HOVĚZÍ VÝVAR

Jak jsem psala v článku o vývaru, tak právě této zlatavé tekutiny je nespočet možností. Když ale budeme dodržovat body, které v článku o vývaru mám sepsané, zaručeně uvaříte, ten nejlepší vývar.

Každopádně variant je mnoho a každý si najde ten svůj. Já miluji tento. Používám ho do rizota, do omáček, ale i jen s domácími nudličkami, masem a zeleninou.

Tak jdeme na to...

INGREDIENCE:
  • 1 kg telecích/hovězích žeber (kosti s masem)
  • 6 l studené vody
  • 20 kuliček pepře 
  • 6 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 snítky tymiánu
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru nebo řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 1 větší stonek plocholisté petržele
Další:
  • domácí nudle
  • 3 mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • sůl
  • pepř
To je surovin, že? Ale nebojte, v celku toho moc není a vykouzlí vám to úsměv na ústech a nebíčko v papulce :)

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Opláchneme si maso a vložíme do hrnce.
 Zalijeme studenou vodou.
 Přidáme pepř.
 Také bobkový list.
 Nové koření, tymián a plocholistou petržel.
 Přidáme celer.
 Petržel.
 Dále přidáme česnek.
 A cibuli.
Zapneme polotýnku na mírný plamen a minimálně 4 hodiny vaříme, ale lépe i 6 hodin. Voda nesmí bublat. Pouze se lehce vařit, tzn. že od spoda půjdou mírné bublinky.
Vývar vaříme odklopený.

Poté z hrnce vyndáme všechny pevné složky. A tekutinu ještě přecedíme přes cedník nebo plátýnko.

V této fázi si můžeme vývar zamrazit a používat ho do omáček či rizota.
Pokud si chceme udělat dobrou polévku, tak obereme maso od kosti a dáme si ho stranou. Vše vyhodíme, i zeleninu. Chuť z ní byla vyvařena a tak by nebyla dobrá.
 Vývar přelijeme zpět do hrnce, přidáme novou zeleninu a to mrkev.
 Také celer, maso a osolíme. Chvíli povaříme.
Nakonec si v jiném kastrůlku uvaříme nudle a když je zelenina měkká a polévka dostatečně dochucená, tak je tam vložíme a můžeme podávat.
Na vrch posypeme ještě trochou petrželky.
Je to dlouhý postup, pro někoho náročné, ale stojí to za to. I vaše maminky a babičky to určitě ocení.
Pro zájemce zde na blogu je recept na rychlý vývar z hotového vývaru a na játrové knedlíčky.

Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.  

4 komentáře:

  1. Ahoj Kačííí :-) Vývar jsem dělala jednou a teď se právě chystám dělat podruhé, protože je fantastický :-) Akorát v ingrediencích česnek psaný není, ale v postupu ano, tak nevím jaké množství tam mám dát. Předem moc děkuji za objasnění česnekové záhady :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě strašně moc koření,hlavně ten bobkový list...ale proti gustu,všude prostě jinak.Miluju v polévce králičí jatýrka,mnam asi dnes udělám:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono asi záleží, jak je kvalitní. Co jsem koukala na recepty, tak všude všichni dávají méně, ale mě to takhle chutná. Ale možná to je jen moje chuť. Přesně jak jsem psala, receptů na vývar je asi jako receptů na bramborový salát. Každý je zvyklí na to, na čem vyrůstal :-) S jatýrkama to dělá i moje babička a to je naprosto top, ještě to dodá polévce lepší chuť.

      Vymazat