U těchto sušenek je základem použití másla a hlavně domácího vanilkového cukru. Výroba cukru není vůbec složitá a hlavně drahá, jak si většina lidí myslí.
Je důležité dodržovat jednu zásadu a to, vyrobit si ho aspoň dva týdny před použitím. V podstatě se pouze rozmixuje celý vanilkový lusk s krupicovým cukrem. Pro získání jemné struktury ho ještě proseji přes síto. Do těchto sušenek se ale hodí ponechat i větší hrudky, které sušenkám dodají domáckost.
Proč zrovna volit takovéto snadné a extra nezdobené cukroví na Vánoce? Právě protože je to tak jednoduché, až je to dokonalé. Silná chuť másla doplněná o naprosto úžasnou vůni vanilky se postará o doslova gurmánský zážitek v rodinné pohodě.
A ta největší výhoda? Dají se zdobit cukrovou polevou, jako perníčky. Na Velikonoce si je můžete vykrájet do tvaru vajíček a také ozdobit a nebo si je upéct v průběhu roku a servírovat jako čajové pečivo. Zkrátka potěší v jakékoliv roční období.
Doba přípravy: 30 minut + 15 minut pečení (min. 2 hodiny uležení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 30 ks (velkých)
INGREDIENCE:
- 250 g másla (žádný jiný ztužený tuk)
- 400 g hladké mouky
- 180 g domácího vanilkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek (bílek použijete do polevy)
- razítka
- vykrajovátka
Nejprve si připravíme ingredience. Je jich málo a o to více si dejte záležet na jejich kvalitě. Takže hlavně v žádném případě nenahrazujte máslo nějaký rostlinným tukem. Jsou to máslové sušenky.
Nyní si rozmyslíme, jak budeme zapracovávat těsto. Můžeme v robotu, kde dáme nástavec hák a nebo ručně na válu. Já ho dělala v robotu.
V tom případě si do mísy vložíme máslo, jinak samozřejmě na vál.
Do mísy vložíme jedno celé vejce a z druhého oddělíme žloutek od bílku. Bílek si schováme na později a žloutek vložíme také do mísy k máslu.
Odvážíme si mouku.
Nakonec přidáme odvážený domácí vanilkový cukr. Recept na něj naleznete ZDE. Je snadný a vcelku vás vyjde levněji, než ten kupovaný a chuť nejde srovnávat.
A pustíme se do hnětení. Ať v robotovi, tak ručně.
Když je těsto důkladně propracované, tak ho dáme zachladit.
Vložíme ho do čistého pytlíku a dáme do lednice. Nejlépe na 2-3 hodiny. Máslo zatuhne a bude s ním lépe pracovat.
Po cca 2 hodinách těsto vyndáme z lednice a pokrájíme si ho na několik částí.
Pomoučíme si vál.
A na mouku položíme těsto a opět ho z vrchu pomoučíme. A jdeme válet.
Ještě si připravíme razítka.
Dále si připravíme kulaté vykrajovátko nebo sklenici o velikosti razítka. A vykrojíme kolečko.
Kolečko přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem.
A obtiskneme razítko.
Já zvolila obtisk perníčku, sovičky a vločky.
Zbytek okrájeného těsta přidejte k nové dávce, která je studená a zapracujte. Celkově se snažte s těstem pracovat rychle. Máslo se roztéká a mohlo by se těsto začít lepit a rozpadat.
Obtisky dělejte také ihned. Takže vykrojit, přenést na plech a obtisknout. A takhle to opakovat po jedné.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Pokud chcete mít sušenky lesklé, tak každou potřete bílkem. Pokud matné, tak je nepotírejte.
Já zvolila lesklou formu. Proto jsem poté každou sušenku pocukrovala moučkovým cukrem. Cukr se zapeče s bílkem a vytvoří zlatavou krustu.
Takto vypadají upečené sušenky.
Každou sušenku, nejlépe ještě teplou opět pocukrujte. Cukr se přilepí a budou vypadat, jako zasněžené.
A máme hotovo. Tyto sušenky zaručeně provoní celý byt při pečení, ale krásně voní i při servírování či skladování.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.
Veľmi pekne spracovaný recept a nádherné fotky. Si šikulka :) Lucia
OdpovědětVymazatLuci děkuji moc. Je fakt, že na tento recept jsem asi nejvíce pyšná. Je zpracovaný tak, jak bych chtěla, abych měla do budoucna všechny. Bohužel jeden recept pak zabere několik hodin času a tak v zimě, kdy je málo světla to jde hůře. Ale budu se snažit toho držet :-)
VymazatKrásný recept...budu si muset pořídit razítka :)
OdpovědětVymazatDěkuji. Ale rozhodně nejsou prioritní. Já to doteď dělala jen buď kolečka skleničkou a nebo třeba do tvaru srdíček. :-)
VymazatRecept je nafocený naprosto perfektně. Mám tyhle tvoje recepty hrozně ráda, protože na tom pak skoro nejde nic zkazit. Takže za to ti moc děkuju. :-) A mimochodem... odkud je prosím to sněžítko?
OdpovědětVymazatDěkuji moc, jsem moc ráda, že to píšeš. Pro mě je tohle asi nejkrásnější recept, jaký jsem připravila. Dal mi hodně práce a jednou bych chtěla mít všechny takto vymazlené.
VymazatJo a sněžítko je z Paříže :-)
Pro "sněžítko" není třeba jezdit do Francie, prodává ho též Ikea (sítko na čaj za 19,- Kč) :-)
VymazatOna ale asi myslela sněžítko, jako tu kouli, jak se otočí a sněží v ní, ne? Nebo jsem to špatně pochopila já :-) Ale samozřejmě to sítko na čaj je z Ikea :-)
VymazatAhoj, nefunguje ti kolonka vyhledávání.. jen pro informaci :-)
OdpovědětVymazatzadávala jsem perníčky a pak linecké a dříve mi recepty vyjeli hned a nyní nic.
Ahoj J.
Ahoj, také jsem na to koukala, protože podle toho pravidelně vyhledávám. A nevím, jak to opravit. Zkusím něco vygooglit
VymazatVypadaji opravdu bozsky :-). Pokud bych je chtěla jako darek, jak dlouho dopredu se mohou upect, jak je skladovat, a jak dlouho vydrzi? Moc dekuji.L.
OdpovědětVymazatNejlepší jsou úplně čerstvé, ale vydrží dlouho. Vždy napeču třeba dvě kila a pak je mám v doze a když přijde návštěva, tak je jen vytáhnu a je něco sladkého ke kávě :-)
VymazatJééj zrovna som si v DM kúpila súpravu na sušienky aj s razítkami, takže recept určite vyskúšam aj s tvojimi vychytávkami. Krásne spracovaný fotorecept. :o)
OdpovědětVymazatDěkuji moc Helí :-)
VymazatDnes jsem dopekla první várku a jsou perfektní. Snad vydrží do Vánoc :D. Akorát jsem troškubojovala s razítkama :D
OdpovědětVymazatŠkoda že nemám razítka vypadá to nádherně hned bych se do nich pustila, tvoje fotky mě baví jak vše do detailu aranžuješ a hraješ si s tím, to je paráda je fakt vidět že tě to baví! Navíc manžel je perfektní parťák, vidím velký posun v tom co děláš a jak to děláš - jen ták dál držím palce, máš dobře našlápnuto Kači!-)
OdpovědětVymazatTak se právě pečou, dva plechy už jsou venku a stihla jsem i ochutnat. Jsou výborné, děkuji za krásný a výborně popsaný recept. Udělám z nich malé vánoční balíčky, jen budu muset vymyslet, kam je schovat, aby mi je přítel neujídal...
OdpovědětVymazatJo holka to znám moc dobře :-D ještě když nejlepší jsou čerstvě upečené.
VymazatAhoj Kačí, tenhle rok se chystám vytvářet vánoční dárky pěkně doma a ne se někde honit po obchodech. Zabrouzdala jsem k tobě na blog, protože mi bylo jasné, že tu bude spousta inspirace. A nemýlila jsem se. Už mám vybraných několik receptů a tyhle sušenky budou určitě velkým trhákem! Takže moc děkuji za recepty a inspiraci a taky za to, že jsi tak skvělá a dělíš se s námi o své kuchařské poklady. Hezký předvánoční čas přeji. Jitka
OdpovědětVymazatJíťo to ráda slyším. Můžeš se těším, že ještě budou 3 recepty na jedlé dárky. Spíš taková inspirace. Přidala jsem k tomu vlevo do záložek jedlé dárky a za několik dní se to tam objeví :-)
VymazatAhoj Kačí, tenhle rok jsem se rozhodla vytvářet vánoční dárky pěkně doma a ne se někde honit po obchodech. Tak jsem zabrouzdala na tvůj blog, protože mi bylo jasné, že tady bude určitě spousta inspirace. A nemýlila jsem se. Už mám vybráno několik receptů a tyhle sušenky budou určitě trhákem! Moc Ti děkuji za recepty a inspiraci a také za to, že jsi tak skvělá a dělíš se s námi o své kuchařské poklady. Přeji krásný předvánoční čas. Jitka
OdpovědětVymazatDlouho hledám recept na sušenky, na kterých zůstane i po upečení viditelná kresba z razítek. Plánujeme dětskou oslavu ve stylu Star-Wars a potřebuji, aby byly vidět obrázky z razítek. :-) Moc děkuji za tip!
OdpovědětVymazatHezký den!
Tak ať se povedou. Důležité je mít pěkně vychladlé těsto. To máslo se snadno rozpouští. Takže jakmile začne těsto povolovat, tak klidně znovu vložit na chvíli do lednice :-)
VymazatTen odkaz na vanilkový cukr mi nefunguje a tak se chci zeptat - ten cukr to je moučka či krupice? Moc díky!
OdpovědětVymazatM.
Lepší je krupice, ze které se stane jakoby moučka :-)
VymazatOdkaz už funguje, děkuju.
Moc děkuju za odpověď! Právě jsem udělala těsto a zítra budu péct :-) Jinak, takové nádherné fotky jako máš na blogu, jsem dlouho neviděla - fakt fotíš nádherně :)
VymazatDěkuju za Tvoje recepty, dodaly mi zase chuť vařit a zkoušet nové věci...
Dlouho hledám těsto, ve kterém zůstanou obitsky i po upečení, snad se toto povede! Jedlé dárky dělám moc ráda a nechybí u nás každoročně při jakékoliv návštěvě:-)
OdpovědětVymazatTohle těsto mi maximálně vyhovuje i embosovaným válečkem nebo jestli máš starou záclonu nebo krajku tak to tam zaválet a máš krásný obtisk :-)
VymazatPrávě dnes jsem v Penny dostala balíček za nákup nad 300Kč a v něm razítko. Tak jsem si říkala k čemu je to dobré, a vida náhodou jsem natrefila na Váš recept na sušenky tak to vyzkouším. Chci si koupit robot Sencor, hledala jsem recenze a na vašem blogu ji objevila. Jste s tímto robotem stále spokojená, zvládá i tužší kynutá těsta? Budu ráda,když mi odpovíte. Vaši stránku jsem si přidala do oblíbených a budu asi častým návštěvníkem.Přeji krásný předvánoční čas a děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatDoufám, že si tyto sušenky zamiluješ stejně jako já a moje rodina a vlastně i ostatní čtenáři. Tak držím palce, ať se povedou.
VymazatJinak k Sencoru. Ano stále jsem spokojená. Velikost robota a nádoby mi vyhovuje. Jsme 2 a pro nás je to ideál, ale postačil by i pro větší rodinu. Protože stejně polovinu toho co upeču rozdává :-) Nenašla jsem na robotovi nic, co by mi vadilo. Není hlučný, hněte skvěle, šlehá také, strouhá také, má krásný design. Ale zase nejsem odborník a otestovala jsem za život asi 3. Ale slyšela jsem, že před Vánocemi je na něj sleva, takže si myslím, že takhle se to určitě vyplatí :-)
Děkuji za odpověď, tak jsem se rozhodla, zítra si ho jdu koupit
VymazatAhoj, mám obrovskou prosbu o radu. Mám úplně stejného robota jako ty, ale mám ho jen chvilku, tak se s nim teprve "seznamuju". Dneska jsem zkoušela tvoje máslove sušenky, ale robot se při tom hnětení hrozně klepal, hlavně to rameno, ale i celý malinko poskakoval. Nevím jestli to je normální nebo to mám raději reklamovat. Máslo jsem vyndala z lednice asi hodinu předem. Minulý tyden jsem zkoušela těsto na vánočku a taky se s nim trochu pral. Když dělám klasické těsto třeba na buchtu, tak se ani nehne, stejně tak když šlehám krémy. Je to normální? Předem moc děkuju za jakoukoliv radu.
OdpovědětVymazatTak to mi neprijde spravne. Muj stoji na miste. Na to bych se sla optat.
VymazatTak tenhle tenhle recept od tebe miluji!Vlastně jsem tě i díky němu "poznala",kdyz jsem před 2 lety hledala inpiraci;-) a šířím ho dále,pěkně s odkazem na blog:-))
OdpovědětVymazatTak tyhle sušenky by byly perfektní i jako svatební výslužka, třeba s obtiskem monogramů novomanželů a takhle hezky zabalené, jako je to na fotkách zde :)
OdpovědětVymazatPekla jsem je na 2.advent a jsou výborné..chválila je celá rodina ;) Moc děkuji za recept Kači :)
OdpovědětVymazatJen jednu chybu mají....dlouho nevydrží :D (jen se po nich zaprasilo)
Tak běžím do obchodů..sehnat razítka :),fotky luxusní ..nejde odolat .Určitě vyzkoušim děkuji za další tip .
OdpovědětVymazat