Jednoho dne jsem se ho rozhodla upéct a taky si o něm něco přečíst. V tu chvíli jsem zjistila, že to je koláč, který je naprosto snadný, vyrábí se ze základních surovin, který by měl mít každý doma a hlavně je naprosto chuťově dokonalý.
Miluji na něm, když se vršek upeče a jakoby ztvrdne a já si ty proužky pak ulamuji a jím zvlášť. A hlavně ho miluji, když je ještě teplý. Takže pokud vystydne. Nemám problém ho dát do mikrovlny a lehce jablka prohřát.
Vůně skořice a teplých jablek mi připomíná podzim a zimu. Ale myslím, že nic nezkazíte, když si ho dáte i v létě na terase či balkóně :-)
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:
Dortová forma průměr 28 cm:
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- šťáva z 1/2 citrónu
- trocha nastrouhané kury z citronu
- 8 ks jablek, skořice, cukr
- strouhanka
- 500 g hladké mouky
- 2 kypřící prášky do pečiva
- 200 g másla
- 2 vejce
- 6 lžic moučkového cukru
- šťáva z jednoho citrónu
- trocha nastrouhané kury z citronu
- 12-16 ks jablek, skořice, cukr
- strouhanka
Ke strouhance na dno přidejte hrst nastrouhaného kokosu.
Po upečení páje si na suché pánvi opražte na hrubo nasekané ořechy (dle chuti) a posypte páj.
Pro zvláčnění páje ho zalijte javorovým sirupem a nebo medem, který rozpustíte v mikrovlnce.
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů.
Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a vytvoříme těsto. Nemělo by se lepit, ale nesmí být tuhé, jako na bramborové knedlíky. Lehce lepkat bude vždy. O to víc křupavé a křehké pak bude.
Poté rozdělíme těsto na 2/3 a 1/3. Větší část rozprostřeme po plechu či dortové formě, jak na dno, tak po stranách. Můžete si podsypat vál a rozválet si ho a poté přenést. Nebo ho prostě vmačkejte do formy.
Vykrájíme a oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátečky nebo nastrouháme na hrubo. Posypeme těsto trochou strouhanky a to z toho důvodu, kdyby jablka pustila šťávu, tak ať se nám nerozmáčí těsto. Položíme na to jablka a posypeme skořicí a cukrem.
Ze zbylé části těsta vytvoříme válečky a ty poklademe na jablíčka do tvaru mřížky.
Koláč vložíme do trouby a pečeme dokud krustička nebude krásně zlatavá. Což je cca 30 minut.
Na závěr koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Výborný je, když jsou jablíčka ještě vlažná.
Ozvláštnění:
Ke strouhance na dno přidejte hrst nastrouhaného kokosu.
Po upečení páje si na suché pánvi opražte na hrubo nasekané ořechy (dle chuti) a posypte páj.
Pro zvláčnění páje ho zalijte javorovým sirupem a nebo medem.
Takové koláče jsou nejlepší. Vypadá báječně =)
OdpovědětVymazatPřesně tak :-)
VymazatVypadá nádherně. A že já bych zrovna s těma lískovejma nešetřila :-D :-) Skills of Art
OdpovědětVymazatA taky, že já jsem nešetřila :-) Tak šup do něj :-)
VymazatMňam, vypadá úžasně :) apple pie chci už dlouho zkusit.
OdpovědětVymazatLife by Peggie
A tohle je výzva :-)
OdpovědětVymazatAhojky, koláč jsem ráno upekla dětem a už není:-):-):-), je naprosto super, jednoduchý a výborný....zítra pro návštěvu peču zase:-)))
OdpovědětVymazatTak je vidět, že děti mají stejné chuťové buňky jako já. Já ho totiž naprosto miluji. Určitě zkus někdy i ten francouzský. To je také něco a je vážně snadný :-)
VymazatAhoj, vím, že je to "podle chuti", ale kolik asi dáváš cukru na posypání? Děkuji :)
OdpovědětVymazatAhoj, tak cca 2 zarovnané polévkové lžíce :-)
VymazatAhojky, mohu misto Hery pouzit maslo? :)
OdpovědětVymazatSkoro bych řekla, že musíš :-) Je to starý recept a jdu to přepsat. Heru už dávno nepoužívám :-)
VymazatJe famózní! Příště zkusím přidat kokos či ořechy :)
OdpovědětVymazatDěkuji moc :-) Super tip :-)
VymazatDneska jsem jej upekla a je naprosto výborný!! Nejdradši bych ho snědla celý najednou :DD
OdpovědětVymazatHah to se vůbec nedivím :-D
VymazatKoláč je výborný, to těsto nemá chybu, díky za recept! :)
OdpovědětVymazatTo moc rada slysim :)
VymazatDobrý den, děkuji za skvělý recept, koláč je naprosto boží :-)!!
OdpovědětVymazat