A co to odstartovalo u mě? Samozřejmě film Julie Julia. Julie se dala výzvu a to za rok vyzkoušet všechny recepty z kuchařky druhé Julie. Jeden z receptů bylo právě Hovězí po burgundsku. Kombinace hovězího masa, zeleniny a červeného vína musí být prostě výborná.
Já například naprosto miluji vařit Hovězí líčka na červeném víně. Je to podobné, jen lehce pracnější, protože líčka se musí dělat 4-6 hodin. Je to sval a bývá hodně tuhý, ale po uvaření krásně měkký.
Receptů na Hovězí po burgundsku je nespočet. Já se inspirovala kuchařkou Julie Julia, dále kuchařkou od Romana Vaňka a nakonec kuchařkou od Apetit. Každý měl recept lehce jiný, ale spojovalo je maso, víno, zelenina a vývar.
A co se k tomu podává, jako příloha? Ve Francii převážně kousek čerstvé bagety, ale i bramborová kaše či těstoviny.
Já jsem si tentokrát objednala bio hovězí maso a chtěla jsem zjistit, jaký to bude rozdíl. K tomu slovu bio jsem totiž lehce skeptická. Musím ale uznat, že takovou nádhernou barvu masa jsem snad nikdy neviděla a to nemluvím o vůni.
Proto jsem ráda, že jsem podpořila české farmáře a ti mi na oplátku ukázali, že je opravdu rozdíl, když si koupíme pultové maso a nebo maso od českých farmářů. Aspoň od těch osvědčených.
A teď už jdeme vařit...
Doba přípravy: 30 minut + 120 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
- 500 g hovězí zadní
- 100 g slaniny
- 2 střední cibule nebo šalotky
- 2 střední mrkve
- 1 stroužek česneku
- tymián, rozmarýn, bobkový list
- sůl, pepř
- hrst čerstvé petrželky
- zeleninový Konečně vývar nebo 0,5 l domácího vývaru
- 400 ml červeného vína
- 1 malá plechovka rajského protlaku
Příloha:
- máslo
- 10 šalotek
- svazek jarní cibulky
- 250 g malých žampiónů
Připravíme si veškeré ingredience.
Rozpálíme troubu na 160 stupňů.
Hovězí maso si pokrájíme na větší kostky, cca 3x3 cm.
Slaninu si pokrájíme na proužky.
Pokrájíme si mrkev na plátky o tloušťce cca 3 mm.
A šalotku nebo cibuli na půl kolečka.
Rozpálíme si pánev a vložíme na ní slaninu. Vypražíme jí. Potřebujeme, aby pustila tuk a krásně dozlatova se nám opekla.
Když je slanina zlatavá, přidáme k ní maso. Pozor bude pouštět šťávu a my chceme, aby se zatáhlo, takže plotýnku dáme téměř na maximum.
Potřebujeme, aby maso bylo takto zatáhnuté.
Když máme maso zatáhnuté, tak k němu přidáme cibuli a mrkev a orestujeme je.
Celé to osolíme a opepříme.
Přidáme kávovou lžičku tymiánu a rozmarýnu a 3 bobkové listy.
Nebo 2 větvičky tymiánu a jednu větvičku rozmarýnu, pokud je čerstvý.
Ještě přidáme hrst pokrájené petrželky.
Celé to orestujeme.
Přilijeme víno. Já volila Habánské sklepy.
Půl litru zeleninového vývaru.
Rajský protlak.
Prolisovaný česnek.
A celé to přendáme do pekáče s poklopem.
Přiklopíme víkem.
A vložíme do trouby. Péct budeme 120 minut.
Nyní se vrhneme na přílohu.
Přepůlíme si šalotky a sloupneme slupku. Ponecháme ale špičku s kořínky. Díky tomu nám šalotky zůstanou spolu a nerozpadnou se na desítky částí.
U jarní cibulky ukrojíme část s kořínky a zkrátíme jí na cca 10 cm. V podstatě chceme použít jen tu bílou a lehce nazelenalou část.
Žampióny zbavíme nožiček.
Rozpálíme si pánev. Když je horká, přidáme na ní 1 cm tlustá plátek másla.
Když se máslo rozpustí tak tou stranou, kde byla nožička poklademe žampiony na pánev. Opékáme do zlatova a poté otočíme a opakujeme z druhé strany.
Žampiony sundáme z pánve.
A na stejnou pánev opět vložíme 1 cm tlustý plátek másla.
Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran.
Když jsou zlatavé, tak zvýšíme plamen na maximum, přidáme polévkovou lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. U toho ale rychle mícháme, aby se karamel nepřipálil a nezhořkl.
Po 1 minutě sundáme z plotýnky.
Po dvou hodinách pečení vyjmeme pekáč z trouby. Máme připravené Hovězí po burgundsku, karamelizované cibulky a žampiony na másle.
Nyní je na nás, s čím budeme hovězí podávat. Já ho miluji pouze s bagetou nebo s bramborovou kaší (recept zde). Ale manžel ho miluje s domácími těstovinami (recept zde).
Pokud je omáčka moc hustá, tak jí lehce nařeďte vodou nebo vývarem. Ale nepřežeňte to!
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
hovězí zadní - Světbedýnek.cz
farmářská slanina - Světbedýnek.cz
šalotka - Světbedýnek.cz
mrkev - Světbedýnek
česnek - Kaufland
tymián, rozmarýn, bobkový list - Kotanyi
sůl, pepř - Kotanyi
petrželka čerstvá - Světbedýnek.cz
zeleninový Konečně vývar - Světbedýnek.cz
červené víno - Habánské sklepy
rajský protlak - Lidl
máslo - President
jarní cibulka - Světbedýnek.cz
žampiony - Světbedýnek.cz
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
- Instagramu - smoothcooking.cz
- Facebooku - DIY Smooth cooking - Vaříme hladce
- Youtubu - Smooth CookingCZ
- Twitteru - SmoothCooking
- SnapChatu - SmoothCookingCZ
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Tohle je moje nejzamilovanější jídlo. Za recept na glazované šalotky děkuji, brzy vyzkouším. Tvoje fotky i návody jsou dokonalé.
OdpovědětVymazatDěkuji. Mám opravdu radost, že se líbí. Teď se tu u toho komentáře culím a jde kolem kolega a říká, co se tak culíš :-D
Vymazat:-D Technická poznámka- v obsahu máš místo glazovaná-grazovaná, chybička se vloudila. Dnes jdu vařit tuhle dobrůtku. Hezký den.
VymazatOpraveno, děkuji za upozornění :-)
VymazatTak to vypadá opravdu skvěle :) !
OdpovědětVymazatChutná ještě lépe :-)
VymazatVážně skvělý recept! Vařila jsem to v neděli pro rodinu k obědu a nemohli jsme si to vynachválit :) vážně úžasné😊
OdpovědětVymazatVážně? Super, to mám radost. Já se na to chystám také zanedlouho na velký oběd, tak doufám, že něco nepokazím. Přecijenom hostit vzácné hosty je vždy stres. :-)
VymazatTrošičku jsem poupravila, ale výborné :)
OdpovědětVymazatA o tom to je. Moje recepty mají inspirovat. Tak jsem ráda, že se povedlo :-)
Vymazatmoc krásně nafoceno, jak postup vaření tak celkově. Už se moc těším až vyzkouším, jako,že to nebude dlouho trvat. :-)
OdpovědětVymazatDěkuji moc. Určitě to vyzkoušej, stojí to za to :-)
VymazatO víkendu se poprvé chystám na tenhle recept, ale chci se zeptat, skutečně se z půl kila masa nají 6 dospělých? Není to šťouravý dotaz, ptám se zcela vážně :-D. Nás bude 9, tak jsem pro jistotu objednala masa kilo a půl. No co, když toho bude moc, nemusím si lámat hlavu s nedělním obědem ;-) Jinak díky za super postup. Lenka
OdpovědětVymazatOno tam je hodně zeleniny, ale jestli máte rádi vyloženě maso, tak když ho tam bude víc, tak určitě nic nezkazíte. A také záleží, jak moc jíte :-) Já většinou dělám ještě polévku a dezert a tak stačí hlavního jídla opravdu kousek :-)
VymazatTak jsem nedavno varila tenhle skvely recept od Vas. Dostala jsem na nej tip od jedne nasi "spolecne zname"��. Zpocatku jsem mela neduveru k te hromade zeleniny a spouste koreni,ale po uvareni jsem musela ocenit vynikajici chut a skvelou kombinaci vsech surovin!! Dostala jsem za jidlo od rodiny velikou pochvalu. Tak pulku te pochvaly posilam i Vam,zaslouzite si ji.Urcite i za skvelou fotodokumentaci �� S pozdravem L.Machova
OdpovědětVymazatJééé tak to ráda slyším. Mám vždy obrovskou radost, když recept někoho mile překvapí :-)
VymazatMám to tak i s rodiči. Když jsem jim o tomto receptu říkala, tak se moc netvářili a nyní ho dělají celkem pravidelně :-)