Skládá se z lehkého a křehkého máslového těsta, které jsem vylepšila o namleté vlašské oříšky a právě trochu skořice s mletým hřebíčkem.
Někdo peče klasické linecké, já peču toto. Lepím ho stejně tak marmeládou. Někdy lehce nakyslou rybízovou, ale také pomerančovou. Ta je na Vánoce lehce neobvyklá, ale právě k hřebíčku a skořici se náramně hodí.
Tak jdeme péct...
VIDEO RECEPT:
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet kusů: 30-35
Počet kusů: 30-35
INGREDIENCE:
- 240 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 žloutky (bílky využijte na dort Pavlova nebo pusinky)
- 100 g mletých vlašských (může byt půl na půl s mandlovou moukou)
- dvě lžičky šťávy z citrónu
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- 160 g másla
- džem
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 150 stupňů.
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
A vložíme je do mísy na šlehání.Odvážíme si moučkový cukr.
A nasypeme ho ke žloutkům.
Nyní si odvážíme mouku.
Nyní si odvážíme máslo.
A postupně přidáváme do robota a hnětáme.
Odvážíme si ořechy.
Ořechy vložíme do robota s nástavcem sekáček a rozdrtíme je.
Ořechy přidáme k těstu a opět hněteme.
Přidáme ještě citronovou šťávu.
Také lžičku skořice.
A přidáme ho také k těstu.
Ještě přidáme špetku soli a je hotovo.
Pomoučíme si vál a položíme na něj těsto.
A vyválíme cca 0,3-0,5 cm tlustou placku.
Ještě u každé druhé hvězdičky můžeme vykrojit prostředek, aby byla vidět marmeláda.
Kačí, to vypadá skvěle :) Asi to bude letos "linecký pro mě", synovci mi na přidávání koření neslyší ani u perníčků.. Aspoň mi nebudou ujídat :) Můžu se jenom zeptat, jestli je to nějakej fígl cukrovat ještě horké? Jako že cukr líp drží? :)
OdpovědětVymazatDěkuju
Kristýna
Určitě lépe drží. To máš jako u rohlíčků. Tak nějak se to pěkně nalepí :-)
VymazatAha, moc děkuju, já jsem rohlíčkama nepolíbená, ale je fakt, že pracny hned, co se vyklepnou, obaluju v cukru, takže příště zapojim víc mozkových buněk :D Kačko, když tě tu takhle mám, neudělala bys nějaký sestřih, kdy pečeš jaké cukroví? Já už mám tendence péct teď, ale všichni mě odrazují, že je to brzo...
VymazatTakže to vyndáte z trouby, ihned cukrujete? A pak to mažete marmeládou už pocukrovené? Nějak mi to neštimuje. Cukroví obalované moučkovým cukrem se obaluje zahorka (vínové, rohlíčky apod.), ale slepované (linecké) se lepí až za studena. Tak budu ráda, když mi postup vysvětlíte. Děkuji. Hanny
VymazatNe ne nechám je lehce vystydnout, slepím a pocukruji. Nejsou horké jako u rohlíčků, ale nejsou studené, jako bys to třeba mazala a cukrovala druhý den :-)
VymazatDěkuji za velmi rychlou odpověď :) máme upečeno
VymazatKačko krásně nafocený recept a určitě i dobrý.
OdpovědětVymazatDěkuji moc Marcelko :-)
VymazatUz ho mam pripraveny na tradicni Vanocni peceni s kamaradku prvni prosincovou nedeli :-) Mamincina rybizovo-malinova marmelada (kterou jinak nesnim) se bude bajecne hodit!
OdpovědětVymazatS tou je to skvělé. Vlastně všechno cukroví. Je to krásná kombinace sladké sušenky a kyselé marmelády. Tak ať se povedou :-)
VymazatKačenko, výborné to je, teď jsem domazala a úžasná chuť, moc díky za inspiraci :-)...Alena
OdpovědětVymazatJééé Alenko, děkuji moc :-)
VymazatAhoj kato, prosim te jak je to s uchovavanim? bez marmelady vydrzi jak dlouho? potrebuju pect co nejdriv.:-):-)
OdpovědětVymazatBez problémů s tím začni a klidně i s tou marmeládou. Aspoň krásně provlhnout. Jinak doporučuji skladovat v chladném prostředí, nejlépe na balkóně v nějaké doze, kam lehce proudí vzduch. Pokud je dáváš do lednice, tak tam to naopak utěsni, ať cukroví nenačichne lednicí. Ven se to dává, protože tam je vlhký vzduch a cukroví se krásně proleží :-)
VymazatKrásný den,
OdpovědětVymazatdnes jsem udělala těsto přesně podle receptu, pak jsem se ho snažila rozválet, ale nejde to, pořád se rozpadá. Nevíte, čím to může být? Jinak vzhledově vypadá stejně jako Vaše a chutná výborně :-)
Děkuji :-)
Mno může to být hodně věcma. Bohužel v dnešní době není máslo jako máslo a mouka jako mouka, ale asi bych přidala trošku víc másla a mělo by to být skvělé :-)
VymazatTak mně se recept úplně nevydařil. S těstem se velice špatně pracovalo, bylo hodně lepivé a "moučila" jsem ostošest. Po upečení chuťove velmi dobré, nyní po více než týdnu se mi zdají dosti tvrdé. Nevím, kde jsem udělala chybu :-/
OdpovědětVymazatTvrdé mohou být kvůli tomu, že jsi přidávala mouku. Proto je dobré dát těsto do lednice, aby máslo zatuhlo a pak si vždy vyndat trošku těsta, zpracovat a zase vyndat další kus těsta. Jak je tam to máslo, tak to má tendenci lepit. Ale zase jakmile se vychladí, tak krásně zatuhne :-)
VymazatDěkuji za radu, nakonec hvězdičky přeci jen zmoudřely a do Štědrého dne ještě změkly. Příteli velmi chutnaly, takže palec nahoru. Brzy zkusím další recept.
OdpovědětVymazatTak to mám radost :-)
VymazatKačí, vypadají nádherně!Doporučuješ je péct už teď, nebo až těsně před Vánocema?
OdpovědětVymazatKristý děkuji :-) Já je peču vždy tak týden, dva před. Je dobré, když natáhnou vlhkost z marmelády, ale ten týden stačí :-)
VymazatDnes napeceno a musim rict, ze tohle je muj vanocni objeb roku. S testem se perfektne pracuje, je to mnamka.
OdpovědětVymazat