Chtěla jsem tím říct, že tento kus masa miluji i já. Člověk, který maso má rád a konzumuje, ale nelibuje si v něm. Jenže pupek neboli flank steak je taková pochoutka, že to prostě jinak nejde.
Je vhodný, jak na dušení a pečení, tak i na pečení v celku a poté krájení na tenké plátky. Ty můžete podávat "jen tak" na prkénku, nebo je vložit do kusu pečiva.
Já zvolila tu druhou variantu. Tento kus masa jsem si přes noc naložila, poté položila můj rozpálený úžasný růžový lotusáček a lehce ho ogrilovala cca 8 minut z každé strany.
Tak ho pojďte zkusit semnou a uvidíte, že nebudete litovat.
CELÝ RECEPT LZE PŘIPRAVOVAT NA PÁNVI.
Doba přípravy: 15 minut + 2-3 hodiny marinování (nejlépe přes noc) + 16 minut grilování
Náročnost: střední
Počet porcí: 4
INGREDIENCE:
naložení masa:- 0,5 kg flank steak neboli pupek
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- hrst směsi bylinek
- pepř
- 3 lžičky medu
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 0,5 dcl červeného vína
- bageta
- majonéza
- rajče
- 8 žampionů
- pesto
- 100 g fazolek
- 1 cuketa
Bylinky si posekáme a vložíme do misky, ve které budeme maso marinovat.
Šalotku si pokrájíme najemno, hodně jemno a přidáme k bylinkám.
Prolisujeme česnek a také přidáme do misky.
Opepříme.
Přidáme tři lžičky medu.
Přilijeme víno.
Přidáme ještě olivový olej.
A celé promícháme.
Maso vložíme do marinády.
Maso obalíme v marinádě, přiklopíme a dáme na 2-3 hodiny do lednice. Nejlepší je ale maso marinovat přes noc.
Těsně před grilováním si očistíme žampiony, odlomíme nožičky.
Připravíme si pesto. Já použila kopřivové domácí, ale můžete použít jakékoliv.
Do každého žampionu vložíme lžičku pesta.
Rajčata a cuketu nakrájíme na tenké plátky.
Připravíme si majonézu. Já použila domácí.
Fazolky si také očistíme. A to tak, že odkrojíme špičky.
Zakápneme je olivovým olejem.
Osolíme.
Opepříme.
Vytáhneme maso z ledničky a jdeme grilovat.
Nejprve ogrilujeme zeleninu. Tedy záleží, jak máte velký gril. Žampiony poklademe na gril a pomalu grilujeme. Pesto uvnitř se bude vsakovat do houby a nakonec z toho vznikne velká pochoutka.
Cuketu pokapeme olivovým olejem a také položíme na gril.
Sundáme žampiony a cuketu a přidáme na gril fazolky. Ty děláme cca 3 minutky, je to rychlovka.
Když je zelenina hotová, odložíme jí stranou a vrhneme se na maso.
Maso grilujeme z každé strany 8 minut. Dejte si pozor, aby jste ho neměli na maximálním plamenu, aby se nespálilo. To by byla velká škoda.Mezitím, co se nám připravuje maso, tak si pokrájíme žampiony na malé kousíčky.
Stále hlídáme maso, aby se nespálilo.
Po upečení maso sundáme a položíme na prkénko. Na tom ho necháme ležet pár minut, aby se šťáva uvnitř rozležela.
Poté ho nakrájíme na plátky. Pozor, vždy krájíme proti vlásečnicím a šikmo cca 45 stupňů. Bude se vám tak lépe kousat.
Nyní použijeme zbylou marinádu. Tu nalijte do kastrůlku a vložte na plotýnku. Přiveďte jí k varu a nechte vyvařit víno a tekutiny. Trvá to cca 3 minuty. Zbyde vám směs z bylinek, opečené cibulky a česneku a je to moc dobré.
Poté si pokrájíme bagetu a položíme jí na gril. Z vnitřní strany jí potřete majonézou. Pečte jí cca 1 minutu, jenom aby se prohřála a byla křupavá.Na bagety s majonézou položíme zredukovanou směs.
Dále položíme plátek rajčete.
Plátek cukety.
Plátky flank steaku.
Na jednu část jsem přidáme pokrájené žampiony, na druhou ogrilované fazolky.
Přiklopíme druhou půlkou bagety pomazané majonézou. A celé propíchneme špejlí, aby se sendvič nerozjížděl.
K sendviči můžeme podávat okurkový salát s mátou. Recept zde.
Varianta s žampiony.
Varianta s fazolkami.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:naložení masa:
flank steak neboli pupek - farmářské trhy Jiřího z Poděbrad
šalotka - Světbedýnek.cz
česnek - Světbedýnek.cz
směs bylinek - Světbedýnek.cz
pepř - Kotanyi
med - dovezen ze San Franciska
olivový olej řecký - Světbedýnek.cz
červené víno - Habánské sklepy
sestavění sendviče:
bageta - Le Caveau
majonéza - domácí
rajče - Světbedýnek.cz
žampiony - Světbedýnek.cz
pesto - domácí
fazolky - Světbedýnek.cz
cuketa - Světbedýnek.cz
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
Instagramu - smoothcooking.cz
Facebooku - DIY Smooth cooking - Vaříme hladce
Youtubu - Smooth CookingCZ
Twitteru - SmoothCooking
SnapChatu - SmoothCookingCZ
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
A na čem griluji:
to vypada bajecne! urcite vyzkousim
OdpovědětVymazatTento recept mi připomněl léto. Už se na něj zase těším :-)
Vymazat