Tento druh lineckého koláče mě velmi zaujal. Je ovoněný skořicí a hřebíčkem a je v něm zapracovaná dávka ořechů. Mňam, pomyslela jsem si, když jsem se vrhla na jeho pečení.
A jelikož moje babička mi každý rok dělá zásobu rybízové marmelády, tak jsem ji na něj využila. Skvěle se totiž hodí a osladí celý koláč.
V podstatě bych tento druh koláče nazvala velkou sušenkou. Je opravdu křehký, výborný a není pracný. Peču ho v kulaté formě, jak dortové či na koláč quiche.
Ale teď už jdeme péct...
Doba přípravy: 60minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:
- 240 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 3 žloutky, prošlehané (bílky využijte na dort Pavlova nebo pusinky)
- 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
- dvě lžičky šťávy z citrónu
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- 150 g studeného másla
- 300 g džemu z červeného rybízu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
A vložíme je do mísy na šlehání.Odvážíme si moučkový cukr.
A nasypeme ho ke žloutkům.
A šleháme do žloutkové pěny.
Nyní si odvážíme mouku.
Mouku přisypeme k pěně a dáme hnětat.
Nyní si odvážíme máslo.
A postupně přidáváme do robota a hnětáme.
Nyní si odvážíme ořechy. Já použila vlašské, ale používám běžně i lískové.
Ořechy vložíme do robota s nástavcem sekáček a rozdrtíme je.
Ořechy přidáme k těstu a opět hněteme.
Přidáme ještě citronovou šťávu.
Také lžičku skořice.
A přidáme ho také k těstu.
Ještě přidáme špetku soli a je hotovo.
Po hodině vyndáme těsto z lednice a zpracujeme ho do bochánku. Rozkrojíme ho na 2/3 a 1/3.
Tu větší část položíme na pomoučený vál.
A vyválíme cca 0,5 cm tlustou placku.
Vysteleme si pečící formu pečícím papírem. Poté celou placku přeneseme do formy a utlačíme i po stranách.
Nyní si připravíme marmeládu. Rybízová je lehce kyselá a tak se k tomuto koláči velmi hodí.
Marmeládu rozprostřeme po dně.
Teď vezmeme zbylou část těsta a budeme válet válečky.
Ty budeme postupně klást na marmeládu.
A poté křížem.
Část těsta ořízneme.
A okraje přehneme přes mřížku.
Asi takto.
A dáme péct na cca 30 minut. Avšak koláč hlídejte. Až bude zlatavý, tak ho vyndejte.
Celý koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Super recept, brzy vyzkouším a dám vědět. Ani jsem netušila, že mouky Bab.volba mají různé druhy. Super. Kačí co to máš, za spešl váleček? :-)
OdpovědětVymazatJá to také netušila. A když mě oslovili, tak jsem to musela vyzkoušet. Jsou všechny hladké a jsou přizpůsobené k danému pečení. Janča z Popečeníčka dělala bábovku a říkala, že čerstvá a z druhého dne chutnala úplně stejně. Že i čerstvost se prodlouží :-)
Vymazat