Proto jsem si zamilovala tyto medové. Musím říct, že zatím každý, kdo je ochutnal, tak si je chválil. Jsou křehké, křupavé, tak akorát sladké a ten oříšek, ten tam dělá divy.
Já je sladím půl napůl cukrem, ale klidně zaměňte cukr za med úplně, to je na vás. Uvidíte, že nejsou pracné a jsou naprosto dokonalé.
Vždy si jich upeču tak dvojnásobnou dávku a pak si je přendám do dózy. Když přijde návštěva, jsou vždy připravené a stále výborné.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 40 ks
INGREDIENCE:
- 250 g másla
- 80 g cukru
- 8 lžic medu
- 350 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku nebo jedlé sody
- oříšky
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Pozor!
Pri pečení dejte pozor na 2 veci. Kdyz kupujete maslo, kupujte nejlepe ceske. Napr. polske a belgicke nemusi byt hned spatne, ale je vyrabene jinou metodou a tedy reaguje jinak. Je mekci a ma tendenci se a testem roztekat. Proto muzete mit nekdy ze susenek placky.
Za druhe, kdyz si uvalite kulicky a date do nich orisek, tak je nezplacavejte. Nechte je klidne kulate.
Za treti, pred pecenim testo vychladte. Tedy pripraveny plech dejte do zimy, aby zatuhlo a az pote vlozte do trouby. Diky tomu zajistite skvely vysledek.
Rozehřejeme si troubu na 170-180 stupňů.
Nejprve si odvážíme 250 v másla a vložíme do mísy, ve které budeme hnětat těsto.
Odvážíme si 80 g cukru a přendáme k máslu.K máslu a cukru přidáme 8 lžic medu.
Také 320 g hladké mouky. Já použila tuto na křehké těsto, která je na sušenky a cukroví dokonalá.
Ještě přidáme 2 lžičky kypřícího prášku.
A dáme hnětat. Můžeme i ručně, je to na vás.
Když je těsto důkladně propracované, tak ho vložíme tak na 15-30 minut do ledničky. Zatuhne a bude se s ním lépe pracovat.
Vykoulíme cca 1-2 cm velkou kuličku, dle toho, jak chcete mít velké sušenky.
Na každou kuličku položíme jeden oříšek. Výborné jsou vlašáky, lískové, mandle i pekany. Ale je to čistě na vás.
Sušenky vložíme do trouby na cca 10 minut. Ale je to dle trouby, tak je hlídejte. Vyndáváme, když jsou krásně zlatavé.
Sušenky ještě horké opatrně přendáme na mřížku. Tím se nezapaří, vystydnou a budou krásně křupavé.
Podávejte se sklenkou mléka, tak chutnají nejlépe.Na závěr sušenky pocukrujte moučkovým cukrem. Vypadají lépe.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm
Taky nerada vykrajuju sušenky,raději dělám tenhle tip.Takže jasná volba,to určitě zkusím.
OdpovědětVymazatSuper, těším se na fotky :-)
VymazatOkamžitě dávám do oblíbených - vlašák a med? Co je lepšího?
OdpovědětVymazatcara-carob-cooking.blogspot.com
Naprosto souhlasím :-)
VymazatKrásné fotky a sušenky jsou opravdu dokonalé :)
OdpovědětVymazatDěkuji moc, určitě je zkus :-)
VymazatDocela mě zaujalo, že používáš tu kovovou věcičku na pocukrování :) My do toho dáváme koření a celé to dáváme do polévky, aby nám to tam pak neplavalo :)
OdpovědětVymazatOno to je původně na čaj z Ikea, ale jednoho dne jsem hledala něco na poprášení cukrem a neměla jsem sítko, tak jsem vzala tohle a od té doby to mám v cukřence a používám pořád :-)
VymazatTo vypadá skvěle mám ráda sušenky a tyto mě nadchli děkuji za recept určitě vyzkouším. :)
OdpovědětVymazatBlog:Cooking With Lucy
To ráda slyším, určitě vyzkoušej a napiš, jak ti to chutnalo :-)
Vymazatvcera som piekla, a boli uzasne:)
OdpovědětVymazatTo mě opravdu těší :-)
VymazatDnes upeceno, dnes snezeno ;-). Zitra pecu dalsi varku pro navstevu. Kaci, mas fakt supeer recepty! ;-)
OdpovědětVymazatúžasné, to ráda slyším :-) Jsou prostě dokonalé :-)
VymazatProsím prosím, chci se zeptat, máš to těsto taky tak mastné? Nebo jsem zase něco popletla v receptu? A když je vytahuješ z trouby jsou takové měkké ještě nebo ne? Děkuji za odpověď :)
OdpovědětVymazatZalezi na masle. Nektera ti tendeci maji. Protonje dobre to testo dat do lednice, aby zatuhlo. Pak rychle udelat kulicky. A ano. Testo po vytazeni je mekke. Ale zase nemelo by byt moc. Nech je vychladnout a uvidis :)
VymazatTak jsou dobré, říkal přítel :) Děkuji za recept :)
VymazatSuper. To mám radost. Je to snad nejoblíbenější recept všech :-)
VymazatKačí, na sušenky se mi úplně sbýhají sliny! Musím je o víkendu upéct, jen se zeptám, dnes jsem si pořídila velikonoční razítlo na sušenky, myslíš, že ho můžu použít na tento receptík?☺️ Moc děkuji za odpověď, hezký večer Tereza Horáková☺️
OdpovědětVymazatAhoj Terez, na tohle těsto se razítka nehodí. Nebo dalo by ti to hodně práce. Jak tam je med a máslo, tak to má tendenci se hodně lepit. Proto je dobré to dát aspoň na 30minut do lednice, těsto ztuhne a pak rychle válet kuličky.
VymazatNa razítkové sušenky mám ale jiný recept. Také naprosto dokonalý, zkus ho.
http://www.smoothcooking.cz/2015/12/maslove-razitkove-cukrovi-s-pravou.html
Ahoj Kačí☺️ Moc děkuju, tyhle zkusim bez razítek a na razítka vyzkouším tyhle druhé! Jseš moc hodná, děkuju za tip☺️ Přeji hezké odpoledne☺️ T.
OdpovědětVymazatNení zač, od toho jsem přeci tady :-)
VymazatNevím proč, ale po vyndání z trouby ze sušenek byly placky..ale chutnaly skvěle!
OdpovědětVymazatAbych pravdu řekla, tak také nevím. Už mi to psala jedna slečna. Jediné, co mě napadá je máslo. Každé je trochu jiné. Zkus příště dát lehce méně.
VymazatMyslíte, že by sa cesto dalo dať aj do strojčekovej pištole?
OdpovědětVymazatTo nevím, ale jak vždy říkám, zkusit se má všechno :-)
VymazatMohla bych nechat těsto v lednici i týden???
OdpovědětVymazatNení tam vajíčko, takže proč ne. Cukroví také nechávám :-)
VymazatMohla bych se zeptat jestli můžu nechat těsto v lednici i týden???
OdpovědětVymazatUrčitě ano :-)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatdnes jsem sušenky ochutnala na Vaší autogramiádě a ráda bych se zeptala, zda máte zkušenost také se "zdravější" moukou prosím. Pokud ano, tak s jakou prosím?
Děkuji.
Katka
Dobrý den,
OdpovědětVymazatdnes jsem měla možnost ochutnat sušenky na Vaší autogramiádě. Ráda bych se zeptala, zda máte zkušenost také se "zdravější" variantou mouky? Pokud ano, s jakou prosím?
Děkuji moc.
Ahoj Kačí,
Vymazattu zkušenost nemám, ale myslím, že není od věci to zkusit. A pokud se to povede, tak se určitě poděl o zkušenost. Ostatní to určitě moc rádi uvítají :-)
jsou super, já je dělala s kardamomem :-) jen doporučuju hodně velké rozestupy :-)
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda :-)
VymazatMůžu se zeptat, sušenky jsem skoušela a až na to že se mi z nich stalý úlpné placky tak všem moc chutnaly, myslíš že bych tam mohla dát jedno vejce aby držely tvar? Nebo se to do těsta vůbec nehodí a napadl mě zase jen jeden z mých třeštěných nápadů :D.
OdpovědětVymazatJá si myslím, že se s tím nic nestane, jen to může být pak lehce řidší to těsto. A vychladila jsi pořádně to těsto? Ještě mě napadá, že to může být druhem másla.
VymazatMně se taky roztekly, ale chuťově byly moc dobré. tak díky za rady, určitě je ještě zkusím. Kamča
VymazatDobrý recept. Moje dcera Liza řekl děkuji.
OdpovědětVymazatTo mám radost :-)
VymazatTeď jsem pekla a sou skvělý. Přidala jsem do nich skořici a neměla jsem vlašáky tak jsem dala para ořechy, ale myslím, že je to jestě vylepšilo. Přístě je možná udělám méně sladké, ale i tak moc děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda, že se povedlo :-)
VymazatKači, výborné sušenky. Zkoušela jsem podle receptu, ale příště musím zdvojnasobit množství. Chci zkusit i ty oříškové...budou taky tak dobré? Děkuji moc za recept. Měj se a uživej si rodinný żivot❤
OdpovědětVymazatJá doufám, že ano :-)
VymazatAhoj Kačí, děkuju za recept. Jsou výborné... jen jsem místo hladké mouky dala špaldovou a vynechala cukr úplně. Přidala trošku skořice a hřebíčku a musím říct, že jsou skvělé. Děkuju :)
OdpovědětVymazatTak to věřím, zní to skvěle. Se špaldovou to musím zkusit :-)
Vymazat