LEČO SE ZAUZENOU PAPRIKOU

Po několika týdnech usedám k počítači a píši recept. Ano, několika týdny. Někteří asi zaregistrovali, že jsem dlouho nepřidala žádný článek.

Další možná i zaregistrovali, že jsem nepřidávala recepty, ale videa z každého dne mé dovolené. Kdo je neviděl, podívejte se na můj Youtube kanál a nechte se vtáhnout do života ve Francii.

Každý by asi ode mě čekal, že začnu přidávat francouzské recepty, kterými jsem se inspirovala v Provance. Ale není to tak. První jídlo, které jsem po návratu uvařilo bylo lečo.
Tohle jídlo beru jako typicky české, i když vím, že původ je odjinud. Ale vyrůstala jsem na něm a celý život milovala.

Je mi jasné, že se tu najdou totální odpůrci leča, ale také totální milovníci leča. Tohle jídlo dělí prostě a jednoduše svět na dvě poloviny. Někdo by teplou zeleninu, v podstatě rozvařenou nepozřel, druhý s chutí vylíže i talíř (to jsem já).

Já se snažím lečo připravovat, jako pochoutku. Žádná rozblemcaná a rozvařená zelenina, jen lehce orestovaná cibule a papriky, k tomu spařená rajčata, kus výborné klobásy a zaklepnout vajíčky. Nejlépe těmi od babičky.

Připravila jsem dvě varianty a to jednu s volským okem zapuštěným v leču a druhou klasickou se zamíchaným vejcem do leča.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4 porce
   
INGREDIENCE:
  • 1 kg zralých rajčat
  • 0,5 kg paprik
  • tuk (slunečnicový olej nebo sádlo)
  • 2 střední cibule
  • 4 vejce
  • zauzená sušená paprika
  • sůl, pepř
  • klobása
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si hrnec a přidáme tuk.
Cibuli si oloupeme, pokrájíme nahrubo a dáme restovat.
Pokrájíme si klobásu a přidáme k cibuli.
Rajčata na vrchu rozkrojíme do křížku (slupku) a zalijeme vařící vodou.

Zatímco se paří rajčata, tak si očistíme papriky. Vyndáme semínka a pokrájíme si jí na kousky. Poté papriku přidáme k cibuli a klobáse a restujeme.
K paprice přidáme i uzenou papriku. Pozor, nesmí se připalovat, jinak by zhořkla.
Nyní si oloupeme rajčata, pokrájíme na větší kousky (protože se rozpadnou) a přidáme do hrnce.
Osolíme a opepříme a chvilku vaříme. Je potřeba trochu zredukovat tekutinu z rajčat, ale zase ne moc dlouho. Paprika musí být stále lehce křupavá a nerozvařená.
 Nakonec do hrnce nalijeme vejce a ještě chviličku provaříme. Tím celé lečo zahustíme.

2. VARIANTA
Nepřidávejte vejce do leča, ale přidejte vajíčko na lečo, přiklopte pokličkou a nechte ho uvařit. Podáváme zapečené v leču.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


11 komentářů:

  1. Mńam,mňam,mňam -odpoledne jdu na to!S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak paráda, tak pak napiš, jak chutnalo :-)

      Vymazat
    2. Nějak se mi to odpoledne protáhlo až do dneška .Respektuji tvoje postupy a tak prvně v životě loupu rajče.Výsledek-ODMÍTÁM SE DĚLIT!CHCI TO SNÍST SAMA!

      Vymazat
    3. :-D naprosto tě chápu. My si také vždy nandáme a pak bojujeme o poslední porci :-D

      Vymazat
  2. Máte nadhérné fotky,muzu se zeptat cim fotite :D :) ?
    Leco jsem jako mala nesnasela,posledni rok jsem ale objevila kouzlo teply zeleniny(v zime jsem si vzdy po behani udelala obrovskou panev zeleniny,pohanky,cerveny cocky se vsemoznyma syrama :D) a ted ho miluju :) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fotím Olympus PEN EPL7. Je to vždy pod receptem úplně dole odkaz na něj, tak se juknu. Je to miláček :-)

      Vymazat
  3. Výborný recept na jednoduché jídlo, neřekla bych, že se po leču budu olizovat až za ušima :-) Děkuju za něj !!! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný recept na jednoduché jídlo, neřekla bych, že se budu olizovat až za ušima :-) Děkuju za něj !!! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda já musím říct, že na lečo mám vzpomínky z dětství, kdy mi ho maminka vařila a mně to moc nechutnalo, takže jsem nikdy neměla chuť si to uvařit sama, ale tohle vypadá parádně a z těch fotek na to mám hroznou chuť, takže musím vyzkoušet :) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup do něj. U leča je nejdůležitější zeleninu nerozvařit. Pak ztratí barvu a i chuť a strukturu :-)

      Vymazat