Vajíčka jsou krásně přirozeně obarvená.
Dříve jsme i kreslily voskem, ale na to upřímně ani jedna z nás nemá trpělivost. Stejně vajíčka byla škaredá a tak jsme se vrátily opět k silonce a rostlinkám.
Už se moc těším, až se naše ženská skupina navýší o nějakého dalšího člena. Tuhle tradici dodržujeme od mala a chci, aby se posouvala dál. Za pár let bude úžasné, až přibude švagrová a třeba i dcera či neteř.
Chlapy vyšleme na dřevo a samy si uděláme svojí chvilku :-)
A teď k sušenkám. Jednou jsem bádala, jak oživit velikonoce a napadlo mě upéct sušenky. Nejprve jsem je pekla tak, že jsem zamíchala barvivo do sušenek. To ale nedělejte. Sušenky měly divnou barvu a spíš vypadaly nejedlé. Někdo si dokonce myslel, že zelené sušenkové vajíčko je plesnivé a dlouho mě o tom přesvědčoval :-D.
Takže takhle ne, ale jak ano. To Vám ukáži níže. Sušenky jsou krásně žluté po vajíčku a máslu a navrch si můžeme zdobit, jak chceme. Já ale nejraději dělám kuřátka. Jsou strašně moc roztomilá a ňuňací a hlavně originální.
Doba přípravy: 30 minut + 15 minut pečení + zdobení
Náročnost: malá
Počet porcí: 50 ks
INGREDIENCE:
Těsto:
- 250 g másla (pravého, žádný ztužený tuk, hera apod.)
- 400 g hladké mouky
- 180 g domácího vanilkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek (bílek použijete do polevy)
- 1 bílek
- 1 lžička citrónové šťávy
- 170 g moučkového cukru
Máslo je lepší nechat povolit na pokojovou teplotu, lépe se s ním pracuje. Poté si ho vložíme do misky
a přidáme domácí vanilkový cukr a zašleháme elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, dokud se vše nespojí.
Nyní přidáme vejce a zase lehce zašleháme.
Nakonec přidáme mouku a pomalu začneme zapracovávat.
Pokud ale lepí, vložte ho na chvíli do lednice.
Pomoučíme si vál, položíme na něj těsto a rozválíme.
Vyválíme ho na tloušťku 0,5 cm. Určitě ne tenčí, jinak budou suché.
Nejlepší je, když si koupíte vykrajovátko ve tvaru vajíčka. Mají ho dnes téměř všude. Například na farmářských trzích na Jiřího z Poděbrad. Avšak postačí i kovové kulaté vykrajovátko, které lehce zašišatíte (trocha násilí neuškodí).
Z vyváleného těsta si vykrájíme požadované tvary, položíme na plech na pečící papír a dáme péct na 170 stupňů po dobu cca 7 minut. Když budou krásně zlatavé, tak je vytáhneme z trouby a necháme vystydnout.
Zdobení:
Teď nám začíná ta zábavná část. Vezměte maminku, dceru, sestru nebo kamarádku a usedněte ke stolu. Připravte si zdobící sáčky a nebo takováto zdobítka.
Já je koupila na E-bay za 25 Kč, mají je i v Tescoma, ale kus za 250 Kč.
Metličkou si v misce rozmícháme bílek, cukr a citrónovou šťávu. Rozdělíme na 4 nebo více barev a každou mističku obarvíme potravinářským barvivem.
Poté směs vložíme do zdobícího sáčku nebo pera a malujeme. Já vytvářela kuřátka a dále barvila jako klasická vajíčka.
Necháme důkladně zaschnout, cca hodinu.
Je to zábava pro celou rodinu, hlavně děti. Vlastně nejen děti :-)
Nejprve si vytvoříme skořápku bílou barvou.
Necháme pár minut uschnout a vytvoříme hlavičku kuřátku.
Opět necháme zaschnout a uděláme zobáček, oči a nožičky.
U druhé varianty uděláme spodní část skořápky.
Poté uděláme hlavičku a necháme chvilku uschnout. Pak uděláme zobáček, oči a nožičky.A tady je výsledek celé zábavy :-)
Můžete udělat i zajíčky. Nejprve vajíčko natřete na bílo a nalepte očička a ocásek ozdobnými kuličkami. Nakonec udělejte ouška a nechte zaschnout.
Máš opravdu krásné fotky Kačenko. :-) Ty barvičky... to je prostě bomba! Úplně jsi mě naladila na jaro. :-) Recept určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatAndrejko děkuji moc. Určitě se do nich pust. Je to zábava :-)
VymazatNádherné... to je až škoda zjesť (:
OdpovědětVymazatDaniela
Mno to je pravda, to je jako se srdcem z poutě :-)
VymazatDobrý den,můžete mi prosím poradit kde se dají sehnat šroubovací flaštičky s ouškem a víčkem? Hodně je používáte, hlavně na nápoje.Děkuji za radu a Vaše nápady.Martina
OdpovědětVymazatMyslíš ty na smoothie? Tak ty mám z Tiger a nebo je mají na Bonami a Zoot :-)
VymazatNebyl na blogu tento recept už minulý rok na Velikonoce???!
OdpovědětVymazatAno, máš pravdu :-) Poslední dobou dělám, že přefocuji staré recepty a k tomuto jsem dělala ještě to video. Mám tu ještě spoustu receptů, u kterých jsem fotila fotky mobilem a to už sakra volá o přefocení :-)
VymazatJééj super nápad se synovečkama, jsou to kluci, ale mají rádi tvoření! Nevíš, pod čím ty "injekce" na eBay najdu? Změknou pak sušenky nebo ne? Děkuji ;-) A jako vždy krásné fotečky!
OdpovědětVymazatona ta sušenka sama o sobě měkká a křehká je. Jen je důležité je udělat tak 0,3-0,5 cm tlusté. Rozhodně ne tenčí, pak jsou tvrdé a nedobré.
VymazatTady máš odkaz. Jen si to seřaď na buy it now a pak od nejlevnějšího.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_sop=15&_nkw=Silicone+Pen+Cake+Cookie&rt=nc&LH_BIN=1
Jsi báječná! 100x díky! Mám to tam a kupuju pro sebe i pro ségru :-) Ještě něco, co bys mi tam doporučila na zdobení či pečení? Ráda dám na radu :-)
VymazatUrčitě si kup aspoň 5 ks, ať to máš na několik barviček. Já začala tou jednou drahou od Tescomy a hned jsem nakoupila 5 na ebay. Je to super na cokoliv, na perníčky, precizní zdobení čokoládou a tak.
VymazatUrčitě doporučuji podložku na makronky, jestli je pečeš.
http://www.ebay.com/sch/i.html?LH_BIN=1&_from=R40&_sacat=0&_nkw=Silicone+Pastry+Muffin+Cake+Macaron+Oven+Baking&_sop=15
Mají to tu za pár korun, jinak to stojí ve stovkách. Mno a pak zde kupuji košíčky na muffiny, pytlíčky na sušenky a různé věci na diy. :-)
Kačí, už jsem se ptala na instagramu, ale asi sis nevšimla :( Kde se prosím dá koupit potravinářské barvivo? Našla jsem ve specializovaných prodejnách, ale tam jsem se zatím nedostala... :(
OdpovědětVymazatDíky ;)
A.
Promin to jsem prehledla. Ja to kupuji v tescu globusu apod za 6 Kc
VymazatSuper, moc děkuju, podívám se po tom ;)
VymazatTo jsou tak nádherné fotosky, úplně jsem se zamilovala do vašeho blogu 😍☺.Sušenky vyzkouším a hladkou mouku zkusím nahradit pohankovou, učím se jíst víc zdravě 😉.
OdpovědětVymazatPřesně tak. Přizpůsob si to dle svého :-) Děkuji moc. Jsi zlato :-)
VymazatAhoj, prosím o radu. Jak dopředu před Velikonoci sušenky pečete? Je to jedno, nebo potřebují změknout, či časem naopak tvrdnou? Moc děkuji :)
OdpovědětVymazatJá je peču klidně měsíc. Lepší je pak dát do lednice nebo do vlhčího prostředí, jako je balkon nebo garáž. Ale kolikrát je mám doma v misce i měsíc a jsou stále super. Jen je důležité je dělat lehce tlustější a pak zůstanou měkké :-)
VymazatDělala jsem před pár dny akorát zajíčky a měli u všech úspěch :) jsou výborní :) ten recept je boží :) a už nejsou :D nesla jsem je i mamči do práce i pro ženský a teď chtějí všichni recept :D :)
OdpovědětVymazatIvonko to je naprosto skvělé. Tak to šiř dál ať se naše tradice dostane do dalších rodin. Budu moc ráda :-)
VymazatKačí, ty seš těhotná, viď? :-) A bude to holčička :-) Nechceš nám něco říct? ;-)
OdpovědětVymazat