Když se v lese a na trzích objeví medvědí česnek, tak je to důkaz, že
jaro je tady. Je ještě pár symbolů jara, které mi dodávají naději, že už bude
jen a jen tepleji, slunečněji a krásněji. Medvědí česnek ale patří k těm největším.
Má sezónu zhruba 3 týdny a proto je důležité si tuto rostlinku užít na
maximum. Já z něj vyrábím quiche, polévku, hummus, pomazánku nebo třeba
právě toto pesto.
Pesto má jednu velkou výhodu a to tu, že si ho připravíte pro chvíle, kdy z lesa
a trhů zmizí. Z připraveného pesta si pak i v létě můžete připravit
výše zmíněný hummus nebo třeba pomazánku a užívat si ho tedy kdykoliv, kdy na
něj dostanete chuť.
A co to vlastně ten medvědí česnek je? Medvědí česnek je vytrvalá léčivá
bylina, která roste na vlhčích a stinných místech. Najdete ho dokonce i v Praze.
Každoroční úrodu můžeme nalézt například v Divoké Šárce.
Spousta lidí si myslí, že je chuťově podobný klasickému česneku a proto ho
kolikrát ani nezkusí. Není tomu ale tak. Je sice lehce štiplavý, ale chuť má
osobitou a hlavně plnou čerstvosti a síly přírody.
A jak přišel ke svému názvu? Říká se, že když se medvědi probudili ze
zimního spánku, tak po této bylince natolik toužili, že ušli klidně opravdu
velkou vzádelnost. Ale také se říká, že staří Germání ho takto pojmenovali,
protože věřili, že právě kvůli této rostlince mají medvědi svou velkou sílu.
Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 500 ml
INGREDIENCE:
- 150 g medvědího česneku
- 50 g parmazánu
- 1 zarovnaná lžička soli
- 80 g slunečnicových semínek
- olivový olej dle potřeby
Připravíme si suroviny.
Vložíme ho do mixéru s nástavcem nože.
Slunečnicová semínka si také rozmixujeme a přidáme k medvědímu česneku.
Dále přidáme sůl.
Také nastrouhaný sýr a promícháme.Přilijeme olivový olej. Budeme ho do pesta přilévat postupně. Takže pro začátek postačí tak 5 polévkových lžic. Dále přiléváme dle potřeby. Pesto nesmí být suché. Je lepší, když v oleji plave, protože hladina oleje na povrchu zabraňuje zkažení pesta.
Nebo ho můžete využít do omáček, salátů nebo dipů.
Tento recept vznikl pro časopis Story.
Taky mám v lednici, akorát jsem přihodila ještě pár piniových oříšků :-) Letos jsem měla medvědí česnek poprvé a touha po něm mě zavedla na výborný Český farmářský trh a jelikož jsem si to usmyslela v sobotu, tak jsme jeli do Klánovic :-) Bedýnky taky zvažuji, ale ta atmosféra trhů je kouzelná a člověk si to zkrátka může osahat :-)
OdpovědětVymazatJá na trhy chodím také a vlastně kolikrát v pátek i v sobotu. Ale kdybych z nich měla odtahat vše, co si koupím v bedýnkách, tak potřebuji kamion :-D
VymazatAle stejně si tam vždy koupím ještě něco. Hlavně tulipány, ty kupuji každý týden :-)
Myslítě, že by pesto šlo zavařit? Velkou část roku je mi po něm smutno :-)
OdpovědětVymazatMyslíte, že by šlo pesto zavařit? Velkou část roku je mi po něm smutno :)
OdpovědětVymazatDoslova zavařit ne, ale dá se uchovat dvěma způsoby. Bud skleničku zalít vrstvou olivového oleje, cca 1 cm, aby do pesta nešel vzduch. Takhle vydrží krásně zelenkavé a dobré klidně rok. Vždy když si dám pár lžiček pesta, tak ho opět zaliji olivovým olejem. Druhá varianta je si ho zamrazit třeba do vaniček na led.
VymazatParádní nápad.Medvědí česnek jsem si koupila v květináči,přesadila a doufám,že přežije.
OdpovědětVymazatDržím palce, je to zázračná rostlina.
VymazatMedvedí cesnak naprosto milujem a pesto vyzerá báječne :) Kika – Blog for smile
OdpovědětVymazatA chutná dokonalé. Výborné je vážně jen zamíchat s těstovinama a je to
VymazatMedvědí česnek nám roste u babičky na chalupě, takže jestli se tam dostanu, určitě vyzkouším, protože na pesto už se chystám delší dobu. Díky za super tip na jeho obměnu (je mi vždycky líto tolika té bazalky ;) )
OdpovědětVymazattripsandweekendactivities.wordpress.com
Přesně tak. Málo kdy mám tolik bazalky, ale medvědího česneku nebo třeba kopřiv je všude hodně :)
VymazatMy máme štěstí, medvědí česnek máme zadarmo u nás u potoka....hafoooo...zítra na něj jdeme se synem a dáme se do pestování, mňam!
OdpovědětVymazatTak to mám opravdu štěstí. Kdybych ho měla po ruce, tak vyrábím pesta o sto šest a rozdávám to jako dárky :-)
VymazatVýborný recept :D Už jsem ho zkoušela do těstovin a ještě ho chci zkusit do rissota :D
OdpovědětVymazatZkus i třeba na kus opečeného křupavého pečiva :-)
VymazatJá jsem objevila v lese kolo medvědího česneku a taky se na pesto chystám, recept se zrovna hodí :-)
OdpovědětVymazatTak to je obrovské štěstí :-)
VymazatDneska mám v plánu vyzkoušet :) Včera jsme si byli česnek natrhat (snad to není zakázané :D), sice bydlíme v Praze, ale překvapilo mě, že i kousek od Prahy je místo, kam se na něj dá zajet :)
OdpovědětVymazatJeště z něj chci udělat bylinkové máslo.. minulý rok jsem ho poprvé ochutnala u "tchýně" a bylo fakt výborné.. stačila mi k němu jen topinkya jak jsem byla spokojená :D:) Takže určtiě doporučuju nasekaný medvědí česnek + máslo + sůl :)
Máslo z medvědího česneku nebo celkově bylinkové dělám také a naprosto ho miluji. Já vlastně miluji i tak pečivo s máslem a třeba pažitkou :-)
VymazatKačenko, moc komentáře nepíšu, ale toto! je naprosto boží! mňam! moc děkuju za recept, krásný pohodový den:-)
OdpovědětVymazatJééé to mám radost :-)
VymazatMedvěďák nám roste v rožku zahrady takže zítra jdu sklízet a vrhnu se i na tohle božky vypadající pesto :) snad bude všem chutnat.
OdpovědětVymazatJééé super :-)
VymazatDíky za recept! Pesto jsem zkoušela poprvé a je moc dobré. Teď ho mám na nudlích, plánujeme ho ještě dorazit na topinkách. Nahoře Miška psala, že jí je líto bazalky do pesta. No té my máme v truhlíku vždycky tolik, že ji můžeme přehazovat vidlemi (naštěstí, protože náš oblíbený bazalkový cheesecake jí potřebuje fakt hodně), ale mně je zase líto těch ořechů, které se do toho obvykle dávají. Takže tahle varianta se semínky mi plně vyhovuje.
OdpovědětVymazatPrávě, jakmile mě to jednou napadlo, tak od té doby si líbám ruce. Hned to ušetří peněženku :-)
VymazatVýborné pesto, moc děkuji za recept. A rovnou jsem si na něj vymyslela recept https://bellamagnolia1.blogspot.cz/2017/04/medvedi-vareni.html , snad nevadí že jsem uvedla i pramen :)
OdpovědětVymazatděkuji moc :-)
VymazatSuper recept, používám medvědí česnek moc ráda, protože trpím zlatým stafylokokem a medvědí česnek prý proti tomuto prevítovi pomáhá. Tento recept sama dělám, akorát místo slunečnicových semínek používám kešu oříšky, ale i tak díky za něj, jsem ráda, že je nás takových, kteří ještě rádi dělají věci po svém více a ne, že se vše koupí v obchodě.
OdpovědětVymazatPřesně tak :-)
VymazatAhoj, chci se zeptat, jestli kdyz je pesto takhle zalitr olejem, musi se skladovat v lednici, nebo staci jen nekde ve špajzu? Diky :-)
OdpovědětVymazatV podstatě olej to zakonzervuje ale já to stejně raději dávám do lednice.
VymazatAhoj, chci se zeptat, jestli kdyz je pesto takhle zalite v oleji, musi se skladovat v lednici, nebo staci nekde ve špajzu? Diky :-)
OdpovědětVymazatV podstatě olej to zakonzervuje ale já to stejně raději dávám do lednice.
VymazatZkusila jsem i pesto z pažitky divoce rostoucí u lesa a na louce a je to taky dobrota. A k tomu skladování mohu jen dodat, že kamarádka mi ukazovala pesto z loňského roku, uskladní ho v lednici. Já ho zkouším letos poprvé, tak jsem zvědavá.
OdpovědětVymazatTak držím palce a hlavně at chutná :-)
Vymazat