Vloni mi přišlo, že měla největší boom dýně hokaido. Mluvilo, psalo se o ní všude. Vlastně u mě to bylo stejně. Teprve vloni jsem zjistila, že hokaido se nemusí loupat a tak mě začala opravdu bavit.
Recept na všechny dýňové recepty naleznete ZDE. Ne, že by tomu letos nebylo jinak. Ale tak nějak pociťuji, že letos nastala sláva špagetové dýni.
Ano, i u mě. Poprvé jsem se s ní setkala na světu bedýnek a tak jsem jí objednala. Jenže, nevěděla jsem, co s ní. A tak vznikl tento spontální recept, který se u nás vryl do chuťových buněk a jen tak se ho nevzdáme.
Je úžasný "jen tak", ale i jako příloha například k masu.
Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2-4 porce
INGREDIENCE:
- 2 střední špagetové dýně
- 3 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 10 lístků šalvěje
- sůl, pepř
- 1 polévková lžíce másla
Rozkrojíme si dýni.
Vydlabeme semínka a dáme péct cca na 20 minut na 170 stupňů.
Připravíme si další ingredience.
Šalotku pokrájíme nadrobno.Rozpálíme si hlubokou pánev. Když je horká, tak na ní vložíme máslo.
Ihned přidáme pokrájenou šalotku a opravdu pomalu restujeme. Bude krásně zlatavá a bude mít naprosto úžasnou chuť.
Nyní si pokrájíme šalvěj.
Cibulka by měla být krásně zlatavá.
Vyndáme upečenou dýni a vidličkou ji vydlabeme. Polezou z ní takovéto vlásky. Proto je to špagetová dýně.
Přidáme ji k cibulce.
Opepříme. Osolíme. A chvilku restujeme. Cca 5 minut.
A prolisovaný česnek. Vypneme plotýnku a můžeme podávat.
To zas vypadá tak nádherně.....mám hlad :-)
OdpovědětVymazatTak šup koupit špagetovou dýni a do toho, je to za pár minutek hotové :-)
VymazatŠpagetovou dýni jsem nikdy nejedla ,ale recept zní skvěle ,úplně bych si ji dokázala představit třeba s nějakým grilovaným sýrem ,nebo tak :D !
OdpovědětVymazatVčera jsem jí dělala pečenou v troubě a pak jsem jí zamíchala a čedarem a bylo to skvělé :-)
VymazatDýně a šalvěj, to vždycky dobrota.
OdpovědětVymazatPřesně tak. Tyhle dvě chutě si hodně rozumí :-)
VymazatDnes jsem takovou dýni zkoušela dělat, zatím v kombinaci česnek / bazalka / čedar. Vyčetla jsem, že je lepší ji krájet napříč na kolečka, "špagety" pak vzniknou delší. Já ty kolečka pekla a pak snadno oddělila vidličkou od slupky.
OdpovědětVymazatjá už jsem na to také přišla. Když jsem se ptala, jak na to, tak mi nikdo nedokázal poradit.
VymazatTak jsem jí pak jen rozpůlila, vydlabala semínka, potřela olivovým olejem a upekla a pak to šlo samo. Celé jsem to nafotila tak to přidám na blog :-)