LOSOS NA GRILOVANÉ ZELENINĚ

Jak jsem před nedávnem slíbila, tak plním. O co jde? Rozhodla jsem se přidávat na blog více receptů na ryby.
V ČR se stále ryby nekonzumují v takovém množství, jak by se dalo. Ano, je to lepší než dříve. Ale stále to může být ještě o kus lepší.

Já měla třeba vždy problém s místem, kde ryby kupovat. Když už jsem si je koupila, většinou to nebyla taková kvalita, aby mi to za to stálo. Za ty peníze a vlastně i za to se s tím připravovat.

Ale už i to je lepší. Přibývá míst, které se zabývají dovozem a prodejem kvalitních ryb a mořských plodů. Tak proč je nezkusit.

Je pravda, že většina lidí tvrdí, že jsou stále drahé. Ale pokud jsme ochotní vyhazovat stále peníze za různé fast foody a nebo za jiné nesmysli, myslím, že ta stokoruna na rybu se v peněžence najde.

A hlavně, když už si koupíte kvalitní kus masa, tak k tomu nic moc nepotřebujete. Například lososa stačí položit kůží na pánev na kapce olivového oleje, opepřit a můžeme podávat.

Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 2 porce
   
INGREDIENCE:
  • 300 g lososa
  • směs bylinek
  • citrónový pepř
  • citrón

  • 1 cuketa
  • 3 rajčata
  • 2 mrkve
  • 1 řapík celeru
  • 4 malé cibulky
  • 2stroužky česneku
  • 1 paprika
  • olivový olej

Postu, aneb jak jsem postupovala já:
 Cibuli si pokrájíme na proužky.
 Česnek si pokrájíme na plátky.
 Rozpálíme si grilovací pánev na střední plamen. Když je rozpálená, tak na ní přidáme olivový olej.
Ihned také cibuli a restujeme do zlatova.
 Ještě přidáme oloupanou a nakrájenou mrkev a restujeme s cibulí.
Když nám cibule začne zlátnout, tak přidáme stupeň plotýnky na maximum a také přidáme pokrájený řapíkatý celer.
 Mezitím si pokrájíme rajčata. Překrojíme je na půl a pak na proužky.
 Po cca 5ti minutách restování, přidáme česnek pokrájený na plátky.
 A také papriky pokrájené na proužky.
 A 2 minuty na to přidáme cuketu pokrájenou na půl kolečka.
 A minutu na to přidáme pokrájená rajčata.
 A také k tomu přidáme pokrájené bylinky. Já použila směs tymiánu, šalvěje a rozmarýnu.
Celé opepříme a pokračujeme v restování na grilovací pánvi. Vše musí zůstat křupavé. Nechceme určitě vytvořit rozblemcanou zeleninu.

Sundáme zeleninu na talíř, otřeme pánev a opět rozpálíme na střední plamen. Pokapeme jí olivovým olejem a položíme na ní lososa kůží dolu.
Po 7 minutách lososa otočíme a pečeme kůží nahoru.
Po dalších 7 minutách otočíme lososa zpět, pokapeme olivovým olejem a přidáme posekané čerstvé bylinky. Ty zarestujeme 1 minutu a podáváme.
Nandáme zeleninu na talíř, na tu položíme kousek lososa a zakápneme citrónem. Můžeme podávat s kouskem křupavého pečiva a sklenkou bílého vína.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
losos - SvětBedýnek.cz
bylinky - ze zahrádky
citrón - SvětBedýnek.cz
cuketa - SvětBedýnek.cz
rajče - SvětBedýnek.cz
mrkev - SvětBedýnek.cz
cibule - SvětBedýnek.cz
česnek - SvětBedýnek.cz
paprika - SvětBedýnek.cz
olivový olej - ChefShop.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


7 komentářů:

  1. O muj boze
    Na to jsem se nemela koukat ,miluju lososa,miluju pecenou zeleninu a spojeni ? Omnomnomnom :D !

    OdpovědětVymazat
  2. paráda, zrovna nedávno jsme grilovali lososa, dost podobně :-)

    http://pecemeslaskou.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušela jsem a rozhodně doporučuju... mňamka!

    OdpovědětVymazat
  4. Dělala jsem cca půl roku zpátky, bylo to úžasný, tak se dnes chystám znovu. :) (Klidně bych to teda mohla i častěji. :D) Uvařila jsem si k tomu pár brambor; recept jsem dodržela přesně až na česnek. Losos se dělal výrazně dýl.

    OdpovědětVymazat