Tento rok to ale vypadalo, že ho slavím. A hojně. Manžel byla ale minulý týden v zahraničí na služební cestě a já byla sama doma. A když jsem sama doma, tak nevařím. Pro mě samotnou mi to nebaví.
Takže když se vrátil, ihned jsem dostala chuť vařit. A to obrovskou. Takže jsem si vymyslela nějaké menu, které jsem postupně připravila.
Jako dezert jsem připravila Tiramisu bez bílků (recept ZDE). Během příprav jsem přemýšlela, co udělat ze zbylých bílků. Bylo jich 5 a to už je celkem hodně.
Takže jsem se vrhla do milovaných pusinek a pěkně jsem je orůžověla. Ať jsou sladké, jako ten valentýn. Naplnila jsem je úžasným čokoládovým krémem. Krém je tak nádherně zvláčněl, že se každá lahodně rozpadala v ústech.
Takže pokud nevíte, co s bílky, tady je recept.
Doba přípravy: 15 minut + 1,5 hodiny pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 60 pusinek
INGREDIENCE:
- 5 bílků
- 250 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 lžička bramborového škrobu
- šťáva z 1/2 citronu
1.
Předehřejeme si troubu na 110 stupňů.
Do větší mísy si vložíme bílky a špetku soli a ušleháme sníh.
Když nám sníh tuhne a už skoro bude, tak do něj začneme pomalu přisypávat cukr. Ale opravdu pomalu. Cca po polévkových lžících a zašleháváme.
Pokud jsme zašlehali všechen cukr, tak přidáme lžičku bramborového škrobu a opět zašleháme.
Nakonec přidáme šťávu z citronu a zašleháme. Vnikne nám krásný lesklý sníh. V případě zájmu můžeme přidat barvivo. To už opatrně zapracujeme.
2.
Nyní vložíme krém do zdobícího sáčku, vysteleme si plech pečícím papírem a vytváříme hrudky.
Já je dělám o velikosti cca 3cm. Připečení ještě trošku nabydou.
Na povrchu je můžeme nazdobit cukrovými zdobítky.
Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme 80-90 minut.
3.
A teď je na Váš, jak je budete jíst. Někdy je jím jen tak suché a někdy naplním čokoládovým krémem.
ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ:
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 250 ml mléka
- 160 g cukru
- 200 g másla
- 3 polévkové lžíce kakaa
- trocha rumu
Jakmile se mléko vaří, tak do něj nalijeme pudinkovou směs a vaříme, aby se vytvořil hustý pudink.
Necháme lehce vychladnout.
Do vlažného pudinku zamícháme máslo, kakao a rum a vše důkladně vyšleháme. Je dobré dát krém vychladit klidně přes noc. Bude se nám s krémem lépe pracovat.
4.
Opět krém přendáme nejlépe do zdobícího sáčku a nanášíme ho na jednotlivé pusinky, které přiklopíme druhou.
Poté je dejte do lednice, aby zatuhl krém.
Po cca 3 hodinách pusinky krásně změknou a jsou naprosto lahodné. Druhý den jsou ještě tisíckrát lepší.
Tak to je nádhera. Dala bych si pusinky z bílků. Ještě jsem je sama nezkoušela. :)
OdpovědětVymazatTak to je určitě vyzkoušej. Hlavně s tím krémem pak druhý den to byla totální slast. Mnam. Musím je udělat co nejdříve znovu :-)
VymazatChtěla jsem napsat, že držím palce, ale už jsou asi hotové. Jak se to povedlo?.-)
VymazatZitra se na ne chystam Kacko tak pak napisu!Vladka
OdpovědětVymazat