Jak jsem vám dříve psala a říkala, tak sem tam píši recepty pro Iceland.cz. Je to obchod s britskými potravinami za příjemnou cenu ve velmi příjemné kvalitě.
Jednoho dne mi napsali, že by potřebovali recept na quorn. Co to je? Řekla jsem si. A náhle to zjistila. Je to hmota, protein, který se získává fermentací ze speciální houby a dále se smíchává s vaječným bílkem. Ten funguje jako pojidlo. Pro vegetariány se to používá, jako náhrada masa.
Aha, zajímavé. S tím jsem ale nikdy nepracovala. Každopádně jsem to pojala, jako výzvu a šla do toho. Při nakupování potravin jsem se lehce proklínala, protože jsem vůbec nevěděla, za jaký konec to pojmout. Když jsem to nikdy nejedla, jak mohu vědět, jak to bude chutnat?
Tak jsem se řídila obalem, kde bylo napsáno Chicken pieces/meat free. Zajímavý popisek, ale brala jsem to, jako kuřecí maso. Celkový recept vznikal při vaření. Do konce jsem nevěděla, jak to budu podávat. Chtěla jsem s rýži, těstovinami, ale nakonec jsem k tomu podávala kousek rozpečeného pita chleba a bylo to skvělé.
Ti, kteří milujete maso, tak postupujte naprosto stejně, jen místo Quorn přidejte kousky kuřecího, či jiného masa. Uvidíte, že budete mít teplou, svěží, zdravou večeři nebo oběd.
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4 porce
INGREDIENCE:
- 1 balení Quorn
- 2 střední červené cibule
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká nebo 2 malé mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 malý pórek
- 1 střední cuketa
- 6 ks čerstvých rajčat
- 2 malé plechovky rajčat
- sůl, pepř, rozmarýn
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme pánev a až, když je horká, tak na ní nalijeme olivový olej.
Ihned přidáme pokrájenou cibuli.
A restujeme jí na středním plamenu.
Oloupeme si mrkev, podélně rozkrojíme a nakrájíme na půl kolečka.
Přidáme k cibuli a restujeme společně.
Dále si oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky.
Rajčata si pokrájíme na větší kousky cca 2x2cm.
Pórek si nakrájíme na tenká kolečka.A cuketu na půlkolečka.
V tuto chvíli by cibule a mrkev měla být lehce orestovaná a zlatavá a tak přidáme i quorn.
Už se blížíme ke konči a tak budeme postupovat rychleji. Nechceme, aby zelenina byla rozvařená a ztratila svou chuť a barvu, tak vše necháme maximálně pár minut.
Přidáme pokrájený pórek.
A celé promícháme.
Také přidáme kousky cukety a také promícháme.
Nakonec přidáme plechovky pokrájených rajčat a cca 5 minut povaříme. Celé to také osolíme a opepříme.
Pro zajímavější chuť přidáme rozmarýn.
A rajčata. V tuto chvíli plotýnku vypneme a necháme jen prohřát. Tím docílíme, že nebudou rozvařená.
Připravíme si kousek pita chleba či jiného chleba a na suché pánvi nebo kontaktním grilu rozehřejeme.
A máme hotovo. Zelenina je stále křupavá a svěží a přitom je toto jídlo teplé a krásně zahřeje v tyto chladné podzimní dny.
Tak quorn vůbec neznám, pod tím slovem jsem si spíše představila něco z kukuřice :D
OdpovědětVymazatNicméně podobnou zeleninovou směs, ale s kuřecím, si dělávám často doma. Dokonce k tomu mnohokrát jím i ten pita chléb, takže jsem se musela smát protože kromě toho quornu je to na chlup stejný recept :D A zárověň jeden z mých nejoblíbenějších!
Hih to je vtipné. Já si říkala, že se to dá udělat klidně s kuřecím masem. Máme prostě stejné chutě :-)
VymazatTeda Katko, slyším to prvně a koukám jak blázen a jak to chutnalo? Jako maso, nebo třeba tofu?
OdpovědětVymazatNo jako něco mezi. Strukturu to má jako kuře ale přitom je to takové měkké. Nevím, jak to popsat :-) ale mě to vážně chutnalo :-)
VymazatSice jsem o quornu nikdy neslyšela :D ,ale celé jídlo vypadá dokonale, přesně takovéhlesměsi miluju :) !
OdpovědětVymazatruneatandtravel.blogspot.com
Já právě také. Vlastně vždy říkám, že cokoliv je na vidličku je pro mě :-)
Vymazat