PESTO Z MLADÝCH KOPŘIV

Nedávno jsem připravila poprvé ve svém životě Pesto z medvědího česneku.

Když jsem ale byla na Bylinkování na Náměstí Jiřího z Poděbrad, ochutnala jsem tam i pesto z mladých kopřiv. A tak mi to nedalo a na Světu bedýnek jsem si jich pár objednala.

Chtěla jsem to zkusit. Kombinaci těstovin a pesta jsme si s manželem naprosto zamilovali. Když nevíte, co k večeři či obědu, tak tohle je doba vždy a za pár minut máte úžasné teplé jídlo.

Tentokrát jsem ale nehledala inspiraci na internetu a pustila se do toho rovnou. Inspirovala jsem se hlavně Pestem z medvědího česneku a vlastně jen zaměnila medvědí česnek za mladé kopřivy.

Vy, kteří žijete někde v přírodě a ne jako já v Praze, tak vám kopřivy určitě rostou všude kolem. Já bych si to zde netroufla. Velké množství psů na malé množství zeleně v Praze by mě nenechávalo klidnou a asi bych si ho v klidu nevychutnala. Krabička kopřiv stojí 30 Kč, tak to moje peněženka ještě unese :-)

Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 500 ml

INGREDIENCE:
  • 150 g mladých kopřiv
  • 50 g parmazánu
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 50 g slunečnicových semínek
  • olivový olej dle potřeby
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si suroviny. 
Na suchou pánev nasypeme slunečnicová semínka a opražíme je. To uděláme tak, že zapneme plotýnku na střední plamen a mícháme. Po pár minutách začnou hnědnou. Hlavně od nich neodcházejte, aby se za jedné strany nespálila.
Nastrouháme si parmazán. Já použila 24 měsíční parmazán, můžete však použít Grana Padano.
 Vložíme ho do mixéru s nástavcem nože. A mixujeme.
 Když jsou kopřivy nahrubo posekané, tak přidáme slunečnicová semínka.
A dále mixujeme. Po minutě přilijeme olivový olej. Budeme ho do pesta přilévat postupně. Takže pro začátek postačí tak 5 polévkových lžic.
 Opět mixujeme a zase po minutě přidáme sůl.
 A opět mixujeme. Když je pesto moc suché a nejde mixovat, přidáme opět olivový olej.
 Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a zase mixujeme.
Po cca pěti minutách máme hotové pesto. Jsou v něm kousky semínek, kopřiv a parmazánu.
Přendáme ho do důkladně vymytých zavařovacích skleniček. Já použila velkou půl litrovou. Ale aby se vám nezkazilo, tak si ho raději dejte do více menších.
Pořádně se sklenicí budeme bouchat o zem, abychom vymlátili vzduch. A nakonec přilijeme olivový olej na vrch. Bude fungovat, jako konzervant.

Když pak budete pesto používat, tak vždy přilijte opět olej, aby tam stále byl cca 1 cm oleje.
 A máme hotovo. Vypadá to nádherně, jako dárek. V lednici vydrží několik týdnů.
Nakonec si z něj můžete připravit tyto snadné, ale naprosto dokonalé těstoviny s kopřivami, posypané praženými slunečnicovými semínky a parmazánem.

Nebo ho můžete využít do omáček, salátů nebo dipů.

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
mladé kopřivy - Světbedýnek.cz
24 měsíční parmazán - Světbedýnek.cz
sůl - Kotanyi
slunečnicová semínka - Globus
olivový olej - Světbedýnek.cz

  • Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:

  • PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


    10 komentářů:

    1. Přijde mi trochu smutné, že už se i kopřivy kupují, ale pesto možná zkusím, na chatě kopřiv máme dost ;)

      tripsandweekendactivities.wordpress.com

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Miško, ono to smutné je a i není. Protože třeba já jsem z Prahy a opravu nevěřím těm kopřivám, které tu rostou. Když pominuto, že všude jezdí auta, tak také všude čůrají psi. A mě se naprosto příčí tohle jíst. Takže jako ano, je šílené dávát 30 Kč za pár kousků kopřiv, ale díky tomu si mohu udělat výbornou kopřivovou nádivku či rizoto nebo třeba udělat i to pesto.
        Takže pro pražáky je tohle záchrana :-)

        Vymazat
      2. Já ten důvod naprosto chápu, to jsem na tebe vůbec nechtěla útočit, jen mi to přišlo jako obecně smutné, že ve městech už není míst, kde by se daly beze strachu i jen plevelné kopřivy natrhat ;)
        Hlavně nechci, abys to brala jako narážku, jen jsem to konstatovala ;)

        Snad jsi to pochopila
        Miška

        Vymazat
      3. Tak to samozřejmě také neberu :-) To vůbec. Já minulý rok, když jsem se s tím setkala, tak jsem byla také v šoku. Protože mě nikdy nenapadlo hledat kopřivy na netu. Nakonec jsem to ale uvítala a ta chuť mě vrátila do dětství, když babička dělávala kopřivovou nádivku.

        Ale máš naprostou pravdu. Je to vlastně paradox. Je to plevel a ta naše planeta je už tak znetvořená, že za něj musíme utrácet peníze a přitom dříve jsme ho škubali v rukavicích protože nám kazil zahradu :-D

        Vymazat
    2. Jsi spokojena s timto sekackem? Ja ted prave hledam nejaky dobry
      a nemuzu si vybrat... Diky za radu Gabina

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Ahoj, byla jsem. Ale teď už mám velký food procesor, tak tento byl stranou. Ale dva roky krásně sloužil :-)

        Vymazat
    3. Ja mam jen otazku na ten sekacek, co to je a jedtli jsi spokojena.
      Ted zrovna vybiram a nevim ktery...
      Diky gabina

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tohle je od Kenwood. Ten už nemám. Nyní mám Catler a to je naprostá bomba.

        Vymazat
    4. Chtěl jsem se zeptat zda li se dá i zavařit na zimu ??
      děkuji Mára

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Zavařit doslova ne, ale když ho uděláš vršek zaliješ olivovým olejem, tak ti vydrží i rok. Pak vždy, když si nabereš lžíci, tak pesto dolij oleje, aby vždy bylo potopené.

        Vymazat