Jeden z prvních kontaktů s nějakou blogerkou, food blogerkou, byl skrze tento recept. Abych pravdu řekla, než jsem začala sama blogovat, tak jsem vůbec nevěděla, že nějaké blogování existuje.
Tyhle rohlíčky měla na blogu Děvče u plotny. Opravdu mi to zachutnalo, protože to je kombinace vláčného neslazeného těsta se sladkými povidly nebo marmeládou. Tím, že jsem tento recept dělala opravdu často, tak jsem si ho stále upravovala. Nakonec je vlastně už jen inspirován. Poměr suroviny je jiný, přidala jsem voňavé koření a citron zaměnila za pomeranč.
Protože si myslím, že mrkev s pomerančem se opravdu kamarádí. A měla jsem pravdu. Můj šestý smysl zafungoval velmi dobře. Ta chuť je naprosto dokonalá a svěží.
Důležité je vybrat dobrou zavařeninu. Já zvolila Dobrá povidla. Miluji sílu blogu a tak vám chci o nich něco říct. Vyrábí je totiž jedna velmi šikovná paní a zaslouží si, aby o ní vědělo více lidí. Tato povidla jsem objevila ve Svět bedýnek.
A to jsou přesně tato povidla. Upřímně povidla moc ráda nemám. Je to na mě moc sladké a když někdo dělá buchty s povidly, tak se jim vždy vyhýbám. Jenže tento produkt, to je něco úplně jiného. Jsou krásně trpké po švestkách, voní po skořici a sladké nejsou téměř vůbec. A jelikož jsem tuto zázračnou skleničku použila na tyto rohlíčky, musím hned zagooglit a objednat si další sklenku.
Tak a teď už jdeme péct...
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 32 ks (4 platy po 8kusech)
Počet porcí: 32 ks (4 platy po 8kusech)
Náročnost: střední
INGREDIENCE:
- 400 g mrkve
- 300 g másla
- 400 g hladké mouky
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muskátového oříšku
- kůra z 1 pomeranče
- šťáva z čtvrtky pomeranče
- povidla
- vejce na potření
- cukr moučka na poprášení
Nejprve se vrhneme na mrkev. Je potřeba jí oloupat.
A také nastrouhat. Kdo má robota, ušetří si své prsty :-)Tady je malá ukázka naší Kylie, která miluje mrkev a pomáhá mi "umývat" nadobí :-)
Mrkve přendáme do hnětací mísy.
Odvážíme si 300 g másla a přendáme k mrkvi.
Odvážíme si 400 g mouky. Já použila tuhle na křehké těsto.
Přidáme půl lžičky skořice.
A také čtvrt lžičky muškátového oříšku.
Nastrouháme si kůru z jednoho pomeranče.
A přidáme ještě šťávu z půlky pomeranče.
A těsto pořádně zpracujeme.
Rozpálíme si troubu na 200 stupňů.
Po půl hodině si poprášíme vál.
Těsto rozdělíme na 4 bochánky a uděláme z něj kuličku. Tu položíme na vál a uplácneme.
Připravíme si povidla.
Těsto rozválíme do kruhu, rozkrojíme nejlépe kráječem na pizzu na 8 kousků a na každý dáme kousek povidel.
Rohlíčky balíme od nejširší části po nejužší.
Připravíme si šťastné vejce a rozkvrdláme v hrníčku.
A dáme péct na cca 10 minut do trouby na 200 stupňů.
Opečené rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem.Tak schválně. Chutná vám?
Vyzerajú dokonale.. (: mňam.
OdpovědětVymazatDaniela
děkuji moc :-)
VymazatJe to vynikající :) Znám to tedy pod názvem mrkvánky a dělám to jako taštičku, ale recept mám úplně stejný :) Zkoušela jsem i z celozrnné mouky a to bylo také moc dobré :)Akorát si mi tím receptem připomněla, že bych je mohla zase upéct, je to skvělá svačinka do práce :) A zkusím to tentokrát podle tebe zatočit do rohlíčku :)
OdpovědětVymazatA znáš to i s tím pomerančem? Protože to jsem zkusila jako novinku. Původní recept jsem měla s citronem a bez toho koření.
VymazatMoc se mi líbí, že v tom není cukr. Určitě vyzkouším. Děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazatA v létě to zkus klidně s čerstvým ovocem, třeba s jahodami.
VymazatMoc pěkné fotky, recept brzo vyzkouším :-) děkuju za něj
OdpovědětVymazatDěkuji moc Zdeni :-)
VymazatNení nad domácí povidla. A třeba hrušková.
OdpovědětVymazatPřesně tak. Bohužel nemám kolem sebe nikoho, kdo je dělá a já sama také ne. Tohle je super alternativa. Sice lehce dražší ale stojí to za to. Naprosto jsem se do toho produktu zamilovala.
VymazatTo u nás pečou v místní pekárně v podobě taštiček s povidly nebo trojuhelníky s malinovou marmeládou :-) a je to mňamka
OdpovědětVymazatMnam to musí být také skvěle.
VymazatTaky povidla moc nemusím, ale toto vypadá naprosto úžasně, možná i vyzkouším ;)
OdpovědětVymazattripsandweekendactivities.wordpress.com
Já právě vůbec, ale tahle povidla jsou opravdu minimálně sladká, spíše je tam cítit trpkost švestek. A jelikož v těstě není cukr tak se to krásně doplnuje :-)
VymazatMusím vyzkoušet, prostě musím! Už strašně dlouho chci udělat mrkvové šátečky. Navíc miluju povidla - ačkoliv, jedině domácí :D
OdpovědětVymazatZkus a dej vědět, jak se povedlo :-)
VymazatVypadají lákavě. Též ráda přidávám do pečiva mrkev, podobné těsto dělám na vánoční mrkvové měsíčky.
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
Těsto pak zůstává krásně vláčné, mnam
VymazatUrčitě vyzkouším. Babičky dělávaly i buchty plněné mrkví místo povidly.A jeden čas,někdy v devadesátkách se dělal i jogurt s mrkví.Byl překvapivě dobrý.Ale možná chutnal jen nám?
OdpovědětVymazatTak to jsem nikdy neslyšela, ale proč ne. Tomuhle jsem také nevěřila a je to můj nejoblíbenější recept :-)
VymazatPráve upečené a sú dokonalé :-)
OdpovědětVymazatOoooo to mám radost :-)
VymazatDěkuji, Kači, za tento recept! Výborné rohlíčky ��
OdpovědětVymazatMartina
Jééé to mě těší, děkuji moc :-)
VymazatDobrý den, rohlíčky se podle Vašeho receptu snažím udělat už potřetí a vždycky mi vznikne strašně lepivé těsto, se kterým se vůbec nedá pracovat. Dopadne to vždy tak, že musím přidat mnohem víc mouky a i tak jsem z těsta schopná vytvarovat maximálně něco jako kouličky :D nevíte, prosím, kde je zakopaný pes? Děkuju, Petra
OdpovědětVymazatUrčitě je chyba v chlazení. Těsto se musí uhníst a pak dát do lednice. Po cca hodině zatuhne a pak se s ním pracuje krásně. Je to stejné jako u křehkého těsta :-)
Vymazat