KOKOSOVO MEDOVÉ CUKROVÍ S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM (cukroví)

Vánoční svátky jsou chvíle rodinné pohody, štěstí, radosti a hlavně vůně linoucí se z trouby našich maminek a babiček. Máte to tak také?
Jenže nastal čas, kdy jsme žezlo převzaly my, my dcery, vnučky a tato vůně se line i z naší trouby.

Proto už bylo na čase osvojit si rodinné recepty po babičce a mamince, dát do nich svoji duši, trochu jinou chuť a zkušenost.

Tento recept se peče tradičně v naší rodině už od doby, co si pamatuji ujídání cukroví. Samozřejmě potají. Mamka ho vždy skladovala na balkóně v papírových krabicích, aby nevyschlo. My s bráchou jsme na střídačku chodívali na balkón a vždy si uloupili jeden kousíček, který byl přísně zakázano ujídat. Samozřejmě jsme to v krabici naaranžovali, aby maminka nic nepoznala.

Vtipné na tom bylo hlavně to, že to tak dělal i otčím. Ano, člověk, který nám v tomhle měl jít vzorem. Jak já říkám, asi se na tom shodneme ve více, chlapi jsou jako děti a skrývají v sobě tuhle dětskou dušičku po celý život. A to je na tom vlastně to krásné.

Tento recept jsem vylepšovala a vylepšovala po dobu 5ti let, až si myslím, že jsem ho přivedla k dokonalosti. Jestli s tím souhlasíte se dozvíte, až ho upečete, necháte alespoň dva týdny odležet a poté ochutnáte.
Ale pozor. Většinou je snědeno dříve, než se stačí proležet. Alespoň v naší rodině ano :-)

Doba přípravy: 15 minut
Chlazení: 60 minut
Pečení: 8 - 10 minut
Náročnost: střední
Množství: 44 ks

INGREDIENCE:
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 6 lžic medu
  • 120 g másla, změklého
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kypřícího prášku
Krém:
  • 1/2 pytlíku vanilkového pudinku
  • 120 ml mléka
  • 100 g změklého másla
  • 80 g cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • trocha rumu (nemusí být)
Ozdoba:
  • ozdobné cukrové kuličky
Vykrajovátka:
  • jedno kulaté či s většími obloučky
  • jedno kulaté malé na vykrojení vnitřního otvoru
Postup aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve si připravíme a odvážíme suroviny. 

Poté do velké mísy přidáme 200g hladké mouky.

80 g strouhaného kokosu.

Také 6 lžic medu. Lepší je si ho lehce rozpustit například v mikrovlnné troubě. Lépe se poté zapracovává do těsta.
Dále přidáme 120 g másla. Ale másla, žádné Hery a podobných napodobenin. Cukroví se vám pak chutí odmění.
Také přidáme 1 lžičku citronové šťávy.
1 polévkovou lžíci rumu. Ať to krásně voní.
Ještě přidáme jeden žloutek. Bílky si schovejte na pusinky, kokosky nebo makronky.

A už jsme u konce. Na závěr přidáme ještě kávovou lžičku kypřícího prášku. Ten sušenky krásně nadýchá a budou jemné a křupavé.

Nyní máme všechny suroviny v míse a nastal čas, abychom zapojili své ruce.
Někdo v dnešní době používá robota. Při pečení cukroví preferuji ruce. Pak krásně voní a celkově to k té atmosféře domácího pečení patří.
Zpracované těsto může lehce lepit. V tu chvíli do něj nezapracovávejte další mouku. Je to tím, že máslo povolilo.
Pokud do něj zapracujete další mouku, tak sušenky budou suché a tvrdé.
V lednici těsto zatuhne a bude ideální k další přípravě pečení.
Těsto vložíme do igelitového pytlíku a necháme ho cca 2-3 hodiny uležet. Je to hlavně z důvodu, aby se s ním dále lépe pracovalo.
Po cca 2 hodinách vyndáme těsto a rozdělíme si ho na 4 díly.
Troubu si rozpálíme na 160 stupňů.
Připravíme si pracovní plochu a posypeme jí lehce hladkou moukou.
Na tu položíme jednu část těsta a to z vrchu také lehce posypeme.
A začneme válet. Uválíme si cca 0,3-0,4mm tlusté těsto. Rozhodně ne moc tenké.
Dále potřebujeme nějaké vykrajovátko. Já zjistila, že na takovéto těsto je nejlepší s většími obloučky. Ale můžete zvolit i čistě kulaté.
Vykrájené kytičky pokládáme na plech, který je vystlaný pečícím papírem. Nedávejte je moc ke krajům, tam se papír zvedá a plátky se můžou pokroutit.
A stejně pokračujeme i s dalším dílem těsta.
Nyní u půlky kytiček vykrojíme vnitřky. Ty můžete znovu rozválet a nebo upéct a sníst jen tak. Tohle ujídání mám vlastně na pečení nejraději.
Těsto pečeme 10-15 minut, ale hlavně se řiďte pohledem. Cukroví musí být zlatavé.

A MŮŽEME SE PUSTIT DO PŘÍPRAVY KRÉMU
Připravíme si krém. Odměříme 125 ml mléka
a zamícháme do něj pudinkový prášek. Dáme na střední plamen vařit. Mícháme a mícháme.
Tímto vnikne hustý pudink, který necháme lehce vystydnout.
Když je pudink vlažný, přidáme do něj 80 g cukru
a100 g másla
a 3 polévkové lžíce kakao (dle chuti i rum). 
Vše prošleháme metličkou nebo šlehačem.
Hladký krém dáme do ledničky vychladnout a zatuhnout.
ZDOBENÍ JE PŘÍJEMNÁ PRÁCE, DO KTERÉ MŮŽETE ZAPOJIT ZBYTEK RODINY
Krém přendáme do zdobícího sáčku s vroubkovou špičkou. Pokud nemáte zdobící sáček, tak použijte jakýkoliv pytlík a ustřihněte roh.
Rozprostřeme cukroví na pracovní desku a začneme zdobit. Na každou část bez dirky naneseme krém. Tím nešetřete. Mel by být cca 0,5 cm vysoký.
Každou část s krémem přikryjeme částí s dírkou.
Do misky si nasypeme zdobící kuličky a kraje cukroví obalíme. Barvy kuliček jsou čistě na vás. Každopádně kombinace stříbrné a zlaté je opravdu vánoční a vypadá velmi elegantně.
 Nakonec všechna cukrátka posypeme moučkovým cukrem.
Jak můžete vidět, já jsem nakonec zvolila dvě varianty zdobení. Cukrátka s dírkou uprostřed jsem pouze pocukrovala.
Cukrátka bez dírky jsem obalila v ozdobných kuličkách.
FINÁLNÍ VÝSLEDEK, KTERÝ OZDOBÍ KAŽDÝ VÁNOČNÍ STŮL
Recept na makronky naleznete ZDE. Ty se totiž na vánoční stůl také hodí.



22 komentářů:

  1. Už se těším,až to zkusím!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, nový design vypadá fakt dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také jsem nadšená. Zkusím to takhle tématicky držet pravidelně :-)

      Vymazat
  3. Tohle určitě vyzkouším. Kačí, byl by problém uvést kolik kouskú je z daného množství? Aspoň přibližně, plíííís :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to vezmu už slepených, tak jich může být tak 30. Raději dělej dvojnásobnou dávku :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Kači, vypadá to krásně, hodně jsem se na tento recept těšila a nemůžu se dočkat, až ho vyzkouším. Jen bych ti ráda jako vnučka včelaře řekla, že ohříváním medu v mikrovlnné troubě se ničí cenné vitaminy a látky v medu obsažené. Když už, tak nejlepší je med zahřát v teplé lázni. Obecně se to tak ale dělá jen pokud med zcukernatí a ani to není známkou ničeho špatného ;-)

    Měj krásný den, Niki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Niki, vnučka včelaře. To zní krásně.
      Jinak tohle vím, sama dodržuji to, že když si dělám čaj, tak čekám, až bude mít kolem 40 stupnů a pak teprve do něj dávám med, abych nezničila ty dobré živiny a vitamíny. A také nikdy nekupuji med z obchodu, ale vždy od včelaře.
      Dokonce jsem viděla reportáž, že ve Španělsku myslím nekupuji jiný med, než ten zcukernatělý, protože právě ta cukernatost je známka kvality. Takže v žádném obchodě nenajdeš tekutý med, ten berou jako odpad :-) Zajímavé...
      Ale u tohoto receptu si myslím je to jedno, protože cukroví jde stejně do trouby a tam při 170 stupník se vše zničí :-) Ale děkuji za poznámku, určitě si z ní mnoho lidí vezme něco a bude to praktikovat třeba s tím čajem :-)

      Vymazat
  5. To jsem ani nevěděla s tím medem ve Španělsku :) Jinak máš pravdu. Med se při pečení stejně ničí. Stejně ty tvoje recepty miluju a do nich se to vyplatí :-) Včera jsem zrovna připravovala ten domácí vanilkový cukr, koupila jsem si ten lusk v Lidlu (od pondělí ho tam mají v akci za 49.90,-) a těším se na víkendové pečeníčko sušenek a určitě zkusím i toto kokosovo-medové. Měj se krásně, Niki.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci si vymýšlet, takže za to Španělsko nevím, ale bylo to v nějaké zemi a dávali to v Koření, jak byl ten pořad dopoledne myslím na Nově.
      Děkuji moc. To jsem moc ráda :-)

      Vymazat
  6. Právě jsem je promazala a teď je rychle schovám,aby jsme je nesnědli ještě,než se rozleží :-D každopádně ta vůně je úžasná a krém je vynikající :) diky za super recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám obrovskou radost. Já je miluji a už se také těším, až se do nich zakousnu :-)

      Vymazat
  7. To vypadá nádherně, asi je zítra zkusím! :)) Moc se mi líbí tvoje články a ty tvoje fotky... to je něco úžasného! Vždycky se vším tím jídlem úplně kochám. Jsi šikovná! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak už mám dvojitou dávku naskládanou v krabici. Musim říct, že těsto i krém jsou absolutně famózní a nemůžu se dočkat až se proleží. Nemám ráda chuť zdobícich kuliček, tak jsem je obalila ve strouhaném kokosu a vypadají překrásné. Děkuji za recept, je opravdu skvělý.

    OdpovědětVymazat
  9. Vcera jsem upekla varku kokosovych kyticek. A protoze miluju povidla, neodolala jsem promazat cast. Musim rict, ze s kokosem je to naprosto vyborna kombinace! Doporucuji:)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, recept vypadá úplně super. Plánuji ho určitě zkusit. Jen bych se chtěla zeptat, jestli se krém nezkazí, popřípadě jak dlouho vydrží. ☺️

    OdpovědětVymazat
  11. Je to úžasný recept na cukroví, děkuji za něj! Pekla jsem vloni a letos budu určitě zase! Nádherně voní a chutná... Určitě ho i letos sdílej na Inst., je dokonalý. Jinak já nakonec vmačkávala do formiček ve tvaru mini zvonečku, vyklepávala na plech... krásně se nafoukly... po slepení to byly krásné zvonečky :) Určitě letos vyfotím a pošlu fotku :)

    OdpovědětVymazat