Každý rok na Velikonoce jezdíme na chatu a barvíme vajíčka a sušenky s mamkou a zbytkem rodiny. Jenže letos mamka musela do práce a my tedy zůstali v Praze. Velikonoce v Praze zní velmi smutně. Minimální příroda, samé paneláky a tradice nikde. Tak jsem se rozhodla to změnit.
Pozvala jsem přátelé a část rodiny a naplánovala nám celý den. Sraz v 10:00, barvení vajíček, poté zdobení máslových sušenek a nakonec usednutí ke stolu a brunchování. V tomto nápadu mě i lehce podpořila soutěž vyhlášená pořadateli FoodBlokRoku.
Všichni přátelé souhlasili a tak nezbývalo nic jiného, než naplánovat brunchové menu.
Menu se skládalo z několik, spíše desítek položek. Začala jsem ho připravovat už v neděli. V pondělí by na to nebyl čas. Chtěla jsem, aby přátelé ochutnali, co nejvíce dobrot, které ještě ode mě nejedli.
V 10:00 začal chodit jeden za druhým a Velikonoční pondělí mohlo začít. Sestřih nejlepší zážitků můžete vidět zde ve videu:
Rozložila jsem stůl o velikosti 2m 20cm. Doufala jsem, že bude pro 6 lidí stačit. Na zdobení vajíček a sušenek ještě ano, ale ne brunch? Klasika. Zase jsem toho připravila, jako pro armádu.
Líbilo se mi obrovské nadšení všech přátel do manuální práce. Předem jsem stáhla pár fotek do mobilu, aby měli předlohu a trochu je to inspirovalo.
Barvili jsme barvami na vajíčka, balili vajíčka do lístků a květů a kreslili i zvýrazňovači a černou fixou. Každý si našel své a každého bavilo něco jiného.
Kreslení fixou
Balení vajíček do rostlinek a následně ponoření do barev
Připadala jsem si jako za starých let, když jsem byla malá a s bráchou jsme chodili na keramiku. Ano, tento mladý muž je můj bratr a je svobodný děvčata :-D
Nakonec se všichni vrhli na zdobení Velikonočních sušenek. Jsou to máslové sušenky s pravou vanilkou. Zdobí se bílkovým krémem, stejným, jako na perníčky.Moje verze:
Jejich verze:
Předloha občas prostě nestačí :-)
Když všichni zdobili, tak jsem se pomalu vrhla na dodělání brunchových pochoutek.
A co jsem vlastně podávala k jídlu?
- guacamole s nachos
- řepový salát se slunečnicovými semínky a rukolou
- ricottový koláč se spařeným špenátem a tuňákem
- mini mazanec dle mamčinýho receptu
- tyčinky z listového těsta se solí a čerstvě namletým pepřem
- kmínové mini tyčinky
- tartaletky se s slaným karamelem a vlašskými ořechy
- velikonoční nádivka
- máslové tyčinky s několika druhy semínek
- domácí burgrové bulky plněné pečeným bůčkem s cibulovým čatný a rukolou
- domácí burgrové bulky s dijonskou hořčicí a čerstvým špenátem
- american apple pie
- máslové sušenky
- cantuccini
- slaný koláč s karamelizovanou cibulkou
- tuňákový wrap s čerstvou zeleninou a česnekovým dipem
- caprese
- lososový tatarák na francouzské bagetě
- focaccia se sušenými rajčaty a olivami
Vajíčka jsou obarvená, sušenky ozdobené a my jdeme brunchovat.
Celou Velikonoční hostinu jsme započali přípitkem. To jste mohli vidět na konci videa. Brácha to celé režíroval a musím říct, že jsme se u toho vážně nasmáli.
Klepala se mi ruka při točení, jak jsem padala smíchy do kolen.
Když se sejde dobrá parta lidí, tak i jeden obyčejný den se promění v neobyčejný.
A hlavně nezapomenutelný.
Největší úspěch mělo guacamole a řepový salát.
Do guacamole se zamiloval Honzik a do řepového salátu můj brácha. Ten si nakonec odnesl misku s sebou domů. Nic jiného na výslužku nezbylo.
Vlastně dalším úspěšným food artiklem byl hamburger. Napekla jsem 15 bulek a říkala jsem si, že při takovém množství jídla to bude až až.
Nakonec se ukázalo, že to bylo ještě málo. Než jsem vše dofotila, zbyl na mě jeden burger :-)
Tuňákový wrap byl svěží lehkou variantou. Kousky tuňáka s čerstvou zeleninou a česnekovo jogurtovým dipem, zabalený v kousku tortilové placky, byl odlehčeným kouskem mezi tláskání všeho možného dohromady.
Touhle dobou už bylo něco kolem 17 hod. a my stále jedli. Bylo toho tolik, že jsem nevěřila, že by se to někdy snědlo. A snědlo.
Představte si stůl 2m 20cm plný jídla. Ani jeden kousek prázdný. Všude něco sladkého, slaného či kyselého.Nebyla snad minuta, kdy by někdo neměl ústa plná na maximum.
Až mě u některých fotek láká udělat bubliny a dopsat komentáře, jako v komixu.
Třeba tady má Marcelka výraz, jako kdyby chtěl Honzovi tu ruku přerazit, za to, že jí bere nachos :-D Promiň Marcel :-*
Jak je vidět na videu, tyto Velikonoce byly opravdu výjimečné.
Jako malá jsem chodívala s proutěným košíkem a pomlázkou koledovat po vesnici. Ano jsem holka a chodila jsem :-) Byla jsem mladší ségra mého bráchy a u babičky na chatě vlastně jeho nejlepší kamarádka. Jinak to nešlo. Takže jsme vzali pomlázky a hulákali "Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička Vám snese jiný" :-) Stále si to pamatuji.
Ale tyto Velikonoce to vypadalo, že bych měla vytáhnout saně a natáhnout kulicha. Tak jsme si aspoň postavili Velikonočního sněhuláka.
Světla ubývalo a my dopíjeli poslední drink. Touto dobou je kolem 20:00 a my náš Velikonoční brunch rozpouštíme.Přecijenom musíme druhý den do práce. A jelikož jsme svědomitá banda přátel, tak to nebereme na lehkou váhu :-)
Čas sfouknout Velikonoční svíčky a říci si ahoj.
Na závěr tu jsou dvě fotografie naší bandy. Všimněte si, jak vkusně mám obléknuté ponožky. Až jsem se tomu od srdce zasmála.
Každý z nás drží v rukou svá vlastnoručně obarvená vajíčka. Tento článek bude pro mě obrovskou památkou. Díky těmto fotkám ho budu mít vždy živě v paměti.
POZOR JEŠTĚ NEKONČÍME!
A na úplná závěr Vás zahltím detailními fotkami z brunche.
Tuňákový wrap s čerstvou zeleninou a česnekovo jogurtovým dipem
Máslové sušenky se semínky a Ricottový koláč se špenátem a tuňákem
Tartaletky se slaným karamelem a vlašskými ořechy a Focaccia
Guacamole s nachos
Řepový salát se slunečnicovými semínky a rukolou
Ricotový koláč se spařeným špenátem a tuňákem
Mini mazanec
Tyčinky z listového těsta se solí a pepřem
Tartaletky se slaným karamelem
Velikonoční nádivka, máslové tyčinky se semínky a burgrové bulky
American apple pie a máslové velikonoční sušenky
Cantuccini
fialky ze zahrádky od Honzika
Slaný cibulový koláč s karamelizovanou cibulkou
Wrap s tuňákem a čerstvou zeleninou
Caprese neboli rajče s mozarelou a čerstvou bazalkou zakápnutý olivovým olejem
Lososový tatarák podávaný na francouzské bagetě
Aperitiv Aperol s proseccem a sodovkou
Řepový salát se slunečnicovými semínky a rukolou
Máslové sušenky a Tartaletky se slaným karamelem a vlašskými ořechy
Ricottový koláč se spařeným špenátem a tuňákem
Omáčka z červené cibule, kterou jsem vkládala do burgrů
Burger s pečeným bůčkem, přes noc naložený v marinádě a studený krájený na tenké plátky. Podávaný s omáčkou z červené cibule a rukolou nebo dijonskou hořčicí a čerstvým špenátem.
Guacamole s nachos
Velikonoční nádivka
Nakonec nezbyla ani jedna bulka na burgry, tak jsem udělala sedvič z focaccii. Prostě prý bylo málo burgrů. Příště napravím.
Na závěr se všichni pochlubíme našimi výtvory.Tohle jsou vajíčka Honzika.
Tahle Marcelky.
Tahle mého drahého manžela Artyho.
Tahle mé mladší sestry Marušky.
Tato mého staršího bratra Jakuba.
A tato moje.
Tak a teď jsem zvědavá, kolik z Vás to dočetlo, až do konce. Kdo ano a tleskám Vám. Ale ani bych se nedivila, kdyby moc ne. V tomto článku je použito něco kolem 80ti fotografií.
Srdce by mi to urvalo, kdybych musela jedinou navíc vymazat. Každá fotografie mapuje okamžik, který jsme prožívali na našem Velikonočním brunchi. A jelikož jsme zde byli od 10 do 20 hod. Tak těch okamžiků bylo opravdu hodně.
Připravila jsem téměř 20 druhů pokrmů a kolik bylo kusů celkově, to už nespočítám. Vypili jsme jednu láhev Aperolu s proseccem a sodovkou. To je v 6ti lidech celkem slušný výkon. Ani nemyslím to pití, ale spíše to jídlo.
Nezbyl totiž téměř ani drobek. V podstatě mohu říci, že na druhý den do práce jsme neměli, co si vzít k obědu :-)
NA ZÁVĚR:
Děkuji mé rodině a přátelům, že mám kolem sebe, tak úžasný tým. Ani nevím, s kým jiným naposledy jsem zažila takto příjemné posezení. Nemám kolem sebe moc lidí, kteří by i v našem věku usedli ke stolu a barvili sušenky a vajíčka. Holky asi ano, ale kluci? Takže klobouk dolů.
Brácha byl vždy můj životní parťák a velký brácha. Celý život jsme byli sehraně nesehraná dvojka.
Arty se stal mým životním parťákem, když jsme si řekli své ano.
Maruška byla vždy naše malá sestřička, která má více rozumu, než kdejaký dospělák.
Honzik je můj spolužák už od základní školy. Seděli jsme spolu v lavici a vymýšleli lumpárny už ve 4. třídě.
A Marcelka? To je Třebíčanka, která k nám přijela na modrém koni(auto) a stal se z ní před pár lety Pražák, jako poleno.
Takže děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na:
- Instagramu - smoothcooking.cz
- Facebooku - DIY Smooth cooking - Vaříme hladce
- Youtubu - Kateřina Kuranova SmoothCooking.cz
- Twitteru - SmoothCooking
- SnapChatu - SmoothCookingCZ
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
Wow, to je naprosto dokonalé!! A víš co je vtipný? Taky jsem dělala vajíčka fixou a dokonce podle naprosto stejného obrázku na Pinterestu jako ty :D Na ty moje můžeš mrknout tady: http://www.smoothcooking.cz/2014/10/housky-bulky-na-hamburger.html :) Dělala jsem i beránka, velikonoční mazanec a velikonoční cupcaky :) A máš kolem sebe fakt super partu, závidím :)))))
OdpovědětVymazatNo vidíš. Máme stejnou inspiraci :-)
VymazatDala jsi mi sem odkaz na moje bulky na mém blogu:-) asi překlep, tak mi pošli odkaz na tvá velikonoční díla. Ráda se podívám :-)
A partu mám skvělou. S těmito přáteli je to vždy skvělé :-)
Jééé, já jsem popletená, budu je totiž dneska péct víš :D :D Tak tady na té stránce už by měly být: http://websta.me/n/gayatri_cz?npk=952953755538239102_373878786 :D :D
VymazatTýýýýjo .. jak dlouho jsi ty dobroty chystala? Hned bych si dala burger, mňam!!! A pak všecko ostatní samozřejmě :-)
OdpovědětVymazatMno ani se neptej. Dva dny. Ale bylo to vynikající a stálo to za to :-)
Vymazat