Další týden za námi a já jsem opět natočila video do rubriky "Jak-video". Tentokrát je na téma "Jak uchovat zeleninu čerstvou".
Ano, tohle je základní problém všech, kteří chtějí jíst zdravě. V dnešní době nemáme moc času nakupovat denně čerstvou zeleninu. Anebo žijeme sami a celou vaničku již pokrájené zeleniny nejsme schopni sníst na posezení. Takže nám ve většině případů uvadne a my půlku vyhodíme. Jaká škoda.
Proto tu mám pro Vás jeden fígl. Naučila mě ho moje výživová poradkyně a já se o něj musím s Vámi podělit. Nechat si ho pro sebe by byl hřích :-)
Na jakou zeleninu to funguje?
- natrhané lístky bazalky
- větvičky tymiánu, rozmarýnu, majoránky, oregana či jiných bylinek
- rukola
- polníček
- špenát
- listový salát
- prostě cokoliv, co má tendenci vadnout
Jak docílit dlouhodobé čerstvosti?
- zeleninu či bylinky přendáme do vaničky, mističky
- navlhčíme papírový ubrousek
- vyždímáme ubrousek
- položíme ho zvrchu na zeleninu či bylinky
- každý den opět namočíme ubrousek, aby byl stále vhký
- takto zelenina vydrží čerstvá týden, kolikrát i déle
1. DEN
3. DEN
5. DEN
4. DEN
A to je vše. V jednoduchosti je krása. Já tohle používám téměř denně. Hlavně, když jedu na piknik a chci mít krásně čerstvou bazalku na rajčatech s mozarelou. Tak si je natrhám a zabalím do vlhkého ubrousku. Poté je dovezu v krásně čerstvém a neuvadlém stavu.Stejně tak, ,když si koupím již natrhané bylinky. Takhle mi vydrží kolikrát déle, než když si je koupím v květináči.
Používám to i na zeleninu, kterou každé ráno vkládám do mixéru a vyrábím z ní ranní smoothie.
Prostě lze to použít na obrovskou škálu potravin, která vadne.
Doufám, že se Vám tato rada líbila, že jí vyzkoušíte a hlavně se těším na odezvu, jak to fungovalo.
Přeji krásný den
Vaše Kačí
Parádní fígl, díky za tip! Vyzkoušeno - probralo to i již povadlý koriandr! Supr!!! :-)
OdpovědětVymazatŽe je to super. Já to dávám na vše. Jak píši. Už většinou nekupuji bylinky v květináči, ale už ty ostříhané a tímto způsobem je uchovávám a vydrží mi několik týdnů. To samé rukola a jiné saláty. Třeba i v létě na pikniky je to úžasná věc.
VymazatDiky moc za tip, zrovna se chystam na nasi novou zahradku, kterou mame kus od naseho panelaku, udelat bylinkovy zahon a premyslela jsem, jak bylinky uchovat v dobrem stavu aspon do druheho dne, protoze asi nebudu mit vzdy cas tesne pred varenim na zahradku zaskocit... Takze urcite vyzkousim, diky :)
OdpovědětVymazatJe to vážně super, já takhle mám už týden v lednici medvědí česnek.
Vymazatvyskušam, už som našla podobný tip na redkovky a bola som prekvapená kolko dlho mi vydržali chrumkavé, zbožnujem rukolu, tak s nou to skusim
OdpovědětVymazatPřesně tak, je to úplná bomba.
Vymazat