KARAMELIZOVANÉ KAPUSTIČKY

Je mi jasné, že nad tímto receptem se někdo oklepe a někdo řekne: "Mňám". A to jsem přesně já. Jako malá jsem je nesnášela. Vlastně asi proto, protože doma mi je nikdo nepřipravil a podávali nám je pouze ve školní jídelně, kde plavala mdlá, asi mražená kapustička ve vývaru.

Jenže, když už se ze mě stala velká holka, rozhodla jsem se tyto zvyky nebo spíše vžité zážitky změnit. Začala jsem kupovat suroviny, které jsem neměla ráda a upravovat je tak, aby mi to chutnalo a ještě to mělo zachované nějaké živiny.

A jak jinak připravit surovinu, kterou z dětství nesnášíte? S cukrem. Vlastně s karamelem. Cukr pomůže všemu a je sladký, tak po něm budeme mít ještě dobrou náladu.

Ale nyní jím tyto kapustičky pouze blanšírované (hozené do horké vody a po dvou minutách vytažené a zchlazené) a jen lehce osolené.

Nyní se pojďme vrhnout na recept, který  můžete podávat jen tak, s masem jako přílohu nebo jako dodatek k bramborám či kaši a masu. Své místo si ve vašem jídelníčku určitě nejdou.

Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 porce

INGREDIENCE:
  • 500 g kapustiček
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • voda
  • sůl
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme hrnec plný osolený vody.
 Nejprve zbavíme kapustičky povrchového lístku. Většinou už je uvadlý, špinavý a dávám se pryč.
 Poté kapustičky rozkrojíme na půlky.
Když se voda vaří, tak kapustičky hodíme do vody a vaříme 2 minuty.

Poté je ihned zchladíme. Zalijeme ledovou vodou přes cedník a necháme okapat. Tím je blanšírujeme.
Připravíme si pánev a dáme na ní 2 lžíce cukru. Zapneme plotýnku na střední plamen. Určitě nespěchejte, ať se cukr nespálí. Začne se po okrajích rozpouštět. Tak s ním míchejte.
 V momentě, kdy bude cukr rozpuštěný a lehce nazlátlý, tak do něj nasypeme blanšírované kapustičky.
 Karamel v tu chvíli ztvrdne. Zalijeme ho 0,5 dcl vody a promícháme.
 Mícháme, dokud se voda nevypaří.
 A můžeme servírovat.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
kapustičky - SvětBedýnek.cz

Foceno na:
podkladové dřevo - paleta
ubrousek - Butlers.cz
miska - Butlers.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:

PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


2 komentáře:

  1. Díky za nádherné inspirace a recepty.A foto a barvy na foto,nemám slov,nádhera.Alibabka

    OdpovědětVymazat