Receptů je mnoho a většina z nás má asi ten svůj TOP. Ale proč nezkusit jiný? Tato nádivka se peče zvlášť v pekáči. Tím získá svou krásnou zlatavou barvu a opečenou krustu.
Vnitřek je ale vláčný, nadýchaný a dokonale ochucený. Cítíte v ní plno bylinek či jiných zelených listnatých rostlinek. Kreativitě a sezónnosti se meze nekladou, takže zelenou část můžete obměňovat dle libosti.
Jako malá jsem chodívala na kopřivy, ale to si v dnešní době v Praze netroufnu. Na chatu jsem se bohužel nedostala.
Avšak čtenáři na Instagramu mě šokovali. Dnes se dají koupit kopřivy na internetu. Třeba na www.svetbedynek.cz.
Tuto nádivku jsem pekla v neděli a včera po práci jsem si ukrojila kousek a ohřála. Musela jsem sama sebe pochválit, jak se povedla. Prostě dokonalost. Takže jestli se o tom chcete také přesvědčit, tak si připravte suroviny a můžeme začít péct.
Doba přípravy: 25 minut + 25 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 8
INGREDIENCE: pekla jsem to v pekáči 15x20 cm
- 200 g uzeného masa
- 100 g zelených listnatých rostlin (kopřivy, špenát, hladkolistá petržel, bylinky atd. nebo kombinaci-já na fotografii použila baby špenát, medvědí česnek a hladkolistou petrželku)
- 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
- 80 g másla
- 2 střední cibule
- 200 ml mléka
- 3 rohlíky nebo housky
- 1 lžička soli, pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejlepší je si pokrájet rohlíky den předem a nechat oschnout. Když to nestihneme svět se nezboří a můžeme si je vysušit v troubě. Rozpálíme si troubu na 100 stupňů a cca 15 minut sušíme pokrájené rohlíky nebo housky.
Nejprve si připravíme ingredience. Pokrájíme si pečivo na kostičky a vysušíme v troubě,
cibuli pokrájíme na malé kousky, uzené na cca 0,5cm velké kostičky,
odvážíme si máslo, rozdělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme,
odměříme mléko a pokrájíme listovou zeleninu.
Já pekla nádivku na pekáči o velikosti 15x20cm. Pokud máte větší, procentuálně zvyšte ingredience.
Pekáč lehce namočíme a ustříhněme pečící papír, který zmačkáme a přitiskněte na pekáč. Díky vodě se krásně přilepí.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Rozpálíme si pánev a přidáme na ní 20g másla. Zbytek si necháme do nádivky.
Máslo a žloutky se nám krásně spojí. Mísu si opět odložíme stranou.
Dále přidáme uzené.
Celou směs přendáme do pekáčku a jemně uhladíme.
Hlavní zdroj a inspiraci pro výrobu tohoto receptu jsem našla na stránkách Kuchařky pro dceru.
Ahoj, v sobotu se na ni chystám, díky za inspiraci :)
OdpovědětVymazatRáda bych se Tě zeptala, zda máš k Olympusu i nějaký přídavný objektiv, nebo používáš setový? Fotky jsou nádherné a dost o něm uvažuji :)
Díky,
Mia
Ahoj, tak to mě těší a hlavně se nezapomeň pochlubit s výsledkem :-)
VymazatJinak mám přídavný objektiv. Je to 45mm. Je určen na focení detailů, pohltí hodně světla a rozmaže zadní část. Nedám na něj dopustit :-)
Určitě se pochlubím!
OdpovědětVymazatMyslela jsem si to ;) A mohu se zeptat, kde jsi Olympus kupovala včetně objektivu?
Chci vyměnit zrcadlovku za toto, jsem úplně unešena :))
Díky moc a pěkný den!
Já ho mám z www.olympusobchod.cz.
VymazatSuper! A pečeš i velikonočního beránka? Hodil by se recept ;-) Mě párkrát nevyšel a tak bych ráda zkusila nějaký jiný/nový. ;-)
OdpovědětVymazatbohužel nepeču. Nemám formu, ale mrzí mě to. Mám ho moc ráda. Třeba jí někde koupím a zkusím také konečně :-)
VymazatVyzerá to úžasné a určite tak aj chutí :) na Slovensku to nerobievame, ale tento rok určite s mamkou skúsime 🤗
OdpovědětVymazatA zkusily? :-)
VymazatVyzerá to úžasné a určite tak aj chutí :) na Slovensku to nerobievame, ale tento rok určite s mamkou skúsime 🤗
OdpovědětVymazatA zkusily? :-)
VymazatNádivka upečena, super. Děkuji za postup krom za krokem, dělala jsem ji poprvé a přesně tohle jsem potřebovala.
OdpovědětVymazatTak to moc ráda slyším, děkuji :-)
VymazatPred chvili upeceno a za chvili bude dojezeno. Ja na tyhle veci moc nejsem ale tohle je teda poradna mnamka. Sice mi to napoprve trvalo o facku dyl nez 25 minut, ale priste uz to bude rychlovka :). Moc doporucuji jestli se nekdorozhoduje ted jestli jo anebo ne, bezte do toho!
OdpovědětVymazatJani to mám obrovskou radost, děkuji :-)
Vymazatnádivka je fakt výborná! přidala jsem ještě česnek a všichni si olizovali prstíky :o) je to už několikátý recept, co jsem od tebe zkusila a vždy je to naprostá lahoda, takže jen tak dál! :) přeji ti Kači hodně zdravíčka, pohody a elánu do posledních dní, než se Tobísek vyklube na svět :)
OdpovědětVymazatLucí ty jsi zlatíčko, děkuji moc :-)
VymazatAhoj Kačí, chci se tě zeptat, když kamarádíš s Mamachef a Milujusvůjživot, nevadí ti, že jsi z nich nejstarší, nejošklivější a nejmíň blonďatá?
OdpovědětVymazatNevadí, jsem ráda, že jsme každá jiná.
OdpovědětVymazat