíte rizoto na talíř, tak s ním dvakrát klepněte o stůl.
Ono se Vám krásně rozprostře.
Nakonec posypeme parmazánem nebo grana padano a když máme nějakou bylinku, tak pro barvu posypeme i bylinkou.
A když se Vám to povede, jako mě, tak Vám možná drahá polovička přinese takto úžasnou kytičku :-)
Hmmm vypadá to hodně lákavě, přiznám se, že mě nikdy nenapadlo zkusit tomatové rizoto :)
OdpovědětVymazatTak teď je čas, to vyzkoušet :-)
VymazatDěkuji za inspiraci, asi už vím co budu vařit o víkendu :D
OdpovědětVymazatBramůbrková Týna
Tak ať se vydaří a hlavně chutná :-) Když nad tím tak uvažuji, dala bych si ho také hned :-) Bylo vážně výborné...
VymazatMňam, žiji nyní ve Francii a zítra tento recept vyzkouším :)) Jen bych se chtěla zeptat, jak je to s postupem s krevetami, které jsou zmražené? moc děkuji (i za váš blog, ráda v něm listuji a zkouším vaše recepty:))
OdpovědětVymazatVe Francii? Jééé. Miluji to tam. Pokud jsou zmražené, tak je dej na 3 min. do vody. Většinou jsou už předvařené. Kdybys je dělala déle, tak budou gumové. Po 3 min. je vytáhni a zakápni citronem a vlož do rizota :-)
Vymazatdíky za recept! na podobné rizoto chodím do jedné restaurace v Plzni a miluju ho. po tom co jsem ho zkusila dle vás, jsem měla úplně stejné pocity:zulíbat si ty šikovné ručičky!
OdpovědětVymazatVážně? Tak to mě moc těší. Kouká, ty fotky bych měla ale přefotit :-)
Vymazat