Jak jste si asi mohli všimnout, tak pro polévky mám opravdu slabost. Vlastně si bez nich nedovedu představit den.
Raději se ošidím o hlavní chod, ale dám si pořádnou porci horké polévky. Proto se snažím stále vymýšlet nové a nové varianty polévek.
Hlavní kritérium pro mě je, aby tam nebyla smetana a jíška či jiné zahušťovadlo. Zahušťuji pouze mixovanou zeleninou a základem je dobrý vývar.
Takže, kdo tvrdí, že do brokolicové polévky smetana prostě patří, tak je na omylu. Takhle polévka je totiž tisíckrát lepší, jak ty bílé smetanové.
A vegetariáni nezoufejte, je to i něco pro Vás. Losos je už jenom taková třešnička na dortu.
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
- 2 ks brokolice
- 1 sklenice zeleninový Konečně vývar nebo domácí vývar
- 2 l vody
- 1 kávová másla
- 2 střední mrkve
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- hrst strouhaného parmazánu
- hrst slunečnicových semínek
- sůl, pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme suroviny. 2/3 jedné brokolice si rozlámeme na drobné růžičky. Zbytek tedy 1 a 1/3 rozložíme na větší růžičky. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli také nahrubo, česnek na tenké plátky a parmazán si nastrouháme také nahrubo.
Poté k ní přidáme česnek a vše orestujeme dozlatova.
Když máme cibuli a česnek zlatavé, tak je zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
Jakmile nám vývar bublá, tak přidáme velké růžičky brokolice. Tedy 1 a 1/3 brokolice.
A zalijeme 2l horké vody.
Opepříme.
A povaříme cca 5 minut. Jakmile brokolici budete vařit déle, tak ztratí svou zelenou barvu a bude spíše mdlá a hnědá.
Celou polévku rozmixujeme.
Osolíme.
Přidáme nastrouhanou mrkev.
A malé růžičky brokolice. Tedy 2/3 brokolice. Povaříme 5 minut a vypneme plotýnku.
Na suché pánvi nebo jako já na kontaktním grilu opražíme slunečnicová semínka.
Pokud budeme zdobit lososem, tak si lososa pokrájíme na opravdu tenké plátky. Nalijeme horkou polévku do talíře, položíme lososa, který se nám v mžiku uvaří a posypeme slunečnicovými semínky a parmazánem.
Pokud máte strach ze syrového lososa, tak ho vložte do hrnce 1 minutu před podáváním. Ale už moc nemíchejte, ať se nerozpadne na malé kousky.
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
Vyzerá neuveriteľne chutne !:) Receptík mi práve padol vhod nakoľko rozmýšlam čo zajtra na obed tak sa pustím veselo do brokolicovej polievky:)
OdpovědětVymazatwww.lindatayllor.com
Tak to mě více než těší. My jí snědli hned a už teď bych si jí dala znovu :-)
VymazatSkvělý recept, akorát jsem ji dojedla. Losos, parmazán a slunečnicová semínka ji povýšili na luxusní záležitost.
OdpovědětVymazatMě právě osvítila tato kombinace chutí, tak jsem to zkusila a vyšlo to perfektně. Lepší by byl asi uzený losos, ale chtěla jsem to zdravější :-)
VymazatUz som vyskusala niekolko receptov z Tvojho blogu a vsetky vyborne! Dnes sme mali na veceru tuto polievku a zase super, tak som si povedala, ze uz ti tu musim nechat komentar... dakujem a len tak dalej ;)
OdpovědětVymazatwow tak to mě moc těší. Děkuji moc. Jak začala zima tak zase začínám být polévková. A přesně tuhle miluji. Zkus i z mungo fazolí. Ta je také naprosto skvělá :-)
Vymazat