Máte tu tradici, že ho na Štědrý den připravujete? Ne? Chyba. Určitě doporučuji tento zvyk zavést. Zažene vám hlad a chuť, zasytí a přitom polechtá a uspokojí vaše chuťové buňky.
Hlavní surovinou kuby jsou kroupy. Je mi jasné, že tato informace většinu z vás odradí, ale nevzdávejte to. Zkuste si kubu připravit alespoň jedenkrát v životě a uvidíte, že si toto jídlo naprosto zamilujete. Tedy pokud jíte houby. To je totiž druhá hlavní surovina. Celé to dotahuje k dokonalosti sádlo. Opět vidím zděšení u některých z vás. Ale jak říkala jedna doktorka, která se zabývá výživou. Je tuk, jako tuk. A jestli sníte olivový olej nebo trochu sádla, je to jedno. (pokud nemáte určité zdravotní komplikace)
Tak doufám, že vás tento recept zaujme a do přípravy kuby se pustíte. Já ho dělala dnes, což je cca týden před Štědrým dnem a určitě se do něj pustím i na den, ke kterému byl vymyšlen.
Jdeme na to...
Doba přípravy: 40 minut (+ hodina na namáčení hub a krup)
Náročnost: malá
Počet porcí: 1 pekáček o velikosti A4
INGREDIENCE:
- 300 g krup
- 30 g sušených hub
- 1 polévková lžíce sádla
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, majoránka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
První musíme namočit houby. Já použila tyto sušené pravé hřiby, ale můžete klidně i směs hub.
Houby nasypeme do větší misky.A zalijeme je horkou vodou. Musí být všechny potopené.
Misku přiklopíme pokličkou a necháme houby nasáknout tekutinu cca 1 hodinu.
Dále si odvážíme kroupy. Potřebujeme 300 gramů.
Kroupy nasypeme také do větší mísy nebo hrnce.
A zalijeme vodou. Nyní stačí studenou. A také necháme odpočívat minimálně půl hodiny.
Po půl hodině kroupy scedíme.
Nakrájíme si 2 střední cibulky najemno.
Rozpálíme pánev a když je horká, tak na ní přidáme polévkovou lžíci sádla.
Necháme rozpustit.
A přidáme pokrájenou cibuli. Opékáme na středním plamenu.
Potřebujeme, aby cibulka byla zlatavá.
Když je zlatavá, tak do pánve přidáme scezené kroupy a orestujeme je cca 5 minut.
Přidáme prolisované dva stroužky česneku.
A zalijeme vodou. Já jsem použila cca půl litru vody, ale raději vodu přilívejte dle potřeby. Ať nejsou kroupy rozvařené.
Potřebujeme, aby kroupy byli měkké a voda vyvařená.
Osolíme. Opepříme. A přidáme kávovou lžičku majoránky.
Potřebujeme, aby veškerá voda okapala.
Poté houby pokrájíme na menší kousky.
Když už jsem kroupy měkké, tak k nim přidáme i houby, promícháme a po cca 2 minutách vypneme plotýnku.
V tuto chvíli můžeme kubu posypat petrželkou a podávat. Ale můžeme ho ještě lehce vylepšit a to zapéct.
Rozpálím si troubu na 200 stupňů.
Připravíme si pekáček. Já použila o velikosti cca A4 a ten lehce vymažeme sádlem.
Kubu přendáme do pekáčku.
A vařečkou ho uhladíme.Vložíme do trouby na 20 minut.
Po 20ti minutách kubu vyndáme a můžeme podávat.
Tradici Kuby na Štědrý den jsem zavedla před 2 roky a ujala se. Kroupy máme rádi, houby taky, dohromady skvělá kombinace.
OdpovědětVymazatU nás ho roky dělala babička. Jsem ale ráda, že konečně mohu k štědrovečerní večeři nebo celkovému jídlu na štědrý den také přispět. Vždy celou hostinu připravovali naši. Nyní dělám kubu a polévku já :-)
VymazatU nás se na Štědrovečerní večeři léta drží Hubník. Jeho složení je velmi podobné.
OdpovědětVymazatMarketatrpisovska.blogspot.cz//FASHION BOOK
Já myslím, že to je snad i to stejné nebo přesně jak říkáš, aspoň hodně podobné :-)
VymazatKubu miluji a každý rok se na něj těším 🎄😉
OdpovědětVymazatpřesně tak. Už ať jsou zase Vánoce :-D
VymazatLetos jsem zkusila kubu z pohankovych krup a byl vynikajici.
OdpovědětVymazatuž jsem o tom také slyšela a zní to skvěle.
Vymazat