Nedávno ale nastal čas a já ho připravila. Někdo ho dělá vysoký, někdo široký a já ho dělám malý a nízký. Je poměrně sladký a myslím si, že to opravdu stačí.
Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 porce
INGREDIENCE: forma o průměru 18 cm
Naložené višně:- 150 g vypeckovaných višní
- 50 ml griotky
- 50 g cukru
Korpus:
- 90 g hladké mouky
- 90 g cukru krystal nebo krupice
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa
- 25 g rozehřátého másla
- 1 vejce
- 1/2 lžička prášku do pečiva
- 60 ml mléka
- 250 g mascarpone
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- + 2 lžíce hořkého kakaa (to dáváme jen do půlky krému)
Čokoláda:
- 50 g 52% čokolády (nejlépe z Lidlu)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
VIŠNĚ:
Den předem si vypeckujeme višně. Ty vložíme do kastrůlku, podlijeme 1 dcl vody a zasypeme cukrem.
Přivedeme k varu a necháme rozpustit cukr a v podstatě vyvařit vodu. Jakmile se z toho stane jakoby sirup, tak plotýnku vypněte. Přilijte griotku a dejte vychladit. Přes noc se višně krásně odleží a budou připravené na druhý den na ozdobu.
Pokud nemáte rádi alkohol, tak griotku přilijte do horkých višní a ještě povařte. Alkohol nechte vyvařit. Višně tím získají krásně sladkou chuť.
KORPUS:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Připravíme si velkou misku a do té přidáme všechny ingredience. Nezapomeňte, že máslo musí být rozehřáté.
Poté si připravíme dortovou formu. Dno vysteleme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme.
Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut.
Těsto zkontrolujte špejlovým trikem. Špejli píchněte do korpusu a pokud se nelepí na dřívko, tak je hotové. Pokud ano, nechte ho tam ještě chvilku.
KRÉM:
Nejprve si vyšleháme smetanu do tuhé šlehačky.
Poté přidáme mascarpone a citrónovou šťávu. Vše promícháme.
Krém rozdělíme na 1/3 a 2/3. Do 2/3 krému přimícháme kakao a ještě promícháme.
SESTAVENÍ:
Když je korpus upečený a vychladlý, tak ho rozřízneme podélně. Vzniknou nám dvě placky.
Spodní položíme na nějaký ozdobný talíř a potřeme jí čokoládovým krémem.
Na krém položíme druhou korpusovou placku.
Do ozdobného pytlíku si vložíme bílý krém a po okrajích vytvoříme bochánky. Prostředek nechte volný.
Tam poté nalijeme marinované višně v griotce.
Na úplný závěr nastrouháme čokoládu. Já to dělám nožem, že ji jakoby škrábu. Vzniknou mi pak hoblinky. Ty posypeme na vrch dortu a můžeme podávat.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
višně - SvětBedýnek.cz
griotka - Lidl
cukr - Lidl
hladká mouka - Lidl
kakao - Lidl
máslo - SvětBedýnek.cz
vejce - SvětBedýnek.cz
prášek do pečiva - Lidl
mléko - SvětBedýnek.cz
mascarpone - Lidl
smetana ke šlehání - Lidl
citrónová šťáva - SvětBedýnek.cz
čokoláda 52% - Lidl 29 Kč
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
- Instagramu - smoothcooking.cz
- Facebooku - smooth cooking
- Youtubu - Kateřina Kuranova SmoothCooking.cz
- Twitteru - SmoothCooking
- SnapChatu - SmoothCookingCZ
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Recept vypadá super, miluju čokoládové a kakaové dorty 😍 Ale asi tam máš malou chybku, je tam 12 lžička prášku do pečiva :)
OdpovědětVymazatajaj to má být 1/2. Děkuji za upozornění :-)
VymazatAhoj, no vypadá to úžasně, určitě dortík udělám. Poradíš 2 - 3 druhy jiného ovoce? může být třeba mražené lesní nebo čerstvé ovoce? Děkuji za radu :-) Jana.
OdpovědětVymazatJá bych řekla, že black forest cake je jeden z těch, kteří by se zásadně měnit neměli. Zkus si spíš koupit višňovou marmeládu nebo kompotované višně.
VymazatTen vypadá krásně :-)
OdpovědětVymazatHned bych ochutnala!
Nela z Beauty Charm
jen do něj :-)
VymazatTen vypadá nádherně :) !
OdpovědětVymazatruneatandtravel.blogspot.com
Děkuji :-)
VymazatTen vypadá krásně!! Mamka bude mít narozeniny tak chci upéct nějaký super dortík a tento vypadá velice lákavě :)
OdpovědětVymazatJen do něj. Je to taková podzimní klasika :-)
VymazatJak velká ma byt dortova forma? Přijde mi těch ingrediencí nějak málo na ten korpus.
OdpovědětVymazatJe to tam uvedeno vedle nápisu Ingredience
VymazatINGREDIENCE: forma o průměru 18 cm
Ale asi to budu muset zvýraznit. Mamča ho dělala o víkendu a dala to do formy 26 cm a měla to nízké. Nevšimla si toho.
Jestli máš klasickou velkou formu 26-28cm tak dej dvojnásobné množství :-)
Ahoj Všem , i mě black forest zlákal a hlásím že do standardní formy zdvojnásobit nestačí , je to totální placka :D ale na chuti mu to naštěstí neubírá ;) příště budu chytřejší
OdpovědětVymazatOn je ještě problém, zda ta velká je 22 cm IKEA nebo 28 cm z jiného krámu :-(
Vymazat