Jednou jsem ho chtěla dělat, ale neměla jsem doma máslové sušenky, tak jsem je nahradila Lotus sušenkami. Dále jsem ho chtěla zjemnit, tak jsem ubrala másla a přidala kupu šlehačky a jahod. A výsledek. Och bože. Slast!
Jdeme na něj...
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 porce
INGREDIENCE: dortová forma průměr 22cm
Krém:- 250 g 52% čokolády
- 30 g másla
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžička vanilkového burbonu/extraktu
- 200 g Lotus sušenek
- 90 g másla
- 200 g jahod
- 1 smetana ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- 5 lístků máty
- krémové balsamiko
Nejprve ukáži dvě základní ingredience, protože se na mě stále ptáte. Používám tuto čokoládu z Lidlu, kterou prodávají mezi kypřícími prášky.
A tento vanilkový burbon. Je to pasta obsahující 25 lusků a 1 kávová lžička se rovná 1 lusk. Koupíte jí v Chef shop. Jinde zatím ne.
A jdeme na postup.
Do mixéru si vložíme sušenky s máslem a rozmixujeme do hladké hmoty. Vysteleme si dortovou formu pečícím papírem a na tu nahňácáme sušenkovou hmotu.
A jdeme na krém:
Vytvoříme si vodní lázeň ze dvou hrnců. Do vrchního hrnce nalijeme smetanu, vložíme máslo a čokoládu a necháme rozhřát.
Když se čokoláda začne rozpouštět, tají pomůžeme aktivním mícháním. Mícháme tak dlouho, až se ingredience spojí do hladké hmoty.
Po té vložíme lusk a opět pořádně promícháme a je hotovo.
Směs nalijeme na uhňácaný korpus a dáme do lednice na 3 hod., avšak nejlépe přes noc.
Když nám dort ztuhl, tak si ušleháme šlehačku se ztužovačem.
Nožem podélně odkrojíme dort od dortové formy a přendáme ho na talíř.
Šlehačku nerovnoměrně rozprostřeme po dortu.
Pokrájíme si jahody na kousky a zlehka je poházíme na šlehačku. Posypeme potrhanou mátou a zakápneme balsamikovým krémem.
A můžeme podávat :-)
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Žádné komentáře:
Okomentovat