Chápu, že se někteří z vás oklepou a řeknou, že tohle prostě ne. Ale začtěte se blíže do receptu a zjistíte, že tohle nejsou jen tak obyčejné šunkafleky. Jsou vymazlené, perfektně dochucené a inspirované receptem od Koko.
Používám do něj naprosto dokonalé uzené z komína, které má úžasnou chuť samo o sobě, natož když se přidá do jídla.
.
A samozřejmě základem jsou kvalitní těstoviny. Nejlepší jsou domácí. Hlavním ozvláštněním je gouda. Občas do nich přidávám i mladou kozí goudu a to je teprve pastva pro chuťové buňky :-)
Doba přípravy: 60 minut (pečení 25 min.)
Náročnost: malá
Počet porcí: 4-5
INGREDIENCE:
- 300 g těstovin - fleky
- 200 g uzeného
- 1 kávová lžička másla/řepkový olej
- 1 střední cibule
- 3 hrsti hrášku
- hrst petrželky nebo pažitky
- 320 ml mléka
- 2 vajíčka
- sůl, pepř
- 150 g sýru Gouda - nastrouhaný
- kyselá okurka
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Oloupeme si cibuli a pokrájíme nadrobno.
Rozehřejeme si pánev a když je horká, tak na ní vložíme kousek másla.
A přidáme pokrájenou cibuli.
Mezitím si pokrájíme uzené na kostičky cca 1x1 cm.Připravíme si hrnec s vodou a osolíme jí. Voda by měla být slaná, asi jako moře.
Když se voda vaří, tak do ní nasypeme těstoviny. Když si nedělám vlastní, tak volím domácí kupované.
K orestované a zlatavé cibuli přidáme uzené.
To také lehce opečeme.
Když jsou těstoviny a skus měkké, tak je scedíme a prolijeme ledovou vodou.
Nyní se vrhneme na přípravu zálivky. Odměříme 300 ml mléka. A do něj přidáme 2 vejce. Nejlépe šťastné, tedy domácí.
Ještě je potřeba nastrouhat sýr. Já zvolila tuto mladou kozí goudu, ale postačí nám klasická kraví.
Nastrouháme jí najemno.
Těstoviny přendáme do pekáčku.
K těstovinám přidáme orestovanou cibulku s uzeným.
A také hrášek. Cca 3 hrsti.
Vše promícháme.
Nyní těstoviny zalijeme směsí z mléka a vajíčka a opět promícháme.
Ještě si nakrájíme petrželku.
Tu posypeme na těstoviny a ještě jednou promícháme. Na vrch nasypeme zbytek sýra. Stačí cca 1 polévková lžíce.
Pečeme 25-35 minut na 170 stupňů.
Moc děkuju za inspiraci, zítra uvařím :) taky dělám šunkofleky, ale ne tedy tak vytuněné :D
OdpovědětVymazatTohle je naprostá dokonalost. Byl to jeden z prvních receptů, které jsem začala dělat po odstěhování od rodičů. Inspirovala mě Koko a pak už jsem si to dotuňovala podle svého :-)
VymazatTo vyzera strasne dobre, myslim ze ja to ani nepoznam....takze pod tymto nazvom sa mi nic nevybavilo a uz sa bude len toto :)
OdpovědětVymazatVážně ne? Mně to přijde jako naprostá klasika, kterou jsem byla snad odkojená. Tak zkus a uvidíš, že si to zamiluješ :-)
VymazatŠunkofleky miluju. Taky do nich přidávám zeleninu, nejčastěji na kostičky nakrájený řapíkatý celer. A uzený bůček tomu dá šťavnatost.
OdpovědětVymazatPetr
S řapíkáčem to může být skvělé. Já ho dávám všude. Mám na něj závislost :-)
VymazatDobrý nápad s tím sýrem.A na kolik to pečeš Kačí?Já nikdy takhle křupavý povrch nemám.
OdpovědětVymazatNa 180 stupňů. Ale vždy záleží na troubě. Jestli je to horkovzudch nebo ne, také elektrická nebo plynová a také starší nebo nová. :-)
VymazatPod šunkofleky si představím jenom flíčky se šunkou- nezapečené :D ale tohle vypadá super - pro mojí terminologii "zapečené těstoviny" :)
OdpovědětVymazatcara-carob-cooking.blogspot.com
Tak to je zajímavé, jak to má každý jinak :-) Já to mám zase od mala zapečené. Ale aspoň máme stále co poznávat :-)
VymazatZrovna jsem je měla nedávno a prostě vždy si vzpomenu na dobu, kdy jsem byla menší. Vypadá to prostě dokonale. Určitě vyzkouším a už se těším na přípravu jednoho dalšího z tvých receptů. :)
OdpovědětVymazatPřesně tak. Pro mě to je také vzpomínka na dětství. A tááák je miluji. Tak mi pak dej vědět, jak se ti to povedlo :-)
VymazatPěkný den,
OdpovědětVymazatvčera jsem vařila Vaše šunkofleky a musím říct, že se vydařily na jedničku. Manžel si také moc pochutnal, takže jsme byli všichni spokojeni. Děkuji za báječný recept.
Tak to mám obrovskou radost :-) Zrovna včera jsem říkala mamce, že je musím udělat, že na ně mám obrovskou chuť:-)
Vymazat