Tento recept mám už dlouho. Dokonce jsem ho už jednou fotila na blog. Ale ani jedna fotka se mi nelíbila. Takže jsem je měla schované v pc a čekala, kdy je přefotím.
Před týdnem mi ale napsala jedna slečně, že by je chtěla péct pro svého přítele. Jenže neměla recept. A to byla výzva pro mě. Takže jsem nelenila a vytvořila jsem tyto dokonalé tartaletky.
Ráda bych Vám popsala tu chuť, ale obávám se, že i ta nejlépe nalezená slova nebudou, tak dokonalá, aby je správně popsala.
Vanilkový krém je jemný, jak strukturou, tak chutí. To je ale to hlavní kouzlo. Kousíčky vanilky krému dodávají na výjimečnosti. Ten si musí zamilovat každý.
Avšak slaný karamel je pro milovníky něčeho doslova jiného. Ořechy rozbíjí opravdu sladkou chuť karamelu a sůl jí lehce ozvláštňuje.
Takže doufám, že si je zamilujete stejně, jako jsem si je zamilovala já a celé mé okolí.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 45 ks
INGREDIENCE:
Těsto:- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 250 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- jemně strouhaná kůra z citronu
- 130 g krupicového cukru
- 6 žloutků
- 40 g hladké mouky
- vanilkový lusk
- 480 ml mléka
- 200 ml smetany na šlehání
- + ozdoba čerstvé ovoce
- 250 g cukru krystal
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g vlašských ořechů
- špetka hrubé soli
Do mísy vložíme mouku, máslo, vajíčka, cukr a citronovou kuru.
Vše rukou nebo robotem prohněteme do tuhého těsta. Pozor, je to máslové těsto, takže čím déle se s ním budete patlat, tím bude řidší.
Když je krásně zpracované, tak ho vložíme na 30-60 minut do lednice.
Po 30-60ti minutách vytáhneme těsto z lednice a troubu si rozpálíme na 160 stupňů.
Pokud nemáte tartaletkové formičky, jako já, tak Vám postačí plech na pečení muffinů. Já používám ten na ty velké. Plech vysteleme košíčky na muffiny.
Z těsta si uždíbneme kousek a vyválíme vláček, který vložíme do košíčku.
Podél spodní hrany ho prsty přitlačíme.
Poté začneme prsty tlačit těsto po stranách košíčku.
A nakonec rozprostřeme těsto po dně. Nedávejte moc tlustou vrstvu. Těsto se v troubě ještě nafoukne.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 10 minut. Avšak hlídáme. Vyndáváme, když těsto začne zlátnout, jako je vidět na fotce.
Košíčky jdou krásně odloupnout od papíru. Na druhou várku těsta můžeme použít ty samé, již použité košíčky.
Košíčky necháme chladnout a vrhneme se na krémy.
1. VARIANTA ŽLOUTKOVÝ KRÉM:
Nejprve si připravíme ingredience. Odvážíme si cukru, mouku, mléko, smetanu, žloutky a vanilkový lusk. Rozhodně nenahrazujte vanilkový lusk extraktem. Maximálně vanilkovou pastou.
Myslím, že jí seženete jedině v Chef Shop. V tomto balení by mělo být 26 lusků. 1 lžička tedy obsahuje 1 lusk. A je vážně výborná. Chuťově i strukturově.
Do misky vložíme žloutky a cukr.Důkladně rozmícháme do hladkého krému.
Přidáme hladkou mouku.
A opět rozmícháme.
Vznikne takto krásně hladký krém.
Do hrnce si nalijeme mléko a dáme hřát na střední plamen. Hlavně mícháme, aby se nepřipálilo.
Do mléka přidáme vanilkový lusk. Ten rozkrojíme podélně a vyškrábneme z něj semínka. Ty vložíme do mlék a vložíme tam i zbylý lusk.
Celé přivedeme k varu a v ten moment stáhneme z plotýnky. Vyndáme lusk.
Nyní hrnec není na plotýnce a do mléka vložíme krém ze žloutků a mícháme. Nejlepší je, když to tam lijete a rovnou mícháte. Abyste si neuvařili z toho míchaná vajíčka :-)
A důkladně opět promícháme. Když je to promíchané, tak vrátíme zpět na plotýnku a na mírný stupeň ohříváme a mícháme. Krém začne po cca 3 minutách houstnout.
Když bude takhle krásně držet na míchadle, tak ho stáhneme. Bude to max. po 5ti minutách. A necháme krém důkladně vystydnout.
Když je krém studený, tak si ušleháme šlehačku a opatrně jí stěrkou zapracujeme do krému.
Tím ho odlehčíme a vznikne naprosto dokonalý žloutkový krém. Kdo ho ochutná nebude chtít nic jiného :-)
Zájemci mohou dno košíčku lehce potřít marmeládou, Nuttelou nebo rozehřátou čokoládou.
Krém naneseme lžičkou nebo zdobícím pytlíkem do každého košíčku.
Nejkrásnější na krému jsou ty malé tečky od vanilky :-)
Vrch můžeme ozdobit ovocem dle chuti. Já mám nejraději kombinaci jahod a borůvek, ale fantazie je na Vás.
Tento krém je jednoduchý na počet ingrediencí, ale lehce náročnější na přípravu.
Připravíme si ořechy, smetanu ke šlehání a cukr.
Nejprve připravíme karamel. Jak ho udělat se můžete podívat zde na video. A rovnou dejte sledovat na youtube a budou Vám chodit upomínky na nová videa.
Na pánev nasypeme rovnoměrně cukr a položíme na plotýnku, kterou zapneme na střední plamen. Cukr se začne pomalu rozehřívat. Pozor je to otázka minuty a pak vteřin. Hlavně na karamel nesahejte, můžete se popálit.
Když je cukr rozpuštěn, tak do něj nalijeme smetanu.
Jelikož je studená, tak se to karamelu nebude líbit a ztvrdne. Okolo bude plavat smetana. Stáhněte plotýnku a aktivně se snažte karamel rozmíchat. To chce trochu trpělivosti, ale po nějaké chvíli se karamel vzdá a rozpustí se.
Když je rozpuštěný, tak do karamelu nasypte ořechy a stáhněte z plotýnky. Vše promíchejte.
Připravte si košíčky.
A do každého košíčku nalijte karamel. Doporučuji dávat tak cca 1 cm vrstvu. Je to poté, až příliš sladké.
A navrch osolíme. Lepší je mít hrubou sůl, ale zase ne moc velké hrudky. Z mlýnku je ideální. Někdo zamíchává sůl i do karamelu. Já to mám ale radši navrchu.
A je hotovo. Můžeme podávat.
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Dneska jsem je pekla podle tvého receptu, a musím říct, že nemají chybu!! Žloutkový krém je skvělý :-) Měj se pěkně :-)
OdpovědětVymazatJůů tak to mě těší. Jsem ráda, že fotopostup pomáhá. Do žloutkového krému se zamiloval snad každý z mého okolí :-)
VymazatRecept báječný, jdu péct už podruhé :) chtěla bych se jen zeptat, jak dlouho mi vydrží košíčky předpečené cca? Např. když je upeču ve středu a plnit budu v pátek večer a v sobotu konzumovat je to pořád OK? děkuji :)
OdpovědětVymazatVydrží opravdu dlouho. Je to vlastně sušenka. Takže pokud to bude v suchém prostředí, tak klidně měsíc, dva. Dělám to stejně, že si je předpeču a pak když mám chuť, tak jen připravím náplň. :-)
VymazatDobrý večer, prosím měla bych dotaz ke žloutkovému krému. Když tartletky nazdobím den předem, vydrží na nich pěkně nazdoben? Nevpije se do tartletek?
OdpovědětVymazatTo je právě problém. Nazdobené vydrží, ale těsto hodně zvlhne. Někdo to tak má rád. Já mám ráda křupavé těsto. Takže nejlépe zdobím pár hodin před podáváním :-)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatJe možné udělat krém večer a zdobit až ráno? Nebo je lepší zdobit hned? Zajímá mě, jestli krém příliš neztuhne nebo naopak nezřídne a nebude možné s ním už zdobit..
Děkuji :)
Rozhodně je lepší je zdobit až ráno, protože jinak korpus navlhne a není to tak dobré. Nebo já osobně mám ráda, když korpus křupne :-)
VymazatAhojky, na kolik kousků asi vyjde tohle množství těsta, když bych použila formičky na tartaletky o průměru 9 cm? Díky 😊
OdpovědětVymazatTak to už je vysoká matematika, asi stojí za to vyzkoušet :-D
VymazatJa mam 9cm a vyjde mi jich tak 30-32ks. Do kazde formicky davam 33-35g testa
VymazatVčera jsem dělala variantu se žloutkovým krémem a musím říct, že je naprosto skvělý, vážně, lepší krém jsem snad ani nejedla!:D Všem moc chutnalo, jen se po košíčcích zaprášilo, takže recept si založím do svého sešítku s recepty!
OdpovědětVymazatMoc děkuju! :) Kristina
No tak to je úžasné, děkuji moc :-)
Vymazatjak dlouho vydrží žloutkový krém? :)
OdpovědětVymazatcca 3 dny :-)
Vymazat