LIŠKOVÉ RIZOTO

Pozor. Toto rizoto není z lišek, jako lišek. Těch chlupatých a roztomilých. Je dělané z těch, které rostou v lese. Takže hub.

Ano, lehký vtípek na úvod. Ha ha a teď už vážně.

Začíná být sezóna hub. To znamená, že když se vydáme na krásnou procházku do lesa nebo v dnešní době i na farma trhy, vlastně i na webové stránky například Světa bedýnek, tak potkáme lišky, ty houby.

Samozřejmě receptů a nápadu, co s nimi je nespočet. Já je ale chtěla uctít nějakým úžasným a přitom v podstatě jednoduchým receptem. Myslím si, že v jednoduchosti je krása a když použijeme pár vážně kvalitních surovin, tak vykouzlíme to nejlepší jídlo.

A tak jsem se rozhodla pro liškové rizoto. A víte co? Manžel prohlásil, že to bylo to nejlepší, které jsem kdy udělala :-)

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4
INGREDIENCE:
  • 150 g lišek
  • 250 g rýže Arborio (kulatozrnná)
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička másla
  • 50 g slaniny
  • 500 ml zeleninového vývaru Konečně vývar nebo domácího
  • 200 ml vody
  • 1 dcl bílého vína
  • 1/2 malé lžičky kmínu
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • 100-120 g parmazánu
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si všechny suroviny.

 Cibuli si pokrájíme na jemno.
 Rozpálíme si hrnec a když je ho rozpálený, tak do něj vložíme máslo.
 Ihned přidáme cibulku a restujeme dozlatova.
 Mezitím si pokrájíme slaninu na kousky.
 Když je cibulka zlatavá, tak k ní přidáme slaninu a lehce orestujeme.
 Přidáme rýži a tak 2 minuty také restujeme.
 Podlijeme jí 1 dcl vína. Na víně určitě nešetřete. Vždy k vaření používejte to, které byste s chutí pili.
Poté přilijeme vývar. Ale ne celý. Budeme ho lít po naběračkách. Takže pro začátek přidáme dvě naběračky vývaru.
 Přidáme pokrájené lišky.
 A kmín.
 Opět přidáme cca naběračku vývaru.
 Osolíme.
 Opěpříme.
 Pokrájíme si rozmarýn.
A přidáme další naběračku vývaru. Plotýnka musí být zapnutá tak na 1/3. Takže spíš méně, než více. Určitě rizoto nepřiklápíme pokličkou. Prostě a jednoduše u něj musíme stát a míchat.

Jak vždy říkám svému manželovi, čím více péče u vaření do něj dáš, tím více ti bude chutnat.
 Nastrouháme si parmazán.
 A cca 1 hrst přidáme do rizota. Což je cca 100 g.
 Nyní přidáme i pokrájený rozmarýn.
A je to. V podstatě pomalu přiléváme vývar a přidáváme suroviny. Já používám Konečně vývar a tak vím, že ho vždy lehce naředím vodou. Je celkem silný a výrazný. Ale pokud ho máte domácí, tak musíte vědět, jak je silný. Ale celkově spotřebuji kolem 750 ml tekutin. Takže, když mi dojde vývar, tak začnu podlévat vodou, dokud rizoto není hotové.

A jak se pozná, že je hotové? Rozhodně není suché. Musí být mokré, ale rýže nerozvařená. Po okraji musí být měkká a uvnitř lehce tužší, ale ne tvrdá. Samozřejmě základem je kvalitní rýže. S nějakou obyč levnou tohle nevykouzlíte. To se vám maximálně povede takovéto, které známe ze školní jídelny.

Nakonec můžete rizoto zjemnit ještě kouskem másla.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
lišky -  SvětBedýnek.cz
rýže Arborio - Lidl
cibule - SvětBedýnek.cz
máslo - President
slanina - SvětBedýnek.cz
vývar - SvětBedýnek.cz
voda - kohoutková
víno - Habánské sklepy
kmín - Kotanyi
sůl, pepř - Kotanyi
rozmarýn - SvětBedýnek.cz
parmazán - SvětBedýnek.cz



  • Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:



  • PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


    7 komentářů:

    1. Uvařeno a je to celé jedno velké nebe! Jen nechápu ten počet porcí šest. My to máme ve dvou sotva na čtyři, prostě jsme to sežrali téměř všechno hned :-D. Moc děkuji za recept a omlouvám se za urgování ;-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. :-D Tak to mám radost. Mno asi to počítám tak, že k tomu mám vždy polévku a nejím to jen tak. Ale já to asi raději upravím :-)

        Vymazat
    2. Vypadá to přímo luxusně, ukládám a hned jak narazím na lišky vyzkouším! Rozmarýn-parmazán-houby to je přímo božská kombinace díky za super návod!-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Lišky se dají sehnat na farma trzích nebo světu bedýnek. A nebo v lese, ale to není tutovka :-)

        Vymazat
    3. Houby popravde moc nemusim,ale rizoto miluju,parmazam miluju,obzlast tohle vypada luxusne :) !

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Je houba a houba. Liška rozhodně není ta, která by měla výraznou vůni či blemcavou či slizkou konzistenci. Takže ho určitě vyzkoušej :-)

        Vymazat
    4. Krásně vypracovaný recept, jednoduše se podle něj vaří, jsem ráda, že jsem narazila na Vaše stránky. Děkuji.

      OdpovědětVymazat